Κ.Λ. Ρόδου : Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έδωσαν το παρών στο λύκειο Αφάντου στα πλαίσια Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.2.19

Κ.Λ. Ρόδου : Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έδωσαν το παρών στο λύκειο Αφάντου στα πλαίσια Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά δύο εκπροσώπους ενός λαμπρού Σώματος Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος Ρόδου. Πρόκειται για τον κ. Παντελή Μισσό, Υποπλοίαρχο και την κ. Μαρίνα Κρητικού, Ανθυποπλοίαρχο. Η δράση αυτή του σχολείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού κι απευθύνθηκε στους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται στο κατώφλι σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το εργασιακό μέλλον τους. Μάλιστα, η πρόσκληση προς το Λιμενικό Σώμα αποφασίστηκε μετά από αίτημα των ίδιων των μαθητών, αρκετοί εκ των οποίων ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε Σχολές του Λιμενικού.

Τον κ. Μισσό και την κ. Κρητικού καλωσόρισε ο Διευθυντής του Λυκείου, κ. Βενέτιος Θωμίδης, ενώ παρόντες ήταν και ο Υποδιευθυντής και οι εκπαιδευτικοί. Στην παρουσίαση που ακολούθησε οι δύο καλεσμένοι αναφέρθηκαν πολύ κατατοπιστικά με τη βοήθεια  διαφανειών Power Point στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στα επιχειρησιακά του μέσα, τα οποία με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι δεν είναι μόνο θαλάσσια, αλλά και χερσαία και εναέρια (ανάμεσα στα τελευταία συγκαταλέγονται και τα ηρωικά ελικόπτερα Super Puma, τα οποία  πραγματοποιούν -ακόμα και σε σε πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες- αεροδιακομιδές σωτήριες στα νησιά μας).

 Επίσης, ο κ. Υποπλοίαρχος κι η κ. Ανθυποπλοίαρχος εξήγησαν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος που αγκαλιάζουν από την πρόγνωση του καιρού για τον απόπλου ή μη των σκαφών, μέχρι τον καθαρισμό των ακτών,  τη θαλάσσια διάσωση και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, διαφώτισαν τους μαθητές σχετικά με τις δύο Σχολές στις οποίες μπορούν να εισαχθούν, όσοι ενδιαφέρονται, τη Σχολή Αξιωματικών και τη Σχολή Λιμενοφυλάκων.

Τέλος, ολοκλήρωσαν την εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους με μερικά πολύ εντυπωσιακά βίντεο, τα οποία μας καθήλωσαν όλους: ένα ήταν από πρόσφατη άσκηση του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Ρόδου για αντιμετώπιση απειλών και καταστροφών σε συνεργασία με τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας, τον Δήμο και την Περιφέρεια και τ’ άλλα δύο βίντεο -τόσο συγκινητικά- αποτύπωναν δραματικές σκηνές διάσωσης στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα με πρωταγωνιστές Έλληνες λιμενικούς να δρουν με αξιοθαύμαστο θάρρος και αυτοθυσία.

Τα δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος χειροκροτήθηκαν από τους μαθητές μας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τούς βομβάρδισαν με ερωτήσεις. Τόσο ο κ. Μισσός όσο κι η κ. Κρητικού απαντούσαν με ευγένεια και προθυμία στις ερωτήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου τους, ενώ η όλη τους παρουσία ήταν σεμνή και σοβαρή, απέπνεε ένα ήθος. Το ήθος που επιδεικνύει ανέκαθεν το Λιμενικό Σώμα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην  εκτεταμένη -και γι’ αυτό δύσκολα ελέγξιμη- ελληνική συνοριακή ακτογραμμή. Κι όμως, τα στελέχη του, με αίσθημα ευθύνης που φτάνει στην αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους, επιτελούν το καθήκον τους καθημερινά, ξεπερνώντας πολλές φορές τα ανθρώπινα όριά τους, φυλώντας ηρωικά τις δικές τους «Θερμοπύλες».

Συγχαρητήρια στον Λιμενάρχη, κ. Σπύρο Τάτη, για τους άξιους συνεργάτες του! Συγχαρητήρια, επίσης, και στον ίδιο για τις επιτυχίες του Σώματος που διευθύνει, μια και το Λιμενικό Σώμα Ρόδου απέδειξε πρόσφατα για μια ακόμα φορά την αποτελεσματικότητά του, κερδίζοντας τον θαυμασμό από το πανελλήνιο. Ευχόμαστε στο Λιμενικό Σώμα, εν γένει, και ειδικότερα στο Λιμενικό Σώμα Ρόδου πάντα επιτυχίες και πάντα να ξεχωρίζει για το ήθος του. 



Γράφει η Στέλλα Π. Βουτσά
φιλόλογος-διδάκτωρ, καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Αφάντου Ρόδου