Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.8.20

Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση

 

«Υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες γεγονός που επέβαλε τα έκτακτα μέτρα»

Είμαστε σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο από πολλές άλλες χώρες, αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή, δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας.


Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το 83% των νέων κρουσμάτων covid-19 είναι εγχώρια και οφείλονται σε μη τήρηση των μέτρων σε χώρους με υψηλή συνάθροιση και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα, απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού στην έξαρση της επιδημίας. Μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι από την 1η Ιουλίου έχουν βρεθεί 615 θετικά κρούσματα σε 319.379 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.


Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι:


Υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες γεγονός που επέβαλε τα έκτακτα μέτρα.


Είναι αστήρικτη και παντελώς αβάσιμη η φημολογία και οι δημόσιες συζητήσεις για εκατοντάδες αδήλωτα κρούσματα. «Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδύνευε να χάσει την άδεια του και όλα ελέγχονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός.


Είμαστε που μακριά από ένα γενικό lockdown σε μητροπολιτικές περιοχές, αλλά όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα οριζόντια σε τοπικό επίπεδο.


Για την Πάρο και Αντίπαρο: Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. «Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο» είπε ο υφυπουργός.


Για τους ελέγχους που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων τόνισε ότι συνεχίζονται και μέχρι στιγμής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διενεργηθεί 652 έλεγχοι με 26 παραβάσεις και έχουν κλείσει καταστήματα στα δύο νησιά για συνολικά 90 ημέρες.


Η πανδημία δεν παρουσιάζει σημεία υποχώρησης λόγω εποχής και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.


Η εικόνα παγκοσμίως και η θέση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη εικόνα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:


Η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.


Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τις 7.222. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.


Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους. Δηλαδή ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 693 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους.


Για τον τουρισμό

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για να τονίσει: «Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».


Και διευκρίνισε ότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικό τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από τις οποίες έχουν εισέρθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Το 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης.


Ο υφυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διότι καταγράφει νέα κρούσματα.


Για τα μέτρα

Επειδή η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν:


- Την τήρηση των αποστάσεων,


- Τη χρήση μάσκας,


- Την τήρηση των κανόνων για το μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο,


- Την τήρηση των ωραρίων,


- Την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.


Καταλήγοντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

https://www.news.gr/