Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα του YNANΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.2.20

Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα του YNANΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκης

Επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα πραγματοποίησε το Σάββατο 15/2 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στους Οργανισμούς Λιμένων και στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.
Ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηγουμενίτσας με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και για θέματα που αφορούν το λιμάνι της περιοχής.   
Στη συνέχεια ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε με τον δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννη Λώλο, όπου συζήτησαν εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού, ξεδιπλώνοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου μετά και από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από το ΤΑΙΠΕΔ.
«Προχωράμε στην αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Μέσα στο 2020 προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μέσα στα πρώτα λιμάνια τα οποία θα αξιοποιηθούν είναι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο, όπως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και όχι για ξεπούλημα. Αυτό σημαίνει παραχώρηση, άρα ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένων εσόδων και για συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Λώλο και πρόσθεσε:
«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί τη Δυτική πύλη της πατρίδας μας σε μία κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, στη μέση ενός μεγάλου θαλασσίου διαδρόμου με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο εμπορευματικό κομμάτι, στην κρουαζιέρα, στον θαλάσσιο τουρισμό. Αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αξιοποιήσουμε».
Σε σχετική ερώτηση για τη χερσαία ζώνη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι «από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψα ήταν η παραχώρηση για τρία χρόνια, του Βόρειου παραλιακού μετώπου για την αξιοποίηση ποδηλατόδρομου. Μία έμμεση παραχώρηση δηλαδή της χερσαίας ζώνης. Για την χερσαία ζώνη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Το θέμα το διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, θα τρέξει γρήγορα η διαδικασία και το ΥΠΟΙΚ θα αποδώσει τη χερσαία ζώνη στον οικείο φορέα και εν προκειμένω στον Δήμο».
Επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο
Ο κ. Πλακιωτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και συνομίλησε με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος όπου έκανε αναφορά στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που είναι σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με κύριο άξονα την αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500 στελέχη, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. 
Συνάντηση με την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, συζήτησε με την Πρόεδρο και τον Διευθύνων Σύμβουλο του οργανισμού τις προοπτικές, ενώ είχε και μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με την εκπρόσωπο των εργαζομένων. 
Ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι από την παρουσίαση των έως τώρα πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης, αλλά και από τον μελλοντικό σχεδιασμό τους, διαπιστώνει ότι στην Ηγουμενίτσα υπάρχει και όραμα και σχέδιο ενώ πρόσθεσε:
«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης ώστε να μετατραπεί σε μια ατμομηχανή ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τοποθετώντας την Ηγουμενίτσας στον χάρτη με τους μεγαλύτερους λιμένες της Ευρώπης».