Γενοκτονία των Αρμενίων - Βράζουν οι Τούρκοι με τον Μπάιντεν – Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θα απαντήσουμε στην εξωφρενική δήλωση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.4.21

Γενοκτονία των Αρμενίων - Βράζουν οι Τούρκοι με τον Μπάιντεν – Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θα απαντήσουμε στην εξωφρενική δήλωση

Πάρα το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους στην δήλωσή του -έκανε λόγο για πολιτικοποίηση της ιστορίας- τα στελέχη της κυβέρνησής του δεν μπορούν να συγκρατήσουν την οργή τους.


Βράζουν οι Τούρκοι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το Σάββατο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πάρα το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους στην δήλωσή του -έκανε λόγο για πολιτικοποίηση της ιστορίας- τα στελέχη της κυβέρνησής του δεν μπορούν να συγκρατήσουν την οργή τους.


«Θα απαντήσουμε»

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε «ανήθικη» τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.


«Ο πρόεδρος μας ζήτησε τη σύσταση μίας κοινής ιστορικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα» έγραψε ο κ. Καλίν.


«Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters κάνοντας λόγο για «εξωφρενική δήλωση». Ο Καλίν δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.


Επί δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καθυστέρησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο και οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να την αποκαλέσουν έτσι, καθώς εμποδίζονταν λόγω των ανησυχιών για τις σχέσεις με την Τουρκία και το έντονο λόμπινγκ της Άγκυρας.



Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν ήδη διαταραχθεί. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, ενώ η Άγκυρα θύμωσε που οι Ηνωμένες Πολιτείες όπλισαν τους μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και δεν εξέδωσαν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.


Η διαχείριση αυτών των διαφορών θα είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε ο Καλίν. «Όλα όσα κάνουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάζονται από αυτή την πολύ ατυχή δήλωση», είπε. Ο Καλίν είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Τουρκία ότι η δήλωση δεν παρέχει νομική βάση για πιθανές αξιώσεις αποζημιώσεων για τις δολοφονίες.


Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει δυναμιτίσει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και τη Δευτέρα συνεδριάζει στην Άγκυρα το υπουργικό συμβούλιο . Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει κάνει κάποια δήλωση,  αν εξαιρέσει κανείς το μήνυμα που έστειλε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση του Μπάιντεν: «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Ο Ερντογάν είχε ακούσει, λίγες ώρες νωρίτερα, από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να γίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων: ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμης σήκωνε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ερντογάν- και όπως αποδείχθηκε, το τηλεφώνημα μόνον μπελάδες έφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας.


Στις 14 Ιουνίου συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν ήδη για την συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν οι Μπάιντεν και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες- εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκεί θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.


 Ωστόσο, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ στις σχέσεις των δύο χωρών – παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έσπευσε , αμέσως μετά την επισημοποίηση της χρήσης του όρου «γενοκτονία»  σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων, να εξάρει (μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών) την «κρισιμότητα» του ρόλου της Τουρκίας ως «νατοϊκού συμμάχου».

https://newpost.gr