Νέα ευχάριστα για τους κατοίκους της Τήνου, τα οποία όμως δεν μπορούν να συμμεριστούν όσοι ζουν στα περισσότερα νησιά της χώρας. Νησιά τα οποία εξακολουθούν να έχουν λιμάνια κατασκευής πολλών δεκαετιών. Κι αυτό ενώ από τα περίπου 850 τουριστικά λιμάνια της χώρας, ελάχιστα φαίνεται πως έχουν επίσημη άδεια λειτουργίας, καθώς δεν καλύπτουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Το περιστατικό στην Αλόννησο
Άλλωστε, οι ανακοινώσεις του υπουργού, ήρθαν λίγες μόλις ημέρες μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Αλοννήσου, όπου πλοίο παρασύρθηκε από τους ανέμους -που δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί-, με αποτέλεσμα να σπάσει ο κάβος.
Ο Βασίλης Κικίλιας διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η -προσωρινή- απομάκρυνση του λιμενάρχη Αλοννήσου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιδρούν για τις ελλιπείς λιμενικές υποδομές.
Ο υπουργός δήλωσε πως «σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή». Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει, καθώς η δυσκολία πρόσδεσης των πλοίων στο συγκεκριμένο λιμάνι, είναι ένα πρόβλημα εδώ και καιρό γνωστό στις ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με την έκθεση βελτίωσης λιμένων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), στο συγκεκριμένο λιμάνι παρατηρείται «επικίνδυνη πρυμνοδέτηση στον εξωτερικό προβλήτα λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα».
Όπως αναγραφόταν στην ίδια έκθεση, στο λιμάνι της Αλοννήσου, απαιτείται «εκβάθυνση εσωτερικής λιμενολεκάνης», τοποθέτηση προσκρουστήρων σε διάφορα σημεία και «διαμόρφωση προβλήτας στο μέσα λιμάνι (επέκταση προβλήτας προς ασφαλή πρυμνιοδέτηση και να υπάρχει η δυνατότητα να πέφτει πιο φαρδύς καταπέλτης». Παρόμοιες προειδοποιήσεις για το ίδιο λιμάνι, καταγράφονταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση που είχε δημοσιεύσει η ΠΕΠΕΝ, τέσσερα χρόνια πριν, το 2021.
Προβλήματα σε 100 λιμάνια της χώρας
Βέβαια, το λιμάνι της Αλοννήσου, δεν αποτελεί πρωτοφανή περίπτωση. Στην ίδια έκθεση, καταγράφονται προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις σε περίπου 100 λιμάνια της χώρας. Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά, σε λίγα μόλις από αυτά τα λιμάνια έχουν ξεκινήσει -ή ολοκληρωθεί- οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης κι αυτό παρότι κάθε καλοκαίρι υποδέχονται έναν τεράστιο αριθμό τουριστών.
Κατάσταση ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς σε πολλούς από αυτούς τους λιμένες, αυτά τα προβλήματα και οι ελλείψεις, αφορούν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση, καταπέλτες που γλιστράνε, ράγες και σίδερα που εξέχουν, διάβρωση ραμπών, επιμήκυνση μόλου, ανύπαρκτο φωτισμό, έλλειψη χερσαίου χώρου, αδυναμία φορτοεκφόρτωσης, έλλειψη χαρτογράφησης, «όχι τόσο ασφαλείς» δέστρες, ενώ σε κάποια, όπως αυτό της Ανάφης, είναι «επικίνδυνη η προσέγγιση και η ασφαλής πρόσδεση του πλοίου όταν επικρατεί υψηλή αποθαλασσιά και κυματισμός».
Επίσης, σε αρκετά λιμάνια, απαιτείται -βάσει πάντα της ίδιας έκθεσης-, εκβάνθυση ή προέκταση, συντήρηση ή αποκατάσταση προβλήτα, σε πολλά είναι αναγκαία η τοποθέτηση προσκρουστήρων, ενώ η διαμόρφωση κάποιων είναι τέτοια, που δημιουργεί «μεγάλη δυσκολία» στα πλοία να εισέλθουν σε αυτά. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του λιμανιού της Σχοινούσας, όπου η ΠΕΠΕΝ τονίζει πως είναι «άκρως επικίνδυνο» ειδικά όταν υπάρχουν νότιοι άνεμοι και «πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να γίνει αλλαγή τοποθεσίας λιμένος».
Σημειώνεται πως σε ότι αφορά το λιμάνι της Τήνου, στην έκθεση σημειώνεται πως «έχουν κατατεθεί άπειρες προτάσεις για την κατασκευή ενός ασφαλούς λιμένα, χωρίς μέχρι τώρα να ληφθούν υπόψη». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως η τελική υποβολή της μελέτης για το νέο master plan του νέου λιμανιού, θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Αυγούστου.
«Οι λιμενικοί κινούνται σε ρόλο “ήρωα” προκειμένου να δέσουν τα πλοία»
Με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Αλοννήσου, ο Κωνσταντίνος Κυράνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, σχολίασε στο iEidiseis, ότι αναδεικνύει «τον δύσκολο ρόλο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που δεν μπορούν να απαγορεύσουν τον κατάπλου και απόπλου, εφόσον δεν υπάρχει απαγορευτικό».
Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο λιμάνι, ο ίδιος σχολίασε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Δεν υπάρχει κυματοθραύστης, δεν μπορούν να ανακοπούν τα ισχυρά κύματα. Είναι ενδεικτικό ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν υπήρχαν πολλά μποφόρ».
Βέβαια, πρόκειται για κάτι που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο λιμάνι. Κι αυτός είναι ο λόγος που «εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι φορείς των νησιών, ζητούν τη δημιουργία υποδομών για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων, προκειμένου να μην παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα. Πολλές φορές, οι λιμενικοί και τα πληρώματα, κινούνται σε ρόλο “ήρωα” προκειμένου να δέσουν τα πλοία, ειδικά όταν δεν ευνοεί ο καιρός και υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Ειδικά τα μικρά λιμάνια των νησιών που δέχονται χιλιάδες κόσμου, έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα».
«Ελλείψεις 2.500 λιμενικών»

Η αναβάθμιση των λιμανιών, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Κυράνη, «καθαρά κυβερνητική γραμμή. Αφορά τα κονδύλια, που πολλές φορές είναι ευρωπαϊκά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει επένδυση σχετικά με την ασφάλεια των λιμανιών. Σίγουρα όμως έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα οικονομικά κόστη για τη βελτίωση των λιμανιών είναι τεράστια κι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που δεν έχουν προχωρήσει στο επίπεδο που θα έπρεπε».
Παράλληλα, «τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και σε ότι αφορά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Το οργανόγραμμα προβλέπει 10.000 εργαζόμενους και υπάρχουν περίπου 7.500. Αυτοί το έλλειμμα περίπου 2.500 λιμενικών, ως επί το πλείστον λείπει από τα νησιά. Οι υπηρετούντες είναι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που προβλέπει η σύνθεση του Λιμενικού για κάθε νησί. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν εκεί, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον φόρτο εργασίας».
«Λιγότερα από 20 τουριστικά λιμάνια έχουν επίσημη άδεια λειτουργίας»
Από την πλευρά του ο κ. Φίλιππος Βιντζηλαίος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων, σχολίασε στο iEidiseis ότι περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Αλοννήσου, «δεν οφείλονται στους κυβερνήτες των πλοίων, αλλά στις υποδομές. Πολλά λιμάνια σε όλη τη χώρα, επειδή φτιάχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες, δεν προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «το λιμάνι Αχίλλι στη Σκύρο. Έχει τρία μέτρα βάθος, όμως συνεχώς γεμίζει με άμμο, την οποία αφαιρούν κάθε χρόνο. Πλέον το λιμάνι είναι ανενεργό, όπως συμβαίνει σε πολλά ακόμη λιμάνια της χώρας για τους ίδιους λόγους. Αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται όταν συντάσσονται μελέτες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, αλλά και η γνώση των κατοίκων».
Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο είναι ότι «τα περισσότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας δεν έχουν το νομικό καθεστώς που επιβάλλεται σε μια χώρα με τόσο σημαντικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει, ότι τα περισσότερα από αυτά τα λιμάνια, έχουν κατασκευαστεί ως αλιευτικά καταφύγια κι ως τέτοια παραμένουν».
Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ίδιος, «από τα περίπου 850 τουριστικά λιμάνια της χώρας, λιγότερα από είκοσι έχουν επίσημη άδεια λειτουργίας, έστω σαν τουριστικά αγκυροβόλια. Τα περισσότερα είναι απλώς αλιευτικά καταφύγια, ως τέτοια έχουν κατασκευαστεί κι έτσι παραμένουν».
«Μετρούν δεκαετίες ζωής»
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και λιμάνια, όπως αυτό «του Πόρου, που έχει περισσότερες από 300 θέσεις σκαφών δεν είναι θεσμοθετημένο ως τουριστικό λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι η τιμολόγησή του είναι κάτω από 7 ευρώ ανά βράδυ για ένα μέσο σκάφος -όπως στα περισσότερα λιμάνια–, ποσό που θα μπορούσε να ήταν πενταπλάσιο αν είχε εκδοθεί άδεια. Κι έπειτα αυτά τα χρήματα να διοχετεύονταν στη βελτίωση του λιμανιού».
Από την πλευρά του, ο κ. Κυράνης σημείωσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός των λιμένων δεν έχει επίσημη άδεια, καθώς δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε να κριθούν ασφαλή. Πολλά από αυτά άλλωστε μετρούν δεκαετίες ζωής. Επειδή όμως καλύπτουν ανάγκες δεν γίνεται να “κλείσουν”. Το πλάνο είναι να εξελιχθούν σε ένα περισσότερο ασφαλές επίπεδο».
«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση»

Ως αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο κ. Βιντζηλαίος, στη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών λιμανιών, «υπάρχει μόνο μια βρύση. Όταν έρχονται δέκα καταμαράν, αυτή η βρύση δεν φτάνει. Δεν μπορούν αυτά τα σκάφη να λειτουργούν μόνο με γεννήτριες και να τους δίνουμε μια μικρή πρίζα». Επίσης, η έλλειψη άδειας σηματοδοτεί ότι «σε αυτά τα λιμάνια δεν έχει γίνει χωροθέτηση, ώστε να προβλεφθεί που θα αράξει κάθε είδους σκάφος».
Προκειμένου να επιλυθούν αυτές οι παθογένειες σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο, απαιτείται «πολιτική βούληση, που δεν υπάρχει. Δεν έχουν καταλάβει πόσο μεγάλη ζημιά προξενείται στον θαλάσσιο τουρισμό. Πέρυσι είχαμε τα περισσότερα πολυτελή σκάφη παγκοσμίως. Όταν όμως οι ιδιοκτήτες βλέπουν αυτή την κατάσταση στα λιμάνια μας, όχι μόνο δεν θα ξαναέρθουν, αλλά θα το διαδώσουν και σε άλλους. Θα πάνε σε κάποια άλλη χώρα που δεν θα ταλαιπωρηθούν».
Μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ναυτιλίας
Η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των τουριστικών λιμένων βαραινει πλέον το υπουργέιο Ναυτιλίας και Νησιωτικής, στο οποίο όπως ανέφερε ο κ. Βιντζηλαίος, «μεταφέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι αρμοδιότητες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες. Μέχρι και πέρυσι, αυτές οι αρμοδιότητες ανήκαν στο υπουργείο Τουρισμού. Από φέτος όμως, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ο φυσικός υπεύθυνος και υπόλογος για οτιδήποτε συμβαίνει -ή δεν συμβαίνει- στα λιμάνια».
Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε πρόσφατα, ότι η επίμαχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιταχυνθεί «η περιγραφή της ένταξης των λιμένων αυτών στα αναπτυξιακά προγράμματα για τους λιμένες, καθώς και να συμπεριληφθεί ρητή πρόβλεψη στη στην διαδικασία χωροθέτησης των τουριστικών λιμένων.
Βασίλης Ανδριανόπουλος
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.