Την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στον Βύρωνα Αττικής, στην έδρα της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), προκειμένου να παραστεί σε τελετή δωρεάς του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η εν λόγω δωρεά αφορούσε δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAVs) καθέτου απογειώσεως-προσγειώσεως (Vertical Take – Off and Landing, VTOL) τύπου V – BAT της αμερικανικής εταιρείας Shield AI.
Το V-BAT, γνωστό ως MQ – 35 σε υπηρεσία με το αμερικανικό Ναυτικό, είναι κατάλληλο για εκτέλεση αποστολών συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, σε ξηρά και θάλασσα. Διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία του παρέχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιήσεως ακόμη και από τα ελικοδρόμια των πολεμικών πλοίων (που είναι όντως περιορισμένων διαστάσεων). Φέρει ηλεκτροπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης και κάμερα υπερύθρων, οι οποίες βρίσκονται εντός ατρακτιδίου. Έχει σχεδιασθεί, ώστε να αντέχει σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Ενώ δεν επηρεάζεται από συνθήκες παρεμβολής τόσο του GPS, όσο και των συχνοτήτων επικοινωνίας με τον χειριστή του. Μάλιστα το V – BATέχει χρησιμοποιηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στο θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας, αποδεικνύοντας τα προτερήματά του. Στην ΑΣΔΕΝ θα καλύψει τις ανάγκες επιτήρησης του Αρχιπελάγους μας.
Εδώ να θυμίσουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει και άλλα ΜηΕΑ.
Ποια είναι αυτά; Καταρχάς το Sperwer της γαλλικής εταιρείας SAGEM. Το υπόψιν ΜηΕΑ αποκτήθηκε αρχές του 2002. Η αποστολή του είναι η επιτήρηση και η αναγνώριση. Εκτοξεύεται από καταπέλτη και προσγειώνεται με τη χρήση αλεξιπτώτου, ενώ μπαλόνια το προστατεύουν απορροφώντας τους κραδασμούς. Διαθέτει δε την ικανότητα να μεταδίδει εικόνες των στόχων από απόσταση έως και 150 χιλιομέτρων από τον επίγειο σταθμό ελέγχου του. Αν και με το συγκεκριμένο ΜηΕΑ ο Στρατός Ξηράς εισήλθε στην εποχή των UAV και απέκτησε αρκετές γνώσεις – δυνατότητες, δυστυχώς όμως θεωρείται πια παρωχημένο.
Συνεπώς οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΣ αποφάσισαν την αντικατάστασή του, με το επίσης γαλλικό UAVPATROLLER. Το οποίο δύναται να επιχειρεί σε ακτίνα 180 χλμ. από την γραμμή οπτικής επαφής, έχει ικανότητα μεταφοράς φορτίου μέγιστου βάρους 210 κιλών, ενώ διαθέτει και ηλεκτροπτικό σύνολο τύπου EUROFLIR 410, με πολλαπλάσιες και καλύτερες δυνατότητες από το αντίστοιχο SPERWER. Αποκτήθηκαν δε 4 τέτοια αεροχήματα το 2023, μέσω της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως και Προμηθειών τουΝΑΤΟ (NSPA) και αναμένονται να εισέλθουν σε υπηρεσία το 2026.

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) από την άλλη πλευρά έχει και αυτό στις τάξεις του ΜηΕΑ. Πρώτα προμηθεύθηκε 5 αεροχήματα A 900 (το έτος 2021) για τις υφιστάμενες φρεγάτες του στόλου μας κλάσης SΤΑΝDARD και ΜΕΚΟ – 200, σε αποστολές επιτήρησης. Τα A-900 έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται από την ισπανική Alpha UnmannedSystems. Έχουν ικανότητα αυτόνομης απογείωσης και προσγείωσης σε πλοίο και αυτονομία 4 ωρών. Η μέγιστη εμβέλεια τους είναι 25 χιλιόμετρα, ενώ μπορούν να πετούν σε μέγιστο υψόμετρο 3.000 μέτρων.
Για τις καινούριες φρεγάτες FDI (ή Belh@rra), προορίζονται τα 4 ΜηΕΑ CAMCOPTER S-100 της αυστριακής εταιρείας “SCHIEBEL”. Το ΓΕΝ προχώρησε σε παραγγελία τους τo 2024, ενώ αναμένεται η παραλαβή τους εντός του έτους. Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί τις υποδομές του εργοστασίου παραγωγής τους στην Αυστρία. Είναι εφοδιασμένα με τον ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα (τύπου TC-300) και δέκτη Automatic IdentificationSystem (AIS). Έχει δε μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιόμετρα (για 6 ώρες πτήσης) και μέγιστο ύψος τα 6.000 μέτρα.
Πρώτη η Αεροπορία
Τέλος η Αεροπορία μας οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε πρωτοπόρος στο εν λόγω αντικείμενο. Πρώτη από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ενέταξε στο οπλοστάσιό της ΜηΕΑ, συγκεκριμένα το ΠΗΓΑΣΟΣ Ι. Η ανάπτυξη του οποίου άρχισε το μακρινό 1979, από μια ομάδα Αξιωματικών, το τότε Κεντρικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) και από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Η πρώτη πτήση υλοποιήθηκε το 1982. Μετά από πολλές δυσχέρειες, το 1992 η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προέβη στην προμήθεια 10 τέτοιων ΜηΕΑ. Είχε άνοιγμα πτερύγων 5μ, μήκος 2μ και μέγιστη ταχύτητα 160χλμ ανά ώρα. Η αυτονομία του ήταν 4 ωρών και μέγιστο βάρος απογείωσης 160 κιλά.
Αντικαταστάθηκε από τον απόγονό του, το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ με μεγαλύτερες και περισσότερες ικανότητες. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της ΠΑ διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά: εκπέτασμα πτερύγων6,2μ, μήκος 4,3μ. μέγιστη ταχύτητα: 105 Knots και επιχειρεί σε μέγιστο ύψος 4.000 μέτρα.
Τελευταία πρέπει να αναφέρουμε τα δύο σύγχρονα και αξιόπιστα ΜηΕΑ HERON (Ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης) που αποκτήθηκαν στην αρχή με εκμίσθωση (έναντι 40 εκατομμυρίων Ευρώ περίπου) και πια αποκτήθηκαν με διακρατική σύμβαση. Έχουν ενταχθεί στην 390η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και βρίσκονται σε υπηρεσία από το 2021 έως σήμερα. Από το αεροδρόμιο της Σκύρου, όπου και η έδρα τους, έχουν διανύσεις χιλιάδες χιλιόμετρα και πετάξει πολλές ώρες πτήσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε γωνιά του FIR ATHINAI, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.