Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών: Μπαίνει δυναμικά στις διεκδικήσεις - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.10.20

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών: Μπαίνει δυναμικά στις διεκδικήσεις


 Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών: Μπαίνει δυναμικά στις διεκδικήσεις – Συνέντευξη με τον Κώστα Κυράνη, πρόεδρο της ΠΟΛ που θέλει να κάνει τη διαφορά

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη


Η ίδρυση νέας Ομοσπονδίας στο Λιμενικό, λίγο πριν την κατάθεση του νέου συνδικαλιστικού νόμου που θέλει να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Κώστας Κυράνης, πρόεδρος της νέας Ομοσπονδίας έχει καταγράψει στο ενεργητικό του σημαντικές νίκες όπως η θέσπιση του επιδόματος παραμεθορίου στους Λιμενικούς.


Σήμερα μιλά στο Armyvoice.gr και την δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη για την ανάγκη που δημιούργησε τη νέα Ομοσπονδία, τις στοχεύσεις της και τις σχέσεις με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.


ΕΡ: Τι σηματοδοτεί η ίδρυση μιας νέας Ομοσπονδίας στο Λιμενικό; Από ποια ανάγκη ιδρύθηκε;


ΑΠ: Ένα αίτημα, των περισσοτέρων συναδέλφων από κάθε γωνιά της χώρας, που γίνεται πράξη από ένα μείγμα παλαιών και νέων Ενώσεων, για έναν διαφορετικό τρόπο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.


Μια ανάγκη που δημιουργήθηκε από το έλλειμμα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό σε μία περίοδο ,μάλιστα, κατά την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.


Η νέα Ομοσπονδία, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από νέες συνδικαλιστικές φωνές και εκπροσωπώντας συναδέλφους από διαφορετικά σημεία της Ελλάδος, έχει ως βασικό της σκοπό την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, οι οποίες μέσα στο χρόνο έχουν χαθεί ή αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό.


ΕΡ: Ποια είναι τα 3 πιο βασικά προβλήματα του κλάδου σας που θα πιέσετε για λύσεις;


ΑΠ: 1.Το μεταναστευτικό και οι παράμετροι εργασίας των συνάδελφων στα νησιά του Αιγαίου είναι ένα βασικό ζήτημα που όσο και να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις πάντα θα εμφανίζει κενά.

2.Οι μεταθέσεις διαχρονικά αποτελούν μέγα αγκάθι στην ορθή λειτουργία του Σώματος και ένα δίκαιο σύστημα που θα διέπει τις μεταθέσεις των συναδέλφων αποτελεί στόχο ο οποίος στη πορεία πάντα χαρακτηρίζεται από τάσεις λανθασμένου προσανατολισμού.


Οι πρόσφατες εξελίξεις με το κυοφορούμενο Π.Δ Μεταθέσεων αποδεικνύουν ότι ακόμη και σήμερα αναζητούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση των στελεχών και τις ανάγκες της υπηρεσίας, χωρίς όμως να έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό παρονομαστή.


Ορθή αξιοποίηση της δυνατότητας που μας δίνει η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1500 θέσεις βελτιώνοντας τα λάθη του παρελθόντος.


3.Η θεσμοθέτηση κινήτρων για τους υπηρετούντες στα σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προκειμένου να έχουν αντιμετώπιση ανάλογης της προσφοράς τους στη πατρίδα μας.


ΕΡ: Πώς είναι η συνεργασία σας με την έτερη ομοσπονδία στο Λιμενικό Σώμα καθώς και με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων;


ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα συνοχής και αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους συναδέλφους.


Σε αυτό τον αγώνα διαρκείας η Ομοσπονδία μας θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης μίας Ομοσπονδίας, ώστε αυτή να είναι αντιπροσωπευτική, δίνοντας ρόλο και φωνή στο/στη συνάδελφο όπου και αν υπηρετεί.


Γι’ αυτό και στο καταστατικό της έχει προβλεφθεί ότι κάθε Ένωση μέλος θα έχει “αυτοδίκαια” εκπροσώπηση με ένα μέλος της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Λ. χωρίς πλέον να ελλοχεύει ο κίνδυνος να δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες πρόσκαιρης πλειοψηφίας να μπορούν να αποκλείουν Ενώσεις και συναδέλφους από την εκπροσώπησή τους στην Ομοσπονδία μας.


Σε κάθε περίπτωση θα αποκλειστεί η προοπτική του υπερσυγκεντρωτισμού, της εξουσίας και των ρόλων σε μία μορφή κεντρικής εξουσίας που μόνο κακό κάνει στην αρχή της πολυφωνίας και στη δυναμική του συνδικαλιστικού μας κινήματος.


Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων είναι και η πρόβλεψη στο καταστατικό για ισόποση καταβολή των εισφορών των συναδέλφων μεταξύ των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ρόλου που διαδραματίζει η Γυναίκα στο Λιμενικό Σώμα, και ταυτόχρονα θα αναδείξει μέσω της συνεργασίας της το ρόλο των αποστράτων του Σώματος ως φυσική διεκδικητική εξέλιξη των εν ενεργεία υπηρετούντων στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Σε κάθε περίπτωση σκοπός μας δεν είναι η συνεργασία με κάθε υγιή συνδικαλιστική δύναμη τόσο εντός του Λιμενικού Σώματος όσο και με τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων .


Σε αυτή τη προοπτική ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών θα αναζητήσουμε τα κοινά σημεία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και δεν θα αναλωθούμε σε άσκοπες και ανούσιες διαμάχες .


ΕΡ: Ποια η θέση σας για τον επικείμενο συνδικαλιστικό νόμο;


ΑΠ: Από τις πληροφορίες που έχουμε αναφορικά με τον συνδικαλιστικό που θέλει η κυβέρνηση να καταθέσει κατανοούμε ότι θα πρέπει να τεθούν σαφή και συγκεκριμένα πλαίσια στην δράση και στη λειτουργία των σωματείων αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν κεκτημένα ετών τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει με αγώνες ετών.


Ως Ομοσπονδία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό πλαίσιο που και θα προστατεύει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην άσκηση των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων αλλά και θα περιορίσει τις τάσεις εκφυλισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος.


Ποιος είναι ο Κώστας Κυράνης, πρόεδρος της ΠΟΛ

Ο Κ. Κυράνης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Ελλάδος και Πρόεδρος του προσωρινού Προεδρείου της νεοϊδρυθείσας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών – ΠΟΛ.


Παράλληλα ο Κ. Κυράνης είναι εδώ και 7 χρόνια μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στον Ν. Μαγνησίας, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας.

Είναι γνωστός στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ) για την πλούσια δράση του, τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλαδικό επίπεδο.


Εκλεγόταν σταθερά από το 2011 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, της οποίας διετέλεσε ταμίας , Γ.Γραμματέας Αντιπρόεδρος ενώ το 2016 έγινε Πρόεδρος σε μία θητεία που καταγραφτήκαν μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λιμενικό Σώμα όπως η θεσμοθέτηση του επιδόματος παραμεθορίου στους Λιμενικούς, η επίλυση του ζητήματος με τη χορήγηση φαρμάκων με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με σημαντικότερη όλων την ένταξη του Λιμενικού Σώματος στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.


Ο Κώστας Κυράνης εκλέγεται από το 2007 στην ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας της οποίας είναι Πρόεδρος για 4η συνεχόμενη θητεία. Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας είναι μία από τις 6 Ενώσεις Λιμενικών που πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ).


https://www.armyvoice.gr/