Άσκηση ετοιμότητας από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στα νησιά του Αιγαίου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.10.19

Άσκηση ετοιμότητας από ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στα νησιά του Αιγαίου

Άσκηση με «ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot» και «παρείσφρηση αλλοδαπών τρομοκρατών» ετοιμάζει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Αστυνομία, της ΕΥΠ, του Λιμενικού κ.α.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», τα δύο σενάρια ειδικής άσκησης ετοιμότητας είναι η «παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί» και η «ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί».
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 100 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες.
Το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας, που στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ερευνητές με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Σημειώνεται πως η προετοιμασία της άσκησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει 4 φάσεις: α) Προετοιμασία της άσκησης, β) Δημιουργία οπτικοποιημένων σεναρίων κρίσης, γ) Δημιουργία Οδηγού άσκησης και δ) Διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας.
Η κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες θα αποτυπωθεί σε ταινίες μικρού μήκους. «Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί επί χάρτου και θα αξιοποιηθεί ειδικό οπτικοακουστικό υλικό με σενάρια εξέλιξης. Τα οπτικοποιημένα σενάρια που θα αξιοποιηθούν, θα αφορούν: α) Τη παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί. β) Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί. γ) Ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση σε κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα στην Αττική. δ) Όσμωση ποινικών κρατουμένων και τρομοκρατών».


Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «συντονιστής της άσκησης ετοιμότητας είναι ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Καραμπελιάς. Μεταξύ των καθηκόντων του, είναι και ο συντονισμός της οπτικοποίησης των κειμένων των σεναρίων. Η διάρκεια των ταινιών, στις οποίες θα αναπαριστάται η παρουσία τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά ή προπαρασκευή τρομοκρατικών ενεργειών εντός των φυλακών, θα είναι 15 λεπτά. Για την παραγωγή τους προβλέπεται σκηνοθεσία, αφήγηση σεναρίου, συμμετοχή κομπάρσων, εξωτερικά γυρίσματα και ειδικά εφέ όπου απαιτείται».

Παράλληλα, τη θέση του ειδικού προετοιμασίας και υποστήριξης ασκήσεων έχει αναλάβει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Μπερτάνος, πρώην προϊστάμενος στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο κ. Μπερτάνος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του ολοκληρωμένου πλαισίου ενεργειών σχεδιασμού, υποστήριξης και υλοποίησης της άσκησης αναφορικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στελέχη των οποίων θα συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διεξαγωγή της. Την ειδική ομάδα άσκησης συμπληρώνει ο εντεταλμένος λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Ιωάννης Ραγιές, ο οποίος ως ειδικός μεθοδολογίας θα συντάξει τον οδηγό της άσκησης.