Υπουργείο Ναυτιλίας: Προωθεί νομοθετικές παρεμβάσεις και συνδικαλιστικές διατάξεις «φωτογραφικού» χαρακτήρα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.1.21

Υπουργείο Ναυτιλίας: Προωθεί νομοθετικές παρεμβάσεις και συνδικαλιστικές διατάξεις «φωτογραφικού» χαρακτήρα


Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) με ανακοίνωσή της αποκάλυψε ότι κύκλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας προωθούν νομοθετικές παρεμβάσεις και συνδικαλιστικές διατάξεις «φωτογραφικού» χαρακτήρα για να διατηρήσουν τα «φέουδά» τους. Η ΠΟΛ έκανε λόγο για προτάσεις οι οποίες συρρικνώνουν, περιορίζουν και καταργούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) έχει ανοίξει εδώ και χρόνια. Ανακοινώσεις και αντί-ανακοινώσεις δίναν και παίρναν μέσω διαδικτύου. Τα σημαντικά προβλήματα του προσωπικού, αν και δεν σταμάτησαν να αναδεικνύονται, πέρναγαν σε δεύτερη μοίρα. Τα προβλήματα συνοχής των συνδικαλιστικών ενώσεων των λιμενικών και της ομοσπονδίας τους μεγάλωναν κάθε μήνα.

Ελπιδοφόρα λύση, στο κενό που δημιουργούνταν, ήρθε να δώσει η ίδρυση της ΠΟΛ την 1η Οκτώβρη του 2020 με πρωτοβουλία 6 Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Η ΠΟΛ με άλλη ανακοίνωσή της κάνει έναν τρίμηνο απολογισμό όπου, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται η ιδρυτική της δέσμευση για ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τους λιμενικούς και τις οικογένειές τους.

Σήμερα εμφανώς ενοχλημένοι όσοι θεωρούν «φέουδο» τις θέσεις εκπροσώπησης, που τους είχαν αναθέσει οι λιμενικοί, προσπαθούν να γαντζωθούν με κάθε τρόπο σ’ αυτές. Με «ραβασάκια» τροπολογιών προσπαθούν να επιβάλλουν με νόμο τις καρέκλες τους.

Έχει ευθύνη, βέβαια, και το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και συνολικά η Κυβέρνηση. Δεν έχει καμιά δουλειά η κάθε Κυβέρνηση κι οποιοσδήποτε Υπουργός να ορίζει ποιος εκπροσωπεί ή όχι τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Τα συνδικαλιστικά όργανα δεν καθορίζονται με νόμους και φωτογραφικές διατάξεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) στην πρόσφατη ανακοίνωσή της καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ καλώντας στο «ίδιο τραπέζι» όλους τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος.

Είναι αποκλειστική ευθύνη των λιμενικών και των Ενώσεων τους να λύσουν τα συνδικαλιστικά τους ζητήματα. Να μην παρέμβει, νομοθετικά, η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο.

Γαρδίκης Νίκος https://www.alt.gr/