Συγκινητική εκδήλωση στον Βόλο στη μνήμη του ηρωικού αξιωματικού του Λιμενικού που έσωσε πολλούς μετανάστες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.12.18

Συγκινητική εκδήλωση στον Βόλο στη μνήμη του ηρωικού αξιωματικού του Λιμενικού που έσωσε πολλούς μετανάστες


Στιγμές συγκίνησης και μηνύματα ελπίδας πλημμύρισαν χθες την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου, που άπλωσε το χέρι σε πολλούς μετανάστες σώζοντας χιλιάδες ζωές στα κύματα του Αιγαίου. 

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια μέρα μετανάστη, οι διοργανωτές της εκδήλωσης τιμής και μνήμης έδωσαν φωνή στα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μέχρι την Ελλάδα με κίνδυνο της ζωής τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους. 

Πρόσφυγες που ζουν στη Μαγνησία παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση και παρακολούθησαν τη βραβευμένη ταινία που περιέγραφε την αγωνιώδη προσπάθεια του φύλακα αγγέλλου του Αιγαίου, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο από ανακοπή καρδιάς. Διοργανωτές του χθεσινού αφιερώματος ψυχής, καρδιάς και τιμής ήταν ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με την Agape HELLAS, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και το Σωματείο «Περιχώρησις». 

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εκ μέρους του Σωματείου «Περιχώρησις», ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου Μελέτης Μελετιάδης υπογράμμισε ότι «ξεκινήσαμε να διακονούμε πρόσφυγες στην Ειδομένη τον Ιανουάριο του 2015 πριν ακόμη γίνει γνωστή η υπόθεση των προσφύγων. Εκεί διακονήσαμε χιλιάδες ανθρώπους και ήμασταν παρόντες εθελοντικά. Στο πρόσωπο του ηρωικού αξιωματικού του Λιμενικού βλέπουμε όλους τους εθελοντές της πατρίδας μας, που άπλωσαν το χέρι και ευλόγησαν αυτούς τους ανθρώπους». 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε από την πλευρά του ότι: «Από την πρώτη στιγμή εδώ και πολλά χρόνια έχουμε υποδεχτεί όσους έρχονται στον τόπο μας είτε ως πρόσφυγες, είτε ως μετανάστες, ώστε να νιώθουν ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Αυτή είναι η διδασκαλία μας και αυτό επιτάσσει και ο ελληνικός μας πολιτισμός». 

 Κοντά στους πρόσφυγες Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Βόλου, Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στην Παιδόπολη «Αγία Σοφία» στην Αγριά Βόλου, καθώς και άλλες ανάλογες δομές φιλοξενίας προσφύγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. 

Κάθε βλέμμα και μια ανθρώπινη ιστορία προσφυγιάς στην αναζήτηση καλύτερης ζωής. Χιλιάδες ζωές αποτυπώνονται στις συγκλονιστικές αφηγήσεις του 32χρονου Ιμάντ και της 40χρονης Ζουγούρ από τη Συρία, οι οποίοι αναζήτησαν δρόμους ελπίδας για τα παιδιά τους μακριά από τον πόλεμο, μαζί με πολυάριθμους μετανάστες. 

Ο Ιμάντ θέλησε να προσφέρει καλύτερη ζωή στα δύο μικρά παιδιά του και ταξίδεψε με μια μικρή βάρκα για να περάσει στην ξηρά και δεν δίστασε να περπατήσει μέρες ολόκληρες για να φτάσει στη Μυτιλήνη. Σήμερα ζει στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται ως μεταφραστής και δηλώνει ευθαρσώς «στην Ελλάδα βρήκα την οικογένειά μου, καλούς και φιλόξενους ανθρώπους». 

Ανάλογους κινδύνους βίωσε η 40χρονη Ζουγούρ από το Χαλέπι της Συρίας, η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα με τα δύο μικρά παιδιά της για να τους προσφέρει ασφαλή ζωή σε ειρηνικό έδαφος, μακριά από τον πόλεμο και την καταστροφή. Ενάμιση χρόνο μετά δηλώνει ευγνώμων στους Ελληνες για τη θερμή και φιλόξενη υποδοχή τους, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα βρήκε μια καινούργια πατρίδα για την ίδια και τα παιδιά της.

taxydromos.gr