Βγάζει τα πλοία από τους ναύσταθμους η Άγκυρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού - Σε καραντίνα μια φρεγάτα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.4.20

Βγάζει τα πλοία από τους ναύσταθμους η Άγκυρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού - Σε καραντίνα μια φρεγάτα

Μετά τον στρατό ξηράς αλλά και την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη φονική πανδημία της νόσου Covid-19

Ο Covid-19 παρά το «ισχυρό dna» και τους τόνους κολόνιας που μοιράστηκαν όχι απλά καλπάζει στην Τουρκία αλλά όπως φαίνεται έχει πλήξει και τις Ένοπλες Δυνάμεις των γειτόνων. Έπειτα από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο στρατό ξηράς αλλά και στην πολεμική αεροπορία ακόμα και σε ιπτάμενους, προκύπτει ότι και το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την φονική πανδημία.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει σταματήσει σχεδόν κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα με το τουρκικό ναυτικό να έχει μαζέψει όλες τις μονάδες του στόλου στα λιμάνια. Όμως τα τελευταία 24ωρα οι πληροφορίες που φτάνουν από τους τουρκικούς ναύσταθμους και κυρίως από το Ακσάζ και τη Σμύρνη αναφέρουν μια περίεργη κινητικότητα των πλοίων. Να σηκώνουν μαζικά άγκυρες, να βγαίνουν μόλις λίγα μίλια έξω από τα λιμάνια και να παραμένουν είτε αρόδο είτε να πλέουν κοντά στους ναυστάθμους με μικρή ταχύτητα.

Η εικόνα αλλά και οι πληροφορίες παραπέμπουν σε μια προσπάθεια των Τούρκων επιτελών να προστατεύσουν όσο είναι δυνατό τα πληρώματά τους από την επέλαση του κορωνοϊού ο οποίος φαίνεται ότι σαρώνει τη γειτονική χώρα. Ήδη, πάντως, ένα τουλάχιστον πλοίο του τουρκικού στόλου και μάλιστα φρεγάτα φαίνεται να έχει τεθεί εκτός με αρκετά μέλη του πληρώματος να προσβλήθηκαν από τον επικίνδυνο ιο.

Ανάλογα προβλήματα εκτιμάται ότι έχουν προκύψει και στην τουρκική αεροπορία η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τις πτήσεις μαχητικών τα οποία περιορίζονται πλέον σε στοχευμένες  προκλήσεις στο περιορισμένης κλίμακας στο Αιγαίο ή και στον Έβρο. Ακόμα και στις υπερπτήσεις της περασμένης εβδομάδας έλαβε μέρος εξαιρετικά μικρός αριθμός αεροσκαφών. Θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν από τη γειτονική χώρα ότι και ο στρατός ξηράς έχει επίσης πληγεί.

Σε εγρήγορση ο ελληνικός Στόλος
Την ώρα πάντως που το τουρκικό ναυτικό φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κορωνοϊό ο Ελληνικός Στόλος λαμβάνει κάθε μέτρο και έχει καταφέρει να κρατήσει την πανδημία μακριά από τα πλοία αλλά και από το προσωπικό σε ναυστάθμους και σχολές. Οι ελάχιστες περιπτώσεις οι οποίες έχουν προκύψει έως τώρα αντιμετωπίστηκαν άμεσα και χωρίς να προκληθεί ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία στελεχών και εφέδρων. 

Μεγάλος αριθμός Μονάδων του Στόλου παραμένει στο Αιγαίο είτε σε αποστολές σκοπού είτε σε περιπολίες για την αντιμετώπιση και αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς τα ακριτικά μας νησιά. Παρά την εξαιρετικά μειωμένη εδώ και εβδομάδες κινητικότητα από τα Τουρκικά παράλια προς τις Ελληνικές ακτές τα πλοία του Στόλου παραμένουν στις θέσεις τους μαζί με σκάφη του Λιμενικού και πλωτά της frontex για να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα.

Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια παραμένουν όμως σε αυξημένη επιφυλακή και ελέγχουν το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις θαλάσσιες περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τις οποίες αμφισβητεί η Άγκυρα. Από το Καστελόριζο δηλαδή έως και νότια της Κρήτης όπου η Τουρκία με το παράνομο μνημόνιο εγείρει αξιώσεις.

Τα τελευταία 24ωρα το Τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» έχει αποσυρθεί κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας και μαζί του τα πολεμικά πλοία τα οποία το συνόδευαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και η απρόβλεπτη πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώνουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό να παραμένει σε διαρκή εγρήγορση. 

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα να μην αναφέρεται καθόλου από την Άγκυρα η περιβόητη «γαλάζια πατρίδα» όμως ο Ελληνικός Στόλος δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό για παν ενδεχόμενο.