Όραμα ελπίδας στον Συνδικαλισμό του Λ.Σ. : Ομιλία του προέδρου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΙΒΑΚΟΥ στο 21ο Τακτικό Συνέδριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.6.18

Όραμα ελπίδας στον Συνδικαλισμό του Λ.Σ. : Ομιλία του προέδρου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΙΒΑΚΟΥ στο 21ο Τακτικό Συνέδριο


Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας καλωσορίζω στο 21ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Αισθάνομαι την ανάγκη δε, να ευχαριστήσω πολύ τους προσκεκλημένους μας για την σημερινή τους παρουσία, που για μας είναι το ουσιαστικότερο δείγμα γραφής, για την στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεών μας.
Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και οι 18 Ενώσεις – μέλη της με πάνω από 6.000 εγγεγραμμένα μέλη, δραστηριοποιείται, στηρίζει, συμβάλλει και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για ένα Λιμενικό Σώμα, σύγχρονο, ισχυρό, άρτια εξοπλισμένο, αποτελεσματικό, με κοινωνικό πρόσωπο και ρόλο και με στελέχη εκπαιδευμένα και ικανά στον αριθμό να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες εκείνες που έχουν ανάγκη και απαιτούν από αυτό τόσο η κοινωνία όσο και η πολιτεία.
Το Λιμενικό Σώμα έχει ως καθήκοντα και αποστολή να προασπίζει με όλες του τις δυνάμεις τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας καθημερινά μάχες με υπερβάλλοντα ζήλο, δίνει τον καλύτερό του εαυτό στην έρευνα και διάσωση, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, στον έλεγχο και τη διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας, ώστε η χώρα μας να βρίσκεται πάντα ακλόνητη στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας και να επιβάλλει το Δίκαιο στις Ελληνικές ακτές, θάλασσες, λιμάνια, πλοία με τεράστιες επιτυχίες σε υποθέσεις ναρκωτικών, λαθρεμπορίου, αρχαιοκαπηλίας, διεθνούς δουλεμπορίου κτλ.
Όπως γίνεται αντιληπτό η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες είναι μεγάλη και ο πήχης βρίσκεται αρκετά ψηλά και δεν μας επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε αυτής καθ´ οιοδήποτε λόγο. Κανένας λόγος δεν είναι αρκετός για να χάσουμε το στόχο μας. Η στοχοπροσήλωση όλων μας πρέπει να είναι απολύτως συγκεκριμένη.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι από συστάσεως του Λιμενικού Σώματος το 1919 μέχρι σήμερα, δηλ. για 99 χρόνια, υπήρξαν πάρα πολύ λίγες μεταβολές και από αυτές ελάχιστες αφορούσαν το προσωπικό του Σώματος. Ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Η προσφορά μας στην κοινωνία ήταν πάντα δυσανάλογη της προσφοράς της πολιτείας απέναντί μας. Τα λόγια εύκολα από όλους, οι πράξεις όμως δείχνουν ότι ποτέ δεν κατανοήθηκε ότι η αναβάθμιση του Σώματος περνάει μέσα από τον ανθρώπινο παράγοντα και αναφέρομαι ειδικά σε αυτόν γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα όσα κάνουμε και διεκδικούμε σαν συνδικαλιστές, όλα τα προγράμματα δράσης που καταστρώνουμε και όλος ο σχεδιασμός των διεκδικήσεων μας, έχουν ως στόχο τον Άνθρωπο Λιμενικό και την βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας του.
Είναι επίσης γνωστό ότι εάν το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα ζωντανός οργανισμός, αυτό το οφείλει στο προσωπικό του, το οποίο προσπαθεί πάντα να κάνει το καλύτερο δυνατό με ανιδιοτέλεια, για να πετύχει το Σώμα στην αποστολή και τα καθήκοντα που του αναθέτει κάθε φορά η πολιτεία.
Στην μέχρι σήμερα πορεία μας, τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς υπομονή, επιμονή και αγώνα. Και κυρίως χωρίς την απαιτούμενη ενότητα.
Είναι φανερό ότι μόνο η εξουσία οφελείται από τις δικές μας διαφορές. Να είναι όμως σίγουροι ότι όλους μας ενώνει το Λιμενικό Σώμα. Και μπροστά σε αυτό, αν χρειαστεί,  θα μας βρουν όλους μαζί.
Γι’ αυτό λοιπόν και ανεξάρτητα από τα παραπάνω πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και να μην ανεχθούμε κανέναν να ακυρώνει την εικόνα μας δίνοντας άλλοθι σε αυτούς που προσπαθούν να σπιλώσουν και να απαξιώσουν το συνδικαλισμό με συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και λόγια, αλλά και σε αυτούς που βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις περί καταστολής των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Τους απαντάμε, ότι ο συνδικαλισμός είναι ένας από τους στυλοβάτες και τους θεματοφύλακες των Δημοκρατικών Θεσμών και Λειτουργιών του Κράτους. Είναι μία κατάκτηση που έχει κερδηθεί με αίμα και αγώνες και που εμείς θα τη διαφυλάξουμε στο ακέραιο και θα την παραδώσουμε πιο δυνατή και πιο ισχυρή στους επόμενους.
Βέβαια και εμείς οφείλουμε να εκπέμπουμε με καθαρότητα, σαφήνεια και ειλικρίνεια τα μηνύματά μας, τα οποία θα πρέπει να είναι απ’ όλους μας αποδεκτά, και να φτάνουν στους αποδέκτες τους με ορθολογικό και σοβαρό τρόπο χωρίς να προκαλούν, αλλά αντιθέτως επιδιώκοντας την μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση.
Σίγουρα σ ́ αυτή τη διαδρομή κάναμε και συνεχίζουμε να  κάνουμε αρκετά λάθη και σίγουρα υπάρχουν και πολλές παραλείψεις, αλλά και από αυτά μαθαίνουμε και διδασκόμαστε , ώστε στην πορεία να γινόμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι και σοφότεροι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που δεν έχουμε την πολυτέλεια για νέα λάθη ή παραλείψεις μιας και είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με πολλά ανοιχτά μέτωπα, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα, προκειμένου οι ενέργειες μας να μην τραυματίζουν την φυσιογνωμία και την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω, μέσω της οποίας οι συνάδελφοι μας πολλές φορές μπερδεύονται και δεν λαμβάνουν σωστά τα μηνύματα που εκπέμπουμε.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Είναι φανερό ότι τα εννέα μνημονιακά χρόνια έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους και πάνω μας αλλά και πάνω στον Οργανισμό που υπηρετούμε.
Η προσπάθεια να ενταχθούν οι μειώσεις των προϋπολογισμών των Σωμάτων Ασφαλείας σε δήθεν ευέλικτα σχήματα συνενώσεων Υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση προσωπικού απέτυχε παταγωδώς. Το μόνο που κατάφεραν είναι ένα Λ.Σ. το οποίο προσπαθεί με παρωχημένη φυσιογνωμία, με γερασμένη οργάνωση, με αναχρονιστικές δομές και με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της Ελληνικής κοινωνίας.
Και τα καταφέρνει γιατί τα στελέχη του έχουν φιλότιμο, έχουν πίστη και διάθεση για προσφορά
στην κοινωνία.
Και τα καταφέρνει γιατί τα στελέχη του διαθέτουν το απαιτούμενο αλτρουιστικό υπόβαθρο που μετατρέπει τους υπαλλήλους σε κοινωνικούς λειτουργούς και τους μαχητές σε ήρωες.
Και τα καταφέρνει γιατί τα στελέχη του πρώτα αψηφούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο καθήκον και μετά διεκδικούν να τους αναγνωρισθεί η επικινδυνότητα της εργασίας τους.
Και τα καταφέρνει γιατί τα στελέχη του πρώτα προσφέρουν την υπερεργασία και την υπεραπασχόλησή τους και δυστυχώς μετά επιζητούν την αποζημίωσή τους.
Δεν μπορεί όμως άλλο πια.
Δεν μπορεί όμως την γερασμένη οργάνωση να αντικαθιστά το φιλότιμο.
Δεν μπορεί τις αναχρονιστικές δομές να τις καλύπτει η αλτρουιστική μας διάθεση.
Δεν μπορεί επίσης την έλλειψη προσωπικού να την καλύπτει η απλήρωτη υπερεργασία μας.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε σθεναρά, ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε:
Οργανικές θέσεις:
Κατάργηση της από 26-11-2013 απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρυθμίσεων για την μείωση των οργανικών θέσεων των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από 10.250 σε 8.000 καθώς, της υπουργικής απόφασης 78/14 και του π.δ 81/14, για την κατανομή του προσωπικού που έγιναν με τις μειωμένες θέσεις καθώς και την σύσταση επιτροπής αναμόρφωσης των οργανικών θέσεων με αφετηρία τη διάταξη του άρθρου 56 παρ. 14 του ν. 4150/13 (ΦΕΚ 102 Α’) που βρίσκεται σε ισχύ και καθορίζει τις οργανικές θέσεις του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε 10.250 λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές αυξημένες ανάγκες, την αποστολή και τα καθήκοντα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αλλά και την ανάγκη ανθρωπίνων ωραρίων εργασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αναδιάρθρωση Περιφεριακών Διοικήσεων-Λιμενικών Αρχών. Κατάργηση Λιμενικού Καλλικράτη.
Ο αρχικός και φιλόδοξος υποτίθεται σχεδιασμός της συνένωσης δυνάμεων για πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αποδείχθηκε κενό γράμμα αφού ο πραγματικός στόχος ήταν αφενός η μείωση κατά 20% περίπου του συνόλου των οργανικών θέσεων με συνέπεια την ανισσόροπη κατανομή χωρίς καμία λογική και κανένα σοβαρό επιχείρημα και αφετέρου η μείωση των Λιμενικών αρχών που όπως αποδείχθηκε ήταν λάθος αφού στην πράξη δεν προέκυψε καμία μείωση και καμία εξοικονόμηση πόρων και μέσων, όπως επικαλούνταν.
Προσλήψεις.
Άμεσες προσλήψεις στο Σώμα σε όλες τις βαθμίδες προσωπικού, καθ’ υπέρβαση των οργανικών θέσεων και ειδικότερα σε Διπλωματούχους Εμπορικού Ναυτικού λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες προσφυγικές ροές και την φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων. Η αναγκαιότητα αυτή καθιστά άμεση και επιτακτική την νομοθετική παρέμβαση μεταβατικής ρύθμισης για εισαγωγή στο Σώμα στελεχών εκτός διαδικασίας πανελληνίων εξετάσεων μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ν. 4504/17 για την εισαγωγή στελεχών μέσω πανελληνίων εξετάσεων και την αποφοίτηση από τις παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ των πρώτων στελεχών που θα εισαχθούν με  αυτό το σύστημα.
Εκπαίδευση -Μετεκπαίδευση Προσωπικού.
Μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την ένταξη των προσλήψεων μέσω των πανελληνίων εξετάσεων θα πρέπει να ακολουθήσει, ίσως και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, η δημιουργία Ακαδημίας ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ο σημερινός τρόπος εκπαίδευσης των νεοεισερχομένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, δεν ανταποκρίνεται στη νέα εποχή, στο νέα καθήκοντα και στην εξειδίκευση που απαιτείται σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν από την ίδρυση Αρχηγείου.
Η Ακαδημία Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ θα προσφέρει, την απαιτούμενη σταδιακή ενσωμάτωση των νεοεισερχομένων στις ανάγκες και απαιτήσεις του Σώματος, θα παρέχει στους σπουδαστές τις γνώσεις, πληροφορίες, ειδικότητες και εξειδίκευση που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Σώματος.
Η Ακαδημία Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πρέπει να παρέχει στους σπουδαστές της ανάλογα με την σχολή ισότιμους τίτλους με τα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι. της χώρας.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ίδρυση της Ακαδημίας Λ.Σ προβλέπεται από το Ν.3079/02. Δηλαδή 17 χρόνια πριν.
Μεταθέσεις-Αποσπάσεις-Τοποθετήσεις.
Η αρχή και το τέλος της υπηρεσιακής ηρεμίας ή ανησυχίας του προσωπικού. Το θέμα που αγγίζει την υπηρεσιακή κατάσταση όλων. Τα πάρα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό όλων μας, εντείνουν στον μέγιστο βαθμό τους φόβους που προκαλεί μια μετάθεση. Για τον λόγο αυτό οι μεταθέσεις  θα πρέπει να γίνονται με σύνεση, με αξιοκρατικά κριτήρια, με διαφάνεια και κυρίως στην ίση αντιμετώπιση όλων. Το π.δ 33/09 ήταν μια καλή αφετηρία για να χτίσουμε ένα κανονισμό μεταθέσεων που θα ήταν στην λογική των ανωτέρω. Οι διατάξεις όμως του ν. 4504/17 δημιούργησαν από την αρχή μια ανησυχία για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όπως:
  1. Τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους δεν αναγνωρίζονται αφού ο νόμος δεν προβλέπει την αναδρομική εφαρμογή τους. Ξεκινάμε δηλαδή με ένα άδικο και ισοπεδωτικό σύστημα.
  2. Οι μεταθέσεις εντός ΠΕΔΙΛΣ καθώς και οι έκτακτες μεταθέσεις θα γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αντικειμενικά  κριτήρια (μόρια). Αυτό από μόνο του ακυρώνει την όλη φιλοσοφία περί κανόνων στο σύστημα μεταθέσεων, αφού δίνει την δυνατότητα να γίνονται όλο το χρόνο μεταθέσεις κατά το δοκούν, αλλοιώνοντας την όποια λογική των τακτικών μεταθέσεων.
  3. Τα αντικειμενικά κριτήρια, τα μόνα μετρήσιμα μεγέθη στην λογική των αριθμών, κατατάσσονται τελευταία στην κρίση του συμβουλίου μεταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το δίκαιο των αποτελεσμάτων των εργασιών του συμβουλίου. Άρα οι όποιες προσφυγές πιθανά να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης.
  4. Ο ανώτατος χρόνος παραμονής στον τόπο επιλογής χαρακτηρίζεται από ασάφεια δημιουργώντας οικογενειακή και προσωπική ανασφάλεια στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Με το δεδομένο της αύξησης των ετών παραμονής στο Σώμα θα πρέπει να αυξηθεί.
  5. Η αρμοδιότητα υπογραφής των μεταθέσεων καταστρατηγεί πλήρως την αυτοτέλεια του Αρχηγείου όπως αυτή περιγράφεται από τον ιδρυτικό νόμο 3922/11 και το μετατρέπει ως υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ.
Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι η προθεσμία για την έκδοση του συγκεκριμένου  ΠΔ έχει παρέλθει σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν. 4504/17, προτείνουμε την νομοθέτηση νέας εξουσιοδοτικής διάταξης στο πλαίσιο που προέβλεπε ο ν. 3922/11, δίνοντας της δηλαδή την ευχέρεια στο ΠΔ να τροποποιεί και υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ή την άμεση κατάθεση τροπολογίας στο σ/ν για το μεταφορικό ισοδύναμο, σχέδιο της οποίας έχουμε προτείνει και είναι στο πρόγραμμα δράσης μας,  με παρεμβάσεις – τροποποιήσεις, ώστε το ΠΔ που θα ακολουθήσει να δίνει πραγματικά διέξοδο στο ζήτημα των Μεταθέσεων και να δημιουργεί στο προσωπικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ την απαιτούμενη ασφάλεια που χρειάζεται, εμπιστευόμενο ένα σύστημα που θα εμπνέει δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισοτιμία και ισονομία για όλους. 
Πειθαρχικό Δίκαιο.
Ένα πειθαρχικό δίκαιο που δεν θα είναι κατ ανάγκη τιμωρητικό, αλλά θα πρέπει να είναι δίκαιο και ίσο για όλους. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν αιφνιδιασμοί και θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους ανθρώπους που θα κληθούν είτε να υποστούν τις συνέπειες του, είτε θα κληθούν να το εφαρμόσουν.
Στα παραπάνω ζητάμε από τον κ. Υπουργό την επανεξέτασή τους και όπου απαιτηθεί την τροποποίηση-βελτίωση τους. Για μας θα παραμείνουν ανοικτά ζητήματα γιατί πραγματικά αγγίζουν το σύνολο των στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και θα πρέπει να κλείσουν μόνο όταν αντιπροσωπεύουν γι αυτά την σταθερότητα και την εργασιακή τους ειρήνη.
Εκσυγχρονισμός Βαθμολογίου.
Η επιμήκυνση του εργασιακού βίου στην κατεύθυνση της 40ετούς εργασίας βρίσκει το χαμηλόβαθμο προσωπικό χωρίς κανένα κίνητρο αφού τους αφήνει καθηλωμένους χωρίς βαθμολογική προαγωγή για 14 ολόκληρα χρόνια. Η δυσαρμονία αυτή θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, αποκαθιστώντας την ομαλότητα στην εξέλιξη του προσωπικού. Η πρόταση που έχουμε υποβάλλει και βρίσκεται στο πρόγραμμα δράσης μας  είναι στην κατεύθυνση και αναμένει την πολιτική βούληση για την ολοκλήρωσή της.
Για όλα τα παραπάνω, θέλω να ενημερώσω, ότι υπήρξε χθες συνάντηση με τον κ. Υπουργό και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι για όλα τα σχέδια Π.Δ. θα συσταθούν ομάδες εργασίας με την συμμετοχή μας ώστε να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για την βελτίωσή τους προς όφελος των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Καθώς επίσης και συμφωνήθηκε όπως άμεσα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει οριστική λύση για την καθολική εφαρμογή του άρθρου 65 του ν. 4504/17 για τον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Συνειδητή επιλογή μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της θωράκισης του Λιμενικού Σώματος με θεσμούς και λειτουργίες που θα το εκσυγχρονίσουν και θα του δώσουν νέα πνοή για το μέλλον.
Στην προσπάθειά μας αυτή πάντα βάζαμε σε δεύτερη μοίρα τις οικονομικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές μας διεκδικήσεις.
Είναι όμως αδιανόητο να έχουμε ισοπεδωθεί στο βωμό της δήθεν ίσης αντιμετώπισης με άλλους εργαζόμενους, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, ημέρες, νύχτες, αργίες, Σαββατοκύριακα, στον αέρα, στη θάλασσα, στο νησί, στο λιμάνι, παντού χωρίς καμία διαφορά.
Είναι αδιανόητο να χάνουμε τα ρεπό από την υπερεργασία μας χωρίς καμία ανταμοιβή, είναι αδιανόητο να εργαζόμαστε υπερωρίες χωρίς να αμοιβόμαστε γι’ αυτές.
Είναι αδιανόητο να μετακινούμε τις οικογένειές μας χωρίς στοιχειώδη διοικητική μέριμνα από την Πολιτεία και την Υπηρεσία.
Είναι αδιανόητο να καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες της Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα.
Είναι αδιανόητο να είμαστε η μόνη κατηγορία εργαζομένων με 40% κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαιτούμε άμεση την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τόσο οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον ν.4093/2012 όσο και η εν μέρει αποκατάσταση του μισθολογίου μας (κατά 50%) με τον ν.4307/2014. Με:
α) Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, και πρέπει να αμείβεται.
β) Αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση – αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.
γ) Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.
Στη συνέχεια των παραπάνω ζητάμε νέο μισθολόγιο με αφετηρία τα ανωτέρω. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Οι προσωπικές διαφορές όπως και να βαπτιστούν είναι μειώσεις. Οι μισθοί καθηλώθηκαν για πάρα πολλά χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται στα στελέχη τόσο στην ενέργεια όσο και στην αποστρατεία.
Όπως επίσης ζητάμε και την ακύρωση του ν. 4387/16 για την ένταξη μας στον ΕΦΚΑ. Άλλη μια μνημονιακή ρύθμιση, ισοπεδωτική, χωρίς να λαμβάνει μέριμνα για την μάχιμη πενταετία των ενστόλων, τα διπλά χρόνια των Ειδικών Μονάδων, ούτε καν τον τρόπο υπολογισμού των σχετικών κρατήσεων.
Θέλω όμως να τονίσω από αυτό το βήμα ότι φτάνει πια. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την συρρίκνωση των οικονομικών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Απαιτούμε άμεση λύση στα οικονομικά αδιέξοδα τα οποία μας έχουν επιβάλλει.
Επιτέλους ζητάμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είμαστε εργαζόμενοι και όχι σκλάβοι. Ζητάμε τα αυτονόητα, ζητάμε τα δικαιώματά μας. Θέλουμε να προσφέρουμε, έχουμε όρεξη, έχουμε αντοχή, έχουμε διάθεση, έχουμε όραμα. Μην μας ακυρώνεται, μη μας υποτιμάται και μην μας πικραίνεται.
Για όλα τα παραπάνω και έχοντας το δίκιο με το μέρος μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά.
Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων όπως μας θέλουν.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε εργαζόμενο, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο που βλέπει καθημερινά τη ζωή του να εξαθλιώνεται. Είμαστε μαζί στον κοινό αγώνα για να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή.
Δηλώνουμε παρόντες, έτοιμοι, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει και να μας εξευτελίσει.
Οφείλουμε όλοι μαζί με πίστη στη δύναμή μας, να ξανασυννενοηθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να ξαναειδωθούμε, να ξανανταμώσουμε, να ξαναβρεθούμε σε δρόμους, σε αγώνες, σε κάθε κοινωνικό μέτωπο, γιατί αυτό είναι συνδικαλισμός, η ελεύθερη βούληση, η ελεύθερη σκέψη, ο διαρκής αγώνας, η ελπίδα, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον.