Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε τροχιά πολιτικής αναμέτρησης με τη ΝΔ καθώς η Χαριλάου Τρικούπη ανοίγει επισήμως τον φάκελο Καραμανλή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, φέρνοντας στο επίκεντρο ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και τριών «γαλάζιων» υφυπουργών της επίμαχης περιόδου. Πριν την κατάθεση του αιτήματος, θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μέσω Zoom, στις 12 το μεσημέρι.
Το κείμενο του αιτήματος έχει βρεθεί στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων το τελευταίο διάστημα εντός του ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την τελική αποτύπωση όλων των παραμέτρων της πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα αναφέρεται σε κακουργηματικές πράξεις σε σχέση με τη διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα) ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όχι μόνο του Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά και των πρώην υφυπουργών Μεταφορών της ΝΔ, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιώργου Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, αναφορά θα γίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και στον Χρήστο Σπίρτζη, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Με την κίνηση της η Χαριλάου Τρικούπη εντείνει, σε κάθε περίπτωση, την πίεση προς τη ΝΔ φέρνοντάς την προ ενός πολιτικού διλήμματος: είτε να συναινέσει στην πρόταση για διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών του πρώην υπουργού, είτε να καταθέσει δική της πρόταση, περιορίζοντας το εύρος των πιθανών αδικημάτων σε πλημμεληματικό επίπεδο.
Ανδρουλάκης: Υπήρχε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμανε για το νομικό σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ: «Υπήρχε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την επικινδυνότητα του δικτύου και τα ζητήματα ασφάλειας που υπήρχαν. Και επέτρεψε χιλιάδες άνθρωποι να χρησιμοποιούν τη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Άρα, η κατάσταση που επέτρεψαν να υπάρχει, οδήγησε στην τραγωδία, άρα και στον θάνατο των ανθρώπων. Αυτή είναι η συλλογιστική μας και βάσει αυτής θα καταθέσουμε προανακριτική για τα πολιτικά πρόσωπα».
Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί μη συγκάλυψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «επειδή ακούω συνεχώς να αναρωτιούνται τα κυβερνητικά στελέχη στα πάνελ “γιατί μας κατηγορούν για συγκάλυψη;” θέτω ένα απλό ερώτημα: Όταν έρχεται μια δικογραφία από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του υπουργού για τη σύμβαση 717 και η κυβέρνηση ψηφίζει αρνητικά, αυτό είναι συγκάλυψη; Ναι ή όχι;».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, αντίστοιχα, σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να την υψώνει η κυβέρνηση στα λόγια και μετά να πηγαίνει στη Βουλή και να ψηφίζει τη συγκάλυψη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει καν έλεγχος στην προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «είναι άλλο πράγμα το πόρισμα που θα βγει από την προανακριτική και θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο κ.ο.κ., εδώ όμως η κυβέρνηση δεν θέλει εξαρχής να γίνει συζήτηση για κακουργηματικές πράξεις. Πώς συμβαδίζει αυτό με τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο;».
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.