Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος με αφορμή το νέο καθεστώς των μεταθέσεων το οποίο και χαρακτηρίζεται ως «έκτρωμα» καθώς, όπως λένε οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα Μεταθέσεων λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού των συναδέλφων τους αφού όλοι οι Λιμενικοί ανά πάσα στιγμή θα ζουν με το φόβο της μετάθεσης.
Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) Κώστας Κυράνης: «Ακριβώς ένα χρόνο πριν η Ένωση Προσωπικού ΛΣ Κεντρικής Ελλάδος είχε προβεί σε ένστολη διαμαρτυρία στο Βόλο αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ που θέσπιζε διατάξεις μεταθέσεων με αρνητικό αντίκτυπο για τους συναδέλφους.
Τότε ήμασταν οι μόνοι που αντιδράσαμε, καθώς οι υπόλοιποι συνδικαλιστικοί φορείς επέλεξαν να έχουν ουδέτερη στάση πιστεύοντας ότι στη πορεία θα μπορέσουν σε συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη να βελτιώσουν το καθεστώς των μεταθέσεων.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι τραγικό… Όλοι οι Λιμενικοί μέχρι και το τέλος της θητείας τους τελούν υπό μετάθεση.
Ακόμη και οι τρίτεκνοι –πολύτεκνοι, οι συνάδελφοι που έχουν μέλη οικογένειας με σοβαρές παθήσεις, οι Λιμενικοί που έχουν 30-35 χρόνια υπηρεσίας, όλοι δηλαδή, είναι υποψήφιοι για μετάθεση χωρίς κανείς να διασφαλίζει ότι κάποιοι άλλοι θα έρθουν στις θέσεις τους. Μέχρι και σήμερα όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα προστατεύονταν από το νόμο. Δυστυχώς από εδώ και πέρα άπαντες είναι απροστάτευτοι.
Με το διαδικασία αυτή θα απογυμνωθούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδος και να μετατεθούν οι πιο πολλοί στα νησιά. Αυτή η στρατηγική είναι λανθασμένη καθώς θα έπρεπε να επενδύσουν στις προσλήψεις νέων συναδέλφων που θα ξεκινήσουν την υπηρεσία τους από τα νησιά και όχι να εγκλωβίσουν συναδέλφους οικογενειάρχες σε ένα μονοδιάστατο και αρνητικό καθεστώς μεταθέσεων που θα τους κρατά για πολλά έτη μακριά από τα σπίτια τους.
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο από εμάς αλλά πλέον και από μεγάλη μερίδα συνδικαλιστών εισηγήσεις προς τον ΥΝΑΝΠ κ. Πλακιωτάκη για επαναπροσδιορισμό του ΠΔ Μεταθέσεων ο κ. Υπουργός αποφεύγει τη συζήτηση.
Επειδή θεωρούμε ότι το ζήτημα των μεταθέσεων των συναδέλφων είναι μείζονος σημασίας, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θα εξαντλήσουμε το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος προσφεύγοντας μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ έχουμε στείλει επιστολή και στο Πρωθυπουργό της Ελλάδος αλλά και σε όλα τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να πάρουν θέση.
Δυστυχώς από το 2014 και μετά, με τη μείωση των οργανικών θέσεων και την εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη καμία κυβέρνηση δεν είδε σοβαρά το ζήτημα των μεταθέσεων των Λιμενικών.
Ήρθε η ώρα που ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πληθύνει οι φωνές των συνδικαλιστικών φορέων που αντιδρούν μαζί μας.
Παρά το γεγονός ότι δεχόμαστε πιέσεις με απειλητικό ύφος, καθώς κάποιοι ενοχλήθηκαν από την ανάδειξη τους προβλήματος, εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές του συνδικαλισμού, δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των συναδέλφων και των οικογενειών τους, και θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα τους μέχρι τέλους».