Μία απορία: Με τόσο μεγάλα πλεονάσματα γιατί δεν μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.5.25

Μία απορία: Με τόσο μεγάλα πλεονάσματα γιατί δεν μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές


 Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να «στραγγίζει» την οικονομία και το 2025, «τραβώντας» πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα από όσα έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή «κρατάει τις κρατικές δαπάνες χαμηλότερα από το στόχο.


Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, το περίσσευμα που μένει όταν τα έξοδα αφαιρεθούν από τα κρατικά έσοδα, να έχει εκτοξευτεί στα 4,49 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή 3,9 δισ. ευρώ παραπάνω από το στόχο.


Υπέρβαση του στόχου έγινε και πέρσι, με το πλεόνασμα να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ το 2024 (6,4 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο) και προβάλλεται από την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα υπερ-απόδοσης της οικονομίας, αλλά βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση, καθώς και από ανεξάρτητους οικονομολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για υπερβολική και αχρείαστη αφαίρεση πόρων από την οικονομία.


Το ζήτημα πλέον έχει έρθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η αντιπολίτευση επέκρινε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αναδιανομή μόνο 1,1 δισ. ευρώ από το σύνολο του πλεονάσματος των 11,4 δισ. ευρώ για το 2024 και μάλιστα με μικροπολιτική λογική παροχών η οποία βασίζεται στην υπερφορολόγηση.


Η δε κυβέρνηση απαντά ότι τα πρόσθετα έσοδα δεν προκύπτουν από υπερφορολόγηση, αλλά από υπεραπόδοση της οικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία αποδίδει πρόσθετα έσοδα.


Όμως, τόσο η κυβερνητική θέση όσο και η αντιπολιτευτική παραπέμπουν στο γνωστό ερώτημα περί αυγού και κότας.


Διότι εάν υπάρχει υπερ-απόδοση κρατικών εσόδων -που φαίνεται ότι όντως αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, ανεξάρτητα από τους λόγους- γιατί οι πόροι αυτοί να αφαιρούνται από την οικονομία, αντί να επιστρέφουν σε αυτήν, μέσα από μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή αύξηση κοινωνικών δαπανών, δημοσίων επενδύσεων και κατανάλωσης; Κυρίως δε μείωσης των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, διότι από εκεί προέρχονται πάνω από τα 2/3 της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης).


Το iΕidiseis έχει επισημάνει αρκετές φορές την έλλειψη στρατηγικής και την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μείγματος, όπως και το γεγονός ότι η παραγωγή υπερ-πλεονάσματος είναι σκόπιμη και συστηματική στρατηγική, η οποία εφαρμόζεται από το 2022.


Συνολικά, τα 3 τελευταία χρόνια η κυβέρνηση παρήγαγε πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 16 δισ. ευρώ, αντί για 5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, κάτι που αντιστοιχεί σε 11 δισ. ευρώ παραπάνω, τα οποία προέκυψαν από συγκράτηση δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων, ένα «στύψιμο» του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που είναι ο ορισμός της «λιτότητας» και μάλιστα περιττής.


Στην καλύτερη περίπτωση, το υπερ-πλεόνασμα δείχνει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και πλημμελή χαρτογράφηση των δημοσίων οικονομικών. Δεν νοείται το υπουργείο Οικονομικών να «πέφτει έξω» κατά 6 δισ. ευρώ το 2024 και κατά 3,9 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 λες και δεν ξέρουν… πρόσθεση και αφαίρεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πρόκειται για σκόπιμη στρατηγική, μικροπολιτικού και ευκαιριακού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση σκόπιμα παράγει υπερ-πλεονάσματα δεκάδων δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, τα οποία επιστρέφονται με το σταγονόμετρο σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες… ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και με τον εκλογικό σχεδιασμο.


Η τακτική των υπερ-πλεονασμάτων έχει παραγίνει και όπως φαίνεται σύντομα η κριτική θα γίνεται και δημόσια όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από οικονομολόγους και ινστιτούτα που μόνο για αντικυβερνητική στάδη δεν διακρίνονται, αλλά… ξέρουν αριθμητική και οικονομία και βλέπουν το αδιέξοδο.


Το βασικό οικονομικό ερώτημα πλέον είναι, αφού η οικονομία υπεραποδίδει και μπαίνουν στα κρατικά ταμεία έσοδα που μέχρι τώρα διέφευγαν, γιατί δεν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και οι φόροι στην εργασία (ασφαλιστικές εισφορές) που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη; Η ακόμα του ΦΠΑ, που επίσης είναι πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης στην Ελλάδα και ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος της της υπερ-φορολόγησης των Ελλήνων με έμμεσους φόρους;

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.