Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Δευτέρα – Εξιδεικεύονται τα «προνόμια» των εμβολιασμένων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.6.21

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας την Δευτέρα – Εξιδεικεύονται τα «προνόμια» των εμβολιασμένων



Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα θετικά μέτρα για όσους έκαναν το εμβόλιο και τις επιχειρήσεις

Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερη, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.


Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, την Δευτέρα 28 Ιουνίου καταργείται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη χώρα να κινείται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Όμως παρά τα βήματα που γίνονται με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, η νέα μετάλλαξη προβληματίζει, καθώς λόγω της μεταδοτικότητάς της επαναφέρει τον κίνδυνο για τοπικά lockdown.


«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα, πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».


Σκέρτσος: Ξανά κανονική η ζωή των εμβολιασμένων


Την ίδια ώρα, την επόμενη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.


Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική. Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.


Αντίθετα, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.


Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Πηγή