"Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες, κύριοι Βουλευτές,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε σήμερα, ως Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ενώπιον της Επιτροπής και να τοποθετηθούμε αναφορικά με το σχέδιο νόμου και κυρίως με τις διατάξεις που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τα στελέχη του και εμπεριέχονται σε αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Πριν ενάμιση χρόνο, αναλάβατε το τιμόνι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εξι μήνες μετά , σχεδόν άμεσα, και παρά το ναρκοθετημένο πεδίο που κληρονομήσατε - κληρονομήσαμε από τα προηγούμενα πέντε χρόνια, φέρατε στην Βουλή το Ν. 4676/2020, με τον οποίο δώσατε σύγχρονες λύσεις σε σειρά σημαντικών ζητημάτων της ακτοπλοΐας και σημαντικών θεμάτων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποκαθιστώντας την κανονικότητα στην λειτουργία του Υπουργείου και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, αντιμετωπίζοντας παθογένειες, που κληρονομήσαμε, με την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυσιπλοΐας και παράλληλα διασφάλισης του αισθήματος της ασφάλειας δικαίου, της ασφάλειας πλοίου, ναυτικών, επιβατών, φορτίου, ενώ εισάγατε τομές στη λιμενική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας.

Κυρίως, όμως, επαναφέρατε εμπράκτως τη χαμένη στήριξη προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αυξήσατε τις οργανικές θέσεις του Σώματος, δώσατε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι η επιχειρησιακή δράση των στελεχών Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.

Σήμερα, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που προωθεί η Κυβέρνηση, βρισκόμαστε και πάλι εδώ στη Βουλή, για μια ακόμα νομοθετική σας πρωτοβουλία, η οποία αλλάζει και πάλι θετικά τα δεδομένα στη δημόσια νησιωτική πολιτική και τη θαλάσσια οικονομία, ρυθμίζοντας θέματα σχετικά με τη διεθνή ναυτιλία, τους ναυτικούς, τη ναυτική εκπαίδευση, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια, τον θαλάσσιο τουρισμό, τη θαλάσσια οικονομία.

Για τις  δε διατάξεις του σ/ν που αφορούν στα στελέχη ΛΣ , περί:

- χορήγησης προκαταβολής εξόδων υπεράσπισης για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

- οργάνωσης και λειτουργίας του Λ/Χ Αγίου Όρους

- συμμετοχής του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο μόνιμο Σώμα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

- κατάταξης, εκπαίδευσης, σίτισης Δοκίμων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

- απαλλαγών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τη χρήση λιμενικών υπηρεσιών

- ρυθμίσεων ίδρυσης παιδικών σταθμών, παιδικών εξοχών επ' ωφελεία τέκνων εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στρατωνισμού προσωπικού και δημιουργίας τράπεζας αίματος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

- ίδρυσης γραφείου προμηθειών σε οργανικές μονάδες του Υπουργείου

- ρύθμισης θεμάτων που σχετίζονται με το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας

δε νομίζω οτι χρειάζεται να επεκταθώ επ' αυτών  , θα πω μόνο οτι αποτελούν για μας συνέχεια των νομοθετικών σας πρωτοβουλιών, προϊόν διαβούλευσης,  μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους,   ήταν  αρκετά χρονια ανεκπλήρωτα αιτήματά μας, και θα τα χαρακτηρίζουμε  ως αυτονόητη λογική προσέγγισή σας, πρωτοβουλία, απόφαση αλλά και απόδοση τιμής και αναγνώρισης για τα έμπειρα και ικανά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που αποτελούν τον άοκνο στυλοβάτη του σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και στον σύνθετο χειρισμό των σύγχρονων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και των ζητημάτων που αφορούν το ΥΝΑΝΠ.

Ως Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ,εκπροσωπώντας τους Αξιωματικούς Λ.Σ., οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη ως Αξιωματικοί και των στελεχών Λ.Σ., υφισταμένων τους, όλων των βαθμίδων, σας μεταφέρουμε την ικανοποίηση που επικρατεί στις τάξεις των Αξιωματικών Λ.Σ. και των λοιπών βαθμίδων για τις διατάξεις αυτές και σας συγχαίρουμε.

Ως εκ τούτου και για να μην μακρηγορώ, συμφωνούμε με όλα τα άρθρα του σ/ν.

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση."