ΠΕΑΛΣ: Απάντηση ΠΕΑΛΣ στην τοποθέτηση κ. Κουρουμπλή στην Ολομέλεια της Βουλής και στην προτροπή του στον κ. ΥΝΑΝΠ να μας "βάλει στη θέση μας" - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.1.21

ΠΕΑΛΣ: Απάντηση ΠΕΑΛΣ στην τοποθέτηση κ. Κουρουμπλή στην Ολομέλεια της Βουλής και στην προτροπή του στον κ. ΥΝΑΝΠ να μας "βάλει στη θέση μας"


 Πειραιάς, 29-01-2021

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/12/2021


    Καμιά λύπη, απογοήτευση, εντύπωση δεν μας προκάλεσε, ούτε ενεοί μείναμε από την πρωτοφανή επιθετική αναφορά και κριτική τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας και σήμερα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Π.  Κουρουμπλή, για τον Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ και τους συν αυτώ, όπως ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την 27-01-2021, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου ΥΝΑΝΠ, καθώς είμαστε μαθημένοι από αυτού του είδους την αντιμετώπιση κατά τα έτη που ήταν Υπουργός.

    Παραθέτουμε απόσπασμα δημοσίευσης μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΝΑΝΠ:

syriza.gr: «...Τέλος ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από συγκεκριμένο συνδικαλιστή του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος όπως είπε, υπονόμευε τις μεταρρυθμίσεις στο Σώμα, να αποδείξει τα λεγόμενά του για «ναρκοπέδιο» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Υπουργείο Ναυτιλίας.»

    Επίσης παραθέτουμε απόσπασμα ομιλίας του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικής Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου: 

 
«......Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με κάτι που πραγματικά με άφησε ενεό στη συζήτηση των φορέων. 

Άκουσα έναν συνδικαλιστή του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος κρατούσε ένα μεγάλο λιβανιστήρι -για να μην πω κάτι άλλο χειρότερο- να λέει ότι ξεφύγαμε από το ναρκοπέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Και περίμενα τον κ. Πλακιωτάκη, ως έναν πολιτικό που καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται την αξία της συνέχειας σε αυτήν τη δημοκρατία που ζούμε, να τον βάλει στη θέση του. 

Ήταν πραγματικά μια αθλιότητα εκφράσεων για μια κυβέρνηση, τη στιγμή που ξέρει πολύ καλά το Λιμενικό Σώμα ποια ήταν η υποστήριξή μας.

Ξέρουν πολύ καλά και έτσι αναγκάζομαι να πω ότι ένας από αυτούς που ήθελαν και εμπόδιζαν την καθιέρωση των πανελληνίων εξετάσεων ήταν και ο κ. Μπασιάκος και οι συν αυτώ. 

Και αντί να στηρίζει τους συναδέλφους του που διώκονται, έρχεται εδώ να κάνει τον υπερασπιστή της Κυβέρνησης. .........».

    Δυστυχώς, αν και δεν το συνηθίζουμε ως Ένωση, είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε μια απάντηση:

    Στο άρθρο 23 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι «Το Kράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ’ αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου». Δεν νομίζουμε λοιπόν να συμπεραίνεται από αυτό, ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να ζητά από τον Πολιτικό Προϊστάμενο ενός Οργανισμού να βάλει στην θέση του τον Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ κ. ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπ.  και μάλιστα να το κάνει αυτό κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για κατατεθέν σχέδιο νόμου. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Βουλευτής, τι ακριβώς αυτός θα έκανε;

    Δεν θέλουμε να πιστέψουμε οτι η δημοκρατική του ευαισθησία αρέσκεται να ακούει μόνο τις κριτικές, που ευλογούν το έργο του και οτι αρέσκεται στην κατάπνιξη με κάθε τρόπο κάθε άλλης κριτικής που δεν του είναι αρεστή.

    Ανέφερε ο κ. Βουλευτής, ότι η ΠΕΑΛΣ δεν στηρίζει τους συναδέλφους που διώκονται και πραγματικά νιώθουμε έκπληκτοι από το γεγονός, γιατί δεν εχουμε καμία ενημέρωση οτι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αφενός νομίζει οτι συνεχίζονται οι «καλές μέρες» της προηγούμενης πενταετίας και αφετέρου ξεχνά τα τείχη που ύψωνονταν εκείνη την εποχή όταν γνωρίζαμε και προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε τους διωκόμενους.

Κύριε Κουρουμπλή, 

    Αναφέρατε στην ολομέλεια της Βουλής ότι ήταν αντίθετος ο Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ και οι συν αυτώ με την εισαγωγή Αξιωματικών ΛΣ μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε ότι η αντίθεση αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι αυτό έγινε χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, μόνο και μόνο για λόγους μικροπολιτικούς και μικροσυνδικαλιστικούς και όχι γιατί η εν λόγω μεταρρύθμιση θα αναβάθμιζε και θα προσέφερε στα στελέχη και το Σώμα. 

    Θυμίζουμε τα επιχειρήματα σας, τα οποία δυστυχώς χειροκροτήθηκαν, τόσο από συνδικαλιστές όσο και εκ των έσω του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. υπηρεσιακούς παράγοντες, για την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι αδύνατον να τα δεχτούμε.

    Εκφράσεις απαξίωσης του μέχρι πρότινος συστήματος εισαγωγής στο Σώμα, απαξίωσης των ικανοτήτων των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμίδων, απαξίωση των στελεχών και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.  με δημόσιες τοποθετήσεις, όπως: 

«Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα κλείσουμε την πόρτα στους ημετέρους»....,

«Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα κλείσουμε την πόρτα στην αναξιοκρατία που κυριαρχούσε όλα αυτά τα χρόνια»....,

«Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα των στελεχών»....,

«Μόνο με τις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος και νέα προγράμματα σπουδών τα νέα στελέχη του Σώματος θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.»....

    Μας χαρακτηρίσατε, από το βήμα της Βουλής, ως ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ, ενώ είδαμε ακόμα και συνδικαλιστές του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., να σας χειροκροτούν, γιατί όπως δημόσια δήλωναν, η εισαγωγή στελεχών ΛΣ μέσω πανελληνίων θα ενίσχυε το συνδικαλιστικό τους κίνημα.

    Προφανώς, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής δημιουργίας νομοσχεδίων, κατώτερων των περιστάσεων και των αναγκών μας, των ανεφάρμοστων διατάξεων αλλά και διατάξεων που οδήγησαν το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του πίσω, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του, εντάξατε τότε και το γκρέμισμα του «ναού» των Αξιωματικών ΛΣ, δηλαδή της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια, πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΝ και της κατόπιν φοίτησής τους στη σχολή ΣΝΔ, που αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ιστορίας τους, την περηφάνια τους, τα εχέγγυα να διοικούν το ΛΣ και το διαχρονικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και τον επαγγελματισμό τους και δεν επεκτείνομαι καν στην απαξίωση - υποβάθμιση της ιεραρχικής τους εξέλιξης και όχι μόνο. Η δε πρότασή μας συνέχισης αυτού του πετυχημένου συστήματος εισαγωγής μέσω ΑΣΕΠ ούτε καν εισακούστηκε.

    Να σημειωθεί ότι από την ψήφιση της μεταρρύθμισης αυτής, όχι μόνο δεν διαπιστώσαμε προσπάθεια των εμπνευστών της και των υποστηρικτών της εκ των έσω του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για τη δημιουργία σχολών ΛΣ, αλλά ούτε για κατάλληλη κτιριακή υποδομή, για κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη, για κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Κανονισμό Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικό προσωπικό, που αποτελούν βασικότερα αιτήματά μας, εχέγγυα και προαπαιτούμενα για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και προσπάθεια για την κατάρτιση του προσωπικού με συστηματική και μεθοδευμένη δουλειά, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση των τυχόν προσφερόμενων δυνατοτήτων και ευκαιριών.

    Πέραν των επανειλημμένων παρεμβάσεών μας, αυτά τα 4 τελευταία χρόνια, αναφορικά με τις επιφυλάξεις μας ως προς τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή εισαγωγή μέσω Πανελληνίων και την επιτυχή φοίτηση και αποφοίτηση νέων στελεχών ΛΣ, επανειλημμένες ήταν και οι αναφορές μας στο μεγάλο κενό που θα δημιουργούσε η εισαγωγή στελεχών ΛΣ μέσω πανελληνίων, τόσο χρονικά όσο και σε αριθμό και ειδικότητες, μέχρι την αποφοίτηση των Αξιωματικών ΛΣ και Λ/Φ από τις Σχολές, προκαλώντας, σε συνδυασμό με την παροχή, άνευ μελέτης και υπηρεσιακού αντικρίσματος, ανεξέλεγκτη χορήγηση βαθμών, αλλά και την ήδη μειωμένη οργανική δύναμη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την αύξηση της οποίας μείνατε στα λόγια, τεράστια προβλήματα στην στελέχωση και στις Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΑΥΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ... 

    Είχατε μονομερώς αποφασίσει ότι ένας Αξιωματικός, νομικός, οικονομικός, ναυπηγός, με μεταπτυχιακό, διδακτορικό, που ομιλεί 3 γλώσσες ή ένας πλοίαρχος ή μηχανικός Γ΄ τάξης του Ε.Ν. δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην σημερινή πραγματικότητα και ανάγκες του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και απαιτείται πρόσληψη μη στρατεύσιμων αποφοίτων λυκείου, που θα εκπαιδεύσει το ίδιο το Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με κρατική δαπάνη, για να μπορεί να έχει στις τάξεις του Αξιωματικούς, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και της σύγχρονης εποχής, όπως μας λέγατε ...

    Δεν ακούσατε ούτε την πρόταση περί αύξησης του ποσοστού εισαγωγής Αξιωματικών ΛΣ, προερχομένων από ΑΕΝ στο 40%, λόγω επιτακτικών, υπηρεσιακών αναγκών στα πλωτά επιχειρησιακά μέσα προκειμένου ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για την αστυνόμευση, φύλαξη συνόρων - τουρκική προκλητικότητα, μεταναστευτικό, έρευνα και διάσωση, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος κ.α. 

    Μάλιστα, επιχειρώντας με τα λόγια να χτίσετε ανώγια και κατώγια, πιστεύατε ότι μπορούν ν' αναλάβουν την εκπαίδευση των νέων δοκίμων μόνο Αξιωματικοί ΛΣ, απόφοιτοι ΑΕΝ, χωρίς να προβληματιστείτε έστω και λίγο για το από που αυτοί θα αντληθούν.

    Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου για την μεταφορά όλων των οικονομικών αντικειμένων του ΥΝΑΝΠ, της ναυτικής εκπαίδευσης, της ναυτικής εργασίας, της ναυτιλιακής πολιτικής, των θαλάσσιων συγκοινωνιών, της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και λοιπών υποστηρικτικών δομών (οργάνωση, πληροφορική και άλλα) εκτός Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της συγχώνευσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με της Αστυνομίας, με  πλαίσιο ασαφές, διασταύρωση των εξουσιών, σύγκρουση καθηκόντων, όπου Υποδιοικητές, ορίζονται από τους ίδιους τους ελεγχόμενους, τα ίδια τα Σ.Α. ορίζουν αυτούς που θα πατάξουν τη διαφθορά τους, καθώς ο Διοικητής της Υπηρεσίας ορίζεται και μάλιστα μόνο από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

    Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου, που έδιναν το δικαίωμα σε πολιτικό προσωπικό να τοποθετείται στα Προξενικά Λιμεναρχεία, μεταθέσεων με απόφαση Υπουργού, μετατάξεων με στόχο την τακτοποίηση όσων το όνειρο δεν έγινε εξ αρχής πραγματικότητα, αόριστων άρθρων περί της ιεραρχικής εξέλιξης με θύματα τους ΑΞ, αξιολόγησης μας χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, τοποθετήσεων σε θέσεις εξωτερικού με κριτήρια άνευ λογικής.

    Είδαμε προτάσεις και σχέδια νόμου, που συνέβαλαν στη μη αποδοχή διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα Αξιωματικών ίδιας τάξης, στην απαγόρευση του δικαιώματος των Αξιωματικών Λ.Σ. στην εργασία μετά την αποστρατεία τους με υπονοούμενα για αυτούς, στη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΝΑΝΠ υπό τον Υπουργό με στελέχωση πολιτικό προσωπικό, στη διαμόρφωση της δομής σε προσωπικό και μέσα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ύστερα από πρόταση του ΥΝΑΝΠ, στην ιεραρχική μεταξύ μας κατάρρευση, στη μη τροποποίηση του απαρχαιωμένου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου διενέργειας των κρίσεων με αποτέλεσμα την άδικη στασιμότητα και αποστρατεία αξιόλογων συναδέλφων μας, στη μη ρύθμιση για τους Αξιωματικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, στη μη δημιουργία ενός δίκαιου και ορθολογικού πλαισίου περί ιεραρχίας και προαγωγών, στη μη θεσμοθέτηση παράλληλης επετηρίδας και λοιπά.

    Είναι δε γνωστό ότι ο νόμος 4504/17 αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους νόμους με πολλές αντιδράσεις, παρασκήνιο, ανεφάρμοστες διατάξεις και όπως σήμερα αποδεικνύεται, με αρκετές αρνητικές συνέπειες.

    Τονίζουμε δε ότι και μόνο για την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου αυτού απαιτούνταν 11 Προεδρικά Διατάγματα, 6 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, 14 Υπουργικές Αποφάσεις, τα ίχνη κάποιων εκ των οποίων χάθηκαν  στο πέρασμα του χρόνου. 

    Αξίζει να σημειωθεί, πέραν του ότι νομοθετούσατε σε πολλές περιπτώσεις για το μέλλον, ότι είδαμε διάταξη στο νόμο με την οποία ζητείτο εξουσιοδότηση από την Βουλή, ώστε να μπορεί η Πολιτική Ηγεσία με Υπουργικές Αποφάσεις να νομιμοποιήσει εγκυκλίους, που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοσή τους, δηλαδή να επιλύουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την πρόληψη ρύπανσης, για τα οποία δεν υπήρχαν ρυθμιστικοί κανόνες στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

    Ένα από τα σοβαρότερα λάθη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ, αποτέλεσε και αποτελεί  η κατάργηση του ΚΕΕΠ, δυστυχώς με τη στήριξη εκ των έσω του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., με πολλές συνέπειες, χωρίς καμία ουσιώδη μελέτη, η οποία αμφισβητήθηκε τόσο ως προς την αναγκαιότητα που οδήγησε στην κατάργηση του κλάδου όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά του για την ασφάλεια πλοίων, ναυτικών – επιβατών και φορτίου, μέχρι την επανίδρυση του από τη νυν Πολιτική Ηγεσία.

    Είδαμε διατάξεις για τις μεταθέσεις - τοποθετήσεις του προσωπικού να παραμένουν παρά τα παχιά λόγια και τις εξαγγελίες ανεφάρμοστες, με τα στελέχη να κρατούνται όμηροι.

    Είδαμε διατάξεις που επέκτειναν τις αρμοδιότητες του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. αντί στη θάλασσα προς την ξηρά και τα στελέχη να μετατρέπονται από ακτοφύλακες σε υπαλλήλους κτηματικής υπηρεσίας.

    Ακούσαμε παχιά λόγια και εξαγγελίες για την αύξηση των οργανικών μας θέσεων, που ποτέ δεν είδαμε.

    Ακούσαμε  παχιά λόγια και εξαγγελίες για λύση στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. 

    Νομοθετήσατε για εμάς, χωρίς εμάς, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών φορέων του ΛΣ να συμμετέχει στα πειθαρχικά συμβούλια και στο ΔΣ του ΤΑΛΣ 

    Προσπαθήσατε με Επιτροπή που ορίσατε να "αλλάξετε" δυσμενώς τον χαρακτήρα του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. με την τροποποίηση του Οργανισμού του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ..

    Ακούσαμε παχιά λόγια και εξαγγελίες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη στέγαση του προσωπικού, ίδρυση κυλικείων και το μόνο που είδαμε ήταν να κινδυνεύει ο βρεφονηπιακός σταθμός και το κυλικείο να κλείσει και την έξωση στελεχών ΛΣ από τις ελάχιστες οικίες που παρέχει το Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.

    Ακούσαμε παχιά λόγια και εξαγγελίες για νέο πειθαρχικό κώδικα - νέο πλαίσιο κρίσεων και το μόνο που είδαμε ήταν τιμωρίες, στασιμότητες και αποστρατείες αξιόλογων συναδέλφων και την τοποθέτηση του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως πειθαρχικού Προϊσταμένου των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

    Επιχειρήσατε την έξωσή μας από τα γραφεία μας στο ΥΝΑΝΠ, αποστρατεύσατε άνευ λόγου και αιτίας προφανώς γιατί δεν σας ήταν αρεστός τον τότε Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ, κ. Σαίτάκη Δημήτρη και την ίδια στιγμή είδαμε να επαναφέρετε εξ εφεδρείας Αξιωματικό και την τοποθέτησή του σε Διεύθυνση σημαντικού κλάδου διότι τα προσόντα των εν ενεργεία υπηρετούντων στον Κλάδο Αξιωματικών δεν ήταν για σας αναλόγων προσόντων με τον επαναφερθέντα, ο οποίος παρέμεινε στο Σώμα και πέραν του προβλεπομένου. 

    Είδαμε προσπάθεια χειραγώγησης μας εκ των έσω του Σώματος και συνδικαλιστών ακόμα και μέσω της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης της ΠΕΑΛΣ.

    Μας λέγατε απαξιωτικά ότι η ΠΕΑΛΣ είναι μια Ένωση και πως ό,τι θέλουμε να συζητήσουμε ή ο διάλογος για ένα ζήτημα έγινε ή θα γινόταν με τον αντιπροσωπευτικότερο φορέα των στελεχών του ΛΣ την ΠΟΕΠΛΣ και όχι την ΠΕΑΛΣ, αφήνοντας μας αποκλεισμένους από κάθε δράση σας. 

    Ακούσαμε προσβολές και αθλιότητες από υποψηφίους βουλευτές σας, οι οποίοι μας έλεγαν ότι εξαιτίας της έλευσης του  ΣΥΡΙΖΑ το 2015, από εν δυνάμει δολοφόνοι μετατραπήκαμε σε διασώστες και ότι με την πιθανότητα έλευσης της ΝΔ, θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA να αποκαλούνται κατ ουσίαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής “κατ’ εντολήν δολοφόνοι” καθώς όπως υποστήριξε βουλευτής σας, η πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ήταν << να στέλνει το Λιμενικό να βουλιάζει βάρκες των μεταναστών >>.

    Ακούσαμε να καταφέρεστε κατά του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του, απαξιώνοντας και σπιλώνοντας τους, χωρίς στοιχεία, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και να καταλογίζονται εμμέσως σε συναδέλφους μας Αξιωματικούς ΛΣ και όχι μόνο, ευθύνες για την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», την διαχείριση της αντιμετώπισης της προκληθείσης ρύπανσης, καθώς και υποθέσεων ελέγχου πλοίων και φορτώσεων πετρελαιοειδών και εντολές για την άμεση αντικατάσταση Αξιωματικών ΛΣ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας, στο Β’ Λιμενικό Τμήμα Πειραιά αλλά και στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων, έχοντας μάλιστα υποδειχθεί οι αντικαταστάτες κάποιων εξ  αυτών, ενώ όταν η ΠΕΑΛΣ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, μας είπατε ότι και στα κάγκελα του Υπουργείου να ανέβουμε διαμαρτυρόμενοι, θα κάνετε αυτό που θέλετε.

    Είδαμε κορυφαία θεσμικά ζητήματα, που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη του, να αποτελούν θύματα μικροπολιτικών λόγων, της προσωπικής και υπηρεσιακής ανέλιξης κάποιων, της ψηφοθηρίας, λίγων άσχετων αλλά και «εξαρτημένων» της καρέκλας, που δυστυχώς βοήθησαν στο να έρθουν στην Βουλή νομοσχέδια κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών μας, που οδήγησαν πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή της δομής του ΛΣ, την απαξίωση του, του «πλήρους ελέγχου μας», την πολιτικοποίησή του.

    Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να επιμείνουμε ότι, με το εκ προοιμίου παραπάνω ναρκοθετημένο πεδίο που παραδώσατε και κληρονομήσαμε σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα με χέρι βοηθείας εκ των έσω του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., έμειναν ελάχιστες οι εναπομείνασες διέξοδοι - δυνατότητες παρεμβάσεων από τη νέα Πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία, η οποία όσο κι αν δεν σας ακούγεται καλά, επανέφερε την κανονικότητα όπως το Σώμα και τα στελέχη του τη θέλουν κι όχι όπως εσείς. 

    Καμιά αυτοκριτική, καμιά υποχώρηση, καμιά προσπάθεια για διάλογο, καμιά προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

    Αντίθετα, διαπιστώνουμε αδιαλλαξία, υπερβολές, εκδικητικότητα, εκφοβισμούς, αποφυγή διαλόγου, επιμονή στο  "αποφασίζω και διατάζω", στο "εγώ είμαι και κανείς άλλος".

    Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αν και έχουμε δικαιωθεί και επιβεβαιωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο τιμόνι του ΥΝΑΝΠ είναι πλέον νέα πολιτική, στρατιωτική ηγεσία, μας ξεπερνά το ότι διαπιστώνουμε ότι τα 5 χρόνια  αποκλεισμού μας, προσπάθειας φίμωσής μας,  απαξίωσής μας, τοποθέτησης πολιτικών ταμπελών, έμμεσων απειλών για την υπηρεσιακή μας υπόσταση, προσβλητικών συμπεριφορών, που έφτασαν στο σημείο προσπάθειας έξωσής μας από τα γραφεία μας, δεν σας ήταν αρκετά. Μόνο έτσι μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη χθεσινή σας αναφορά στον πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ και την ΠΕΑΛΣ. 

    Αν λοιπόν τα παραπάνω, συνοψίζοντάς τα ως ΠΕΑΛΣ σε φράσεις ως "εκ προοιμίου ναρκοθετημένο πεδίο που κληρονομήσαμε και χαμένη κανονικότητα", αποτελούν για εσάς τουλάχιστον αθλιότητες, όπως είπατε, και αν το γεγονός ότι κατά καιρούς αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για πρωτοβουλίες της νέας Πολιτικής Ηγεσίας, τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης, τον διάλογο και τη συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς για την επίτευξη των παραπάνω και την ικανοποίηση αιτημάτων μας, μας καθιστούς για εσάς «λιβανιστήρι», το αποδεχόμαστε πλήρως.

    Τέλος, επί τη ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ δεν λέγεται ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ αλλά κ. ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπύρος - κ. Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ και οι περί αυτόν, κύριοι του ΔΣ της ΠΕΑΛΣ. 

    Σας ευχόμαστε καλή βουλευτική θητεία, υγεία και δύναμη για το δύσκολο έργο σας.


Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ                 Γεώργιος ΜΑΡΑΓΚΟΣ

(ΠΕΑΛΣ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ
τηλ & φαξ : 2131371305