Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει θέσει, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, το στόλο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, έπειτα από τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να δοθεί εντολή απόπλου του ερευνητικού πλοίου “Oruc Reis” για τη διεξαγωγή σεισμόγραφικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αφορά το ενδεχόμενο το “Oruc Reis” να αναχωρήσει αύριο ή μεθαύριο από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί εν συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή που από τις 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με σχετική ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα, για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η εκτίμηση αυτή συνδυάζεται και με τη νέα ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι Τούρκοι για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Πολεμικού τους Ναυτικού, νότια του Καστελλόριζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, πιθανόν να συνδέεται με την πρόθεση τους να βγάλουν στα ανοιχτά το “Oruc Reis”.
Προφανώς οι Τούρκοι θα θέλουν να στήσουν μια επιχείρηση αιφνιδιασμού της ελληνικής πλευράς βγάζοντας το Oruc Reis στην ανοιχτή θάλασσα και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του με τα πολεμικά πλοία που ήδη θα ασκούνται στην περιοχή και τα οποία εν συνέχεια θα μπορούσαν να το συνοδεύσουν προς τον προορισμό του.
Την ίδια στιγμή το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατοκικη Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Το Newpost είχε γράψει αμέσως μετά στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ότι με απόλυτη ψυχραιμία, επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενη Τουρκική ενέργεια απαντά το Ελληνικό Επιτελείο στις ‘’κραυγές’’ του Ταγίπ Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας Αθήνας και Αιγύπτου όταν ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην πρώτη σπασμωδική ενέργεια πανικού με απειλές εναντίον της Ελλάδας σαφώς ενοχλημένος από την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Οι νέες απειλές Ερντογάν δεν αλλάζουν τίποτα στον σχεδιασμό και στην αυξημένη επιφυλακή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σταθερά σε μόνιμη επαγρύπνηση παρακολουθώντας κάθε Τουρκική κίνηση και ενεργώντας ανάλογα. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές εάν η Τουρκία επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά τα Ελληνικά αντανακλαστικά και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στο Ελληνικό Επιτελείο δεν περιμένουν άλλωστε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για να καταστρώσουν σχέδια αντίδρασης απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Το σενάριο εξόδου του ερευνητικού σκάφους ORUC REIS βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη έτοιμα τα σχέδια αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν η Άγκυρα λάβει τέτοια απόφαση το ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα επιλέξει να το στείλει προφανώς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Εάν η Τουρκία επιλέξει τη θαλάσσια ζώνη την οποία αφορά η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα πρόκειται για απόφαση υψηλού ρίσκου με δεδομένο ότι βάζει απέναντι της και το Κάιρο ενώ η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σαφέστατα πιο κοντά στην Κρήτη γεγονός που ευνοεί επιχειρησιακά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ίσως τη σχετική navtex να εκδώσει η κυβέρνηση Σάρατζ και όχι η Άγκυρα.
Η αποστολή του Τουρκικού ερευνητικού στη θαλάσσια περιοχή την οποία είχε ‘’σημαδέψει’’ η Τουρκία τον περασμένο μήνα στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια από τις ενδεχόμενες επιλογές της Άγκυρας. Τότε ο στόλος των γειτόνων είχε ‘’ανακρούσει πρύμναν’’ έπειτα από τη δυναμική Ελληνική αντίδραση.
Ένα ακόμη σενάριο το οποίο βρίσκεται στο ‘’μικροσκόπιο’’ της Αθήνας είναι η Άγκυρα να επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση κοντά στο Καστελόριζο σε θαλάσσια περιοχή εγγύτερη στις ακτές τις με όσα πλεονεκτήματα προσφέρει μια ανάλογη ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία έχει μελετήσει κάθε λεπτομέρεια και διαθέτει σχέδια και τρόπους αντίδρασης. Στόχος είναι να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε ενδεχόμενη ενέργεια των γειτόνων και αν χρειαστεί να αιφνιδιάσει. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ήδη έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να δίνει αν απαιτηθεί όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο ‘’κόκκινο συναγερμό’’ στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.