Τρεις αλλοδαποί διασώθηκαν στα ανοιχτά της Καρπάθου και προέκυψε ότι ήταν μέλη διεθνούς κυκλώματος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.10.21

Τρεις αλλοδαποί διασώθηκαν στα ανοιχτά της Καρπάθου και προέκυψε ότι ήταν μέλη διεθνούς κυκλώματος


 Πρόκειται για δύο Ουκρανούς και έναν Μολδαβόοι οποίοι φέρονται ως μέλη διεθνούς «κυκλώματος» διακίνησης μεταναστών από το Μαυροβούνιο στην Ιταλία

Τρεις αλλοδαποί που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο ανοικτά της Καρπάθου, και στη συνέχεια συνελήφθησαν καθώς φέρονται ως μέλη διεθνούς «κυκλώματος» διακίνησης μεταναστών από το Μαυροβούνιο στην Ιταλία!


Μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες- ήδη από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές της περιοχής μας, διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συλληφθέντες διακινούσαν μόνο μετανάστες ή και ναρκωτικές ουσίες.


Πρόκειται για δύο Ουκρανούς ηλικίας 23 και 32 ετών αντίστοιχα, καθώς και έναν 24χρονο από τη Μολδαβία, οι οποίοι χθες το πρωί συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Γιώργο Λαμπαδάκη, προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου όπου και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.


Οι τρεις άνδρες παραπέμφθηκαν στη συνέχεια στην ανάκριση από όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία έως αύριο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.


Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά και επίσημα έχουν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν προχθές στις 2 παρά τέταρτο τα ξημερώματα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε, από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Συντονισμού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι το φορτηγό πλοίο “LUEBECK” σημαίας Λιβερίας διέσωσε τρεις (03) αλλοδαπούς από ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ΔΒΔ της Καρπάθου.


Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στην περιοχή και παρέλαβε τους τρεις (03) αλλοδαπούς από το ανωτέρω φορτηγό πλοίο και τους μετέφερε με ασφάλεια στη Λιμενική Αρχή Ρόδου.


Από τη διερεύνηση του περιστατικού διαπιστώθηκε ότι οι δύο Ουκρανοί και ο Μολδαβός, επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος “FREEDOM”, το οποίο εγκατέλειψαν διότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση, ενώ επρόκειτο να μεταβούν στο Μαυροβούνιο όπου θα παραλάμβαναν ικανό αριθμό μεταναστών με σκοπό να τους προωθήσουν στην Ιταλία. Από τον κ. Εισαγγελέα διετάχθη η σύλληψή τους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρόκληση ναυαγίου, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι προανακριτικά οι συλληφθέντες αποδέχτηκαν εν μέρει τις πράξεις τους. Ειδικότερα, ο 32χρονος Ουκρανός και ο 24χρονος Μολδαβός, φέρονται να παραδέχτηκαν ότι ξεκίνησαν με το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν από το Μαρμαρίς της Τουρκίας με σκοπό να μεταφέρουν μετανάστες από το Μαυροβούνιο προς την Ιταλία διά θαλάσσης, κάτι για το οποίο μάλιστα θα πληρώνονταν.


Μάλιστα ο 32χρονος φέρεται να κατέθεσε προανακριτικά ότι αυτή τη μεταφορά που θα έκαναν θα ελάμβαναν το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ.


Οι δύο αλλοδαποί εξήγησαν ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν για άγνωστους λόγους έμεινε ακυβέρνητο και έτσι το εγκατέλειψαν και οι τρεις, ενώ διευκρίνισαν πως δεν υπήρχαν άλλοι επιβάτες σε αυτό, πλην των ιδίων.


Και οι τρεις αλλοδαποί κρατούνται προκειμένου αύριο να δώσουν αναλυτικά εξηγήσεις για τα όσα τους καταλογίζονται στην ανακρίτρια Ρόδου.

Πηγή