ΠΟΕΠΛΣ: Υπόμνημα για μάχιμη πενταετία. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.1.19

ΠΟΕΠΛΣ: Υπόμνημα για μάχιμη πενταετία.

Σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε την 13-12-2018, με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Βρακά και των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, υποβάλλουμε  το τελικό Υπόμνημα της Ομοσπονδίας μας, για την δυνατότητα αναγνώρισης ετών εις διπλούν (μάχιμης 5ετίας κ.λ.π.) σύμφωνα με τη παρ.5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007, σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος που εκτελούν μάχιμες υπηρεσίες σε μονάδες, ανεξάρτητα εάν έχουν οργανικές θέσεις σε αυτές, αιτιολογώντας ως κατωτέρω την αναγκαιότητα ύπαρξης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Τα στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. με τις υφιστάμενες διατάξεις, προκειμένου να δικαιούνται τα χρόνια στο διπλάσιο (μάχιμη 5ετία) θα έπρεπε κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους να υπηρετήσουν σε μάχιμες μονάδες, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.Δ. 142/1974 (άρθρο 40 παρ. 5 του Π.Δ. 169/2007 – Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων).
Υπάρχουν όμως μια σειρά από στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που λόγω ειδικότητας ή εξειδίκευσης δεν μπορούν να μετατεθούν σε ανάλογες υπηρεσίες ή δεν τους καλύπτει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει καταστεί εξ αντικειμένου ως αναχρονιστικό.
Παραθέτουμε σχετικά παραδείγματα, όπως:
– Την μάχιμη πενταετία δικαιούνται τα υπηρετούντα στελέχη του Σώματος στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και όχι στο Κέντρο Επιχειρήσεων αν και εργάζονται στον ίδιο χώρο (Θάλαμος Επιχειρήσεων).
– Επίσης τρανταχτό παράδειγμα είναι τα στελέχη της Επισκευαστικής Βάσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  που αποτελούν  τους τεχνικούς της Υπηρεσίας μας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι κάτω από δυσμενείς συνθήκες εργασίας με συνεχείς μετακινήσεις ανά την Ελλάδα, για την κάλυψη αναγκών  επισκευής των πλωτών και χερσαίων μέσων του Σώματος να μην δικαιούνται τη μάχιμη πενταετία.
– Ακόμα τα στελέχη Λ.Σ. που υπηρετούν στη μόνιμη φρουρά του Αρχηγείου και των λοιπών υπηρεσιών του, που αποτελούν και στόχο υψηλού κινδύνου, δεν δικαιούνται την μάχιμη πενταετία.
            Πάρα ταύτα θα πρέπει να σας είναι γνωστό ότι, όλα τα στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα εάν έχουν οργανικές θέσεις σε μάχιμες μονάδες ή σε επιτελικές, ανεξαρτήτου ειδικότητας ή μη (Τεχνικοί Αξιωματικοί, νομικοί, οικονομικοί, Ιατροί κ.τ.λ.) συμμετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού Σώματος, διατίθενται, αποσπώνται και μετακινούνται υποχρεωτικά σε μάχιμες υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καλύπτοντας οργανικά κενά στα Πλωτά περιπολικά σκάφη και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στο ανατολικό κυρίως Αιγαίο.
Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 200 στελέχη Λ.Σ τα οποία με την ρύθμιση θα καταβάλλουν τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές.
            Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένη την υπαγωγή όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις διατάξεις του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 σύμφωνα με την ως κάτωθι  ρύθμιση και την αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση.
Υπολογισμός χρόνου Υπηρεσίας στο διπλάσιο.
«1. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου  40 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ Α΄ 210), αντικαθίστανται ως εξής :
“5.α. Λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται από τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες,  σε όλες τις οργανικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Ο κατά τα ανωτέρω διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα πέντε (5) έτη.
γ. Χρόνος, ο οποίος έχει υπολογισθεί διπλάσιος, με εφαρμογή άλλων διατάξεων δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
δ. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν έχουν εφαρμογή για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα αποχωρούν από την Υπηρεσία με αίτησή τους πριν από τη συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας. Ειδικά για τα πρόσωπα του τρίτου εδαφίου της παρ. α της παρ. 1 του άρθρου 26 του κώδικα αυτού, αρκεί η συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που προβλέπονται κατά περίπτωση από τις διατάξεις αυτές για τη συνταξιοδότησή τους”
  1. Οι διατάξεις των  παρ. 6 και 7 του άρθρου  40 του Π.Δ. 169/2007 καταργούνται».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ.
Με την ανωτέρω ρύθμιση, αίρεται η υφιστάμενη αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση, που υφίσταται εις βάρος μερικών κατηγοριών στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α., τα οποία αν και παρέχουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, με βάση τις αναχρονιστικές διατάξεις του Ν. 142/1974 δεν δύνανται να προβούν σε αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας. Η αδικαιολόγητη διάκριση καθίσταται εντονότερη λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος, ότι τα στελέχη αυτά, δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να υπηρετήσουν σε μονάδες, όπως αυτές προβλεπόντουσαν από την διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007, ανεξάρτητα της θελήσεως τους λόγω ειδικών τυπικών προσόντων, εξειδίκευση γνώσεων ή κάτοχοι ειδικοτήτων, όπως αυτές προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. Ιατροί, Νοσηλευτές, Μουσικοί, Τεχνικοί, προσωπικό Επισκευαστικών Βάσεων κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να υφίσταται εις βάρος τους μία τελείως αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση, αφού μάλιστα εργάζονται στις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες (π.χ. Κέντρο Επιχειρήσεων) ή σε θέσεις με σημαντικά αυξημένη επικινδυνότητα έναντι των συναδέλφων τους, στους οποίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό.
Και βέβαια το προσωπικό αυτό δεν εξαιρείται των προβλεπομένων για το σύνολο του προσωπικού υπηρεσιακών τους καθηκόντων, που σημαίνει ότι εκτελούν κανονικά φυλακές, μέτρα τάξης και αστυνόμευσης, αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, όταν υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες. Σημειώνεται, ότι η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας είναι πλέον υποχρεωτική, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 20 του Ν. 3865/2010, για την συμπλήρωση των 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών (ανταποδοτική σύνταξη). Επίσης, η αναγνώριση θα γίνεται με  την καταβολή των  αντιστοίχων κατά περίπτωση εισφορών, όπως αυτές προβλέπονται από τους Ν. 3865/10 και 4387/16, ενισχύοντας με επιπλέον πόρους το ασφαλιστικό σύστημα.
Είμαστε στην διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω  διευκρινήσεις.