Το νεότευκτο περιπολικό σκάφος με τον αριθμό 900 του Λιμενικού Σώματος πήρε το όνομα «Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης»
«Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών χθες στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπογραμμίζοντας ότι «Η θάλασσα έχει σύνορα»
«Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού “πλωτά συνοριακά φυλάκια”. Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε στην τελετή ονοματοδοσίας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, "Ως έμπρακτη απόδειξη της τιμής που οφείλουμε στον Μαρίνο Ζαμπάτη, βρίσκομαι σήμερα, 24 χρόνια μετά, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε προωθήσει τις αναγκαίες πράξεις προκειμένου να του απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η Ελλάδα, τιμά τα δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας. Από σήμερα, η μνήμη τους θα είναι πολύ πιο έντονη, αφού τα σκάφη με το όνομα τους θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και το παράδειγμα τους θα εμπνέει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος»."
Η εισήγηση για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμό του Πλωτάρχη ΛΣ στον Λιμενοφύλακα Μαρίνο Ζαμπάτη έγινε από τον Αρχηγό ΛΣ Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλίαρη.
Ποιος ήταν ο Μαρίνος Ζαμπάτης
Ο λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας, όταν τις πρωϊνές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, στα 25 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας, ηρωϊκά μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με έμπορους ναρκωτικών. Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός κατά την επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης "απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλοο σκάφος".
Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαραστέκεται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλεια του, το ελεύθερο πνεύμα του και την τόλμη του.