Νέες προκλήσεις: Τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.10.21

Νέες προκλήσεις: Τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ


Σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ στήνει η Άγκυρα με τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή ερευνών του ιταλικού ερευνητικού «Nautical Geo». Ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει λόγο για πλήγμα έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Κλιμακώνεται η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπό το πρόσχημα Navtex για διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ερευνών του «Nautical Geo».

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα τουλάχιστον 2 τουρκικά πλοία κινούνται στη δεσμευμένη από τη Λευκωσία περιοχή, με το ιταλικό συμφερόντων ερευνητικό να παραμένει λίγα μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την τουρκική συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το «Nautical Geo» δρα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του αγωγού East Med.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμα μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η συνέχιση των ερευνών, ενώ διπλωματικές πηγές από την Αθήνα καταδικάζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, καθώς και τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία θέλει να εμπεδώσει διεθνώς την αντίληψη ότι υπάρχει μια διαφιλονικούμενη ζώνη, μια ζώνη γκρίζας κυριαρχίας ή γκρίζων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να λειτουργεί ως ο τοπικός ηγεμόνας» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

Αναίτια ενόχληση προκάλεσε στην Τουρκία η φωτογράφιση του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά με Έλληνες στρατιωτικούς στις Οινούσες στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίωνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε «Η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη άποψη τον τελευταίο καιρό: Ότι αν τα νησιά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, τότε δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτύρεται επειδή Έλληνας υπουργός έβγαλε τώρα τελευταία φωτογραφία σε ένα από αυτά τα νησιά».

Την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Αθήνα δεν κάνει ράλι εξοπλισμών επανέλαβε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε ράλι εξοπλισμών με την Τουρκία, αγώνα δρόμου κάνουμε για να καλύψουμε τα κενά».

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών F–15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εδώ και μέρες λέμε ότι η υπόθεση του ιταλικού ερευνητικού «Nautical Geo» θα είναι το crash test για την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να επιχειρήσει τετελεσμένα τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Φοβούμαι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκδίδει navtex το επόμενο διάστημα προκειμένου να καθηλώσει το πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας και να ακυρώσεις τις έρευνες».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία κάνει όμως και μια πρόβα τζενεράλε ενόψει του Νοεμβρίου. Η ηγεσία της Exxon Mobile ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα κάνει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να παρενοχλήσει τον αμερικανικό κολοσσό, αλλά θα αντιδράσει πιθανώς σε άλλα σημεία της κυπριακής ΑΟΖ θέλοντας έτσι και να αμφισβητήσει την ΑΟΖ αλλά και να ενοχλήσει δυνάμεις των οποίων οι χώρες εμπλέκονται σε σχέδια στην κυπριακή ΑΟΖ όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Ανταπόκριση από Κύπρο: Μ. Καλογεράκη