Μητσοτάκης για Σύνοδο: Γυρίζουμε στην Αθήνα με 70 δισ. ευρώ - Ιστορική η συμφωνία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.7.20

Μητσοτάκης για Σύνοδο: Γυρίζουμε στην Αθήνα με 70 δισ. ευρώ - Ιστορική η συμφωνία

«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός
«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την οποία και χαρακτήρισε «ιστορική». 

«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ενώ σχολίασε ότι η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όσον αφορά στα χρήματα που εξασφάλισε η Ελλάδα,  ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά ανέρχονται περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και πρόκειται για κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου τα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ.», ενώ αναφορικά με τους όρους που αυτά θα εκταμιεύονται, ο κ. Μητσοτάκης είπε οι όροι για το εν λόγω πακέτο είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. 


«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες».

«Λευκός καπνός» μετά από τέσσερις ημέρες 
Περίπου στις 06:30 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν τελικά σε συμφωνία ύστερα από τέσσσερις μέρες διαπραγματεύσεων, εντάσεων, ζυμώσεων και συμβιβασμών. Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε. (δηλαδή των τσιγκούνηδων του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.


Οι επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του Νότου για την εξεύρεση λύσης
Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν η τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν εκείνες τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσαν, δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.