Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας- Εν αναμονή των διευκολύνσεων των εμβολιασμένων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.6.21

Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας- Εν αναμονή των διευκολύνσεων των εμβολιασμένων




Μετά τη μερική κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης σε εξωτερικούς χώρους, η οποία αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και τέθηκε αμέσως σε ισχύ,  η χώρας μας περνάει σήμερα σε νέα φάση αίροντας το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας  . 

 Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα παύει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, στην εστίαση αυξάνεται ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6, στις δεξιώσεις ορίζεται το ανώτερο όριο στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους, στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα και τέλος καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 

 Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω: 

 -Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. 

 -Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. 

 -Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν. 

 Επίσης, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές. 

   Αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τα προνόμια εμβολιασμένων   

 Την ίδια ώρα από σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων τις οποίες είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αυτοί που θέλουν εμβολιάζονται, επομένως «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά ώστε να προσεγγίσουμε πολίτες που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση». 

 Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα πάρουν μέρος κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί. 

   Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι «εμβολιασμός και όχι περιορισμός»  τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι ζήτημα διάκρισης αλλά ζήτημα λογικής. Να σημειωθεί ότι οι υπό εξέταση διευκολύνσεις των εμβολιασμένων αφορούν σε δραστηριότητες του κλάδου της ψυχαγωγίας και όχι καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες κτλ. 

 Η παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει τις προτάσεις της επιτροπής βιοηθικής που προβλέπει μια κλιμάκωση στις πρωτοβουλίες για αύξηση στον ρυθμό του εμβολιασμού. 

 Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια, όπως για παράδειγμα οι υπεύθυνοι πολιτιστικών χώρων και εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και με αυξημένη πληρότητα. Όμως, αν επιλέγουν να δέχονται και ανεμβολίαστους, τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που ήδη υπάρχουν. 

 Κεντρική φιλοσοφία είναι ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς μάσκα, θα απολαμβάνουν ελεύθερα ταξίδια χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ ενώ η είσοδός τους σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες και γενικότερα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα γίνεται χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. 

   naftemporiki.gr