Η Σταματία Μαργέλη, πριν από 21 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει ρότα ζωής και από το χώρο της δημοσιογραφίας μεταπήδησε στο Λιμενικό Σώμα. “Ο καθένας, αποδεικνύει την αξία του, μέσα από τη δουλειά του, επιβάλλεται και καταρρίπτει όλες προκαταλήψεις” λέει στην αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «7ΜΕΡΕΣ» η Πλωτάρχης.
“Στην αρχή, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους συναδέλφους μου, γιατί είχαν συνηθίσει άνδρα Λιμενάρχη. Με αντιμετώπισαν διστακτικά, με επιφύλαξη και με προκατάληψη. Σήμερα, μπορώ να πω ότι, όχι απλά με έχουν αποδεχτεί, αλλά έχω και τη συμπαράστασή τους και τη στήριξη τους. Λειτουργούμε ως μία ομάδα, συλλογικά. Ίσως να χρειάστηκε λίγο παραπάνω να τους δείξω ότι αξίζω, αλλά πλέον με αντιμετωπίζουν ισότιμα και ίσως πολύ καλύτερα από το να είχαν άνδρα προϊστάμενο σε ορισμένα θέματα” συμπληρώνει.
Όμως και οι κάτοικοι στη μικρή, κλειστή, κοινωνία της Πρέβεζας την αντιμετώπισαν διστακτικά στην αρχή, όπως λέει. “Κατά την πρώτη δημόσια εμφάνιση μου, στην Εκκλησία, την Πρωτοχρονιά, όλοι ρωτούσαν ποια είμαι. Δεν πίστευαν ότι είμαι η Λιμενάρχης, γιατί σε αυτή την θέση πάνε άνδρες και, μάλιστα, σε μεγάλη ηλικία”.
Η τοποθέτησή της, βγαίνοντας από τη Σχολή, ήταν σημαιοφόρος στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας. Οι πρώτες μέρες στο Λιμενικό Σώμα δεν ήταν εύκολες. “Ήταν κάτι το διαφορετικό” μας λέει και θυμάται πως με την πάροδο του χρόνου αγάπησε το Σώμα.
Χαρακτήρας ανήσυχος και δραστήριος, η νεαρή Λιμενάρχης δεν μπορεί να κάθεται στην καρέκλα του γραφείου. “Βγαίνω σε περιπολίες τη νύχτα, και με σκάφος στο Ιόνιο και στον Αμβρακικό, αλλά και στα παράλια, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Συμμετέχω σε επιχειρήσεις. Βγαίνω, γιατί θέλω να μην διατάζω και οι άλλοι να εκτελούν. Θέλω να έχω ενεργό συμμετοχή. Λειτουργούμε σαν ομάδα”.
Κυρία Μαργέλη το Λιμενικό Σώμα, πως προέκυψε στη Ζωή σας;
Θα έλεγα, πως ο “γάμος μου με το Λιμενικό Σώμα” δεν ήταν από έρωτα αλλά από συνοικέσιο. Έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών/Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και στη Δημοσιογραφία, το 2002 ύστερα από μεγάλη πίεση και προτροπή του πατέρα μου, κατέθεσα τα χαρτιά μου για μια προκήρυξη για Υπαξιωματικούς Λ.Σ. με την ελπίδα τότε ότι δε θα είχα τα απαιτούμενα μόρια και δε θα με επέλεγαν, καθώς εκείνη την περίοδο εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο MEGA CHANNEL και ήμουν πολύ ευτυχισμένη με αυτό. Δε θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση και το έκπληκτο ύφος του τότε αρχισυντάκτη του δελτίου ειδήσεων του Ανδρέα Ανδρεούλη όταν του ανακοίνωσα ό,τι θα παραιτηθώ από το κανάλι γιατί θα φοιτήσω στην Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ..
Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν μπήκατε στο Λιμενικό Σώμα;
Η πρώτη επαφή με το Λιμενικό Σώμα δεν ήταν και η καλύτερη. Ξαφνικά, έφυγα από το χώρο της δημοσιογραφίας που υπεραγαπούσα και ήταν όνειρο ζωής για μένα και βρέθηκα έγκλειστη σε μία σχολή όπου επικρατούσαν κανόνες, στρατιωτική πειθαρχία και ποινολόγια. Αποφοιτώντας από τη ΣΔΥΛΣ ως Υπαξιωματικός Λ.Σ. τοποθετήθηκα για 2 μήνες στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά ως μη σοφή , αμάρτησα για δεύτερη φορά και έδωσα εξετάσεις για Αξιωματικός και έτσι εισήχθην στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2003 και αποφοίτησα το 2004. Στο διάστημα αυτό πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω. Η εκπαίδευση ήταν σκληρή, τα καψόνια πολλά. Παρέμεινα όμως και είμαι σε θέση πλέον να πω με βεβαιότητα ότι δικαιώθηκα για την υπομονή και το πείσμα μου.
Ήταν δύσκολα ή προσαρμοστήκατε γρήγορα;
Η πρώτη μου τοποθέτηση ως Σημαιοφόρος Λ.Σ. ήταν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας , όπου υπηρέτησα για 6 χρόνια. Σχολείο για μένα, με πολλές δυσκολίες και υπηρεσιακές προκλήσεις, αλλά και με πολύ όμορφες αναμνήσεις από συναδέλφους που μέχρι και σήμερα αγαπώ και εκτιμώ πολύ.
Πως νιώσατε όταν από τον ιδιωτικό τομέα βρεθήκατε στο Δημόσιο και στα ένστολα επαγγέλματα;
Στην αρχή μελαγχόλησα. Ο χώρος των ένστολων ήταν κάτι έξω από΄ μένα, την ιδιοσυγκρασία και τα ενδιαφέροντά μου. Έπρεπε να μάθω τόσα καινούρια πράγματα και θυμάμαι, διάβαζα καθημερινά νομοθεσίες και εγκυκλίους. Δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο γιατί είχα τοποθετηθεί στο γραφείο Ασφάλειας -Ανάκρισης στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας και έπρεπε να κατεβαίνω συνέχεια στο γραφείο για διεκπεραίωση υπηρεσιακών υποθέσεων. Όλα ήταν πρωτόγνωρα για μένα.
Στο επάγγελμα σας σημαντικό στοιχείο είναι η πειθαρχία. Σαν γυναίκα η πειθαρχία υπάρχει και στην καθημερινότητά σας;
Είμαι πολύ πειθαρχημένη ως άτομο όταν αυτό απαιτείται, οπότε δε δυσκολεύτηκα ποτέ. Η πειθαρχία και η σύνεση πιστεύω είναι απαραίτητα
στοιχεία μιας ισορροπημένης ζωής.
Είναι γεγονός πως το επάγγελμά σας δεν έχει ωράριο. Οι απρόβλεπτες καταστάσεις είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα… Ως μητέρα πως καταφέρνετε να ανταποκρίνεστε και να είστε σε θέση μάχης καθημερινά;
Όντως ισχύει αυτό. Το επάγγελμά μας δεν έχει ωράριο, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα και πολύ περισσότερο στη δική μου ως μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Είναι στιγμές, που νιώθω ότι το 24ωρο δε μου φτάνει για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου. Παίρνω δύναμη όμως από την αγάπη, τα χαμόγελα και τις αγκαλιές των παιδιών μου και συνεχίζω.
Είστε Πλωτάρχης στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας, πως νιώσατε όταν σας ανακοινώθηκε η τοποθέτησή σας;
Όταν μου ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβω Λιμενάρχης Πρέβεζας το τέλος Νοεμβρίου 2010 – γιατί τώρα διανύω τη δεύτερη θητεία μου – θυμάμαι εξεπλάγην όχι και πολύ ευχάριστα. Μόλις είχα πάρει μετάθεση στο Λ/Χ Πρέβεζας έχοντας ήδη δύο μωρά παιδιά και δεν το περίμενα. Είπα στον εαυτό μου “Πέσε στα βαθιά και κολύμπα τώρα! Πρέπει να τα καταφέρεις!”.
Ποιο περιστατικό σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό σας;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την 25η Σεπτεμβρίου του 2012 που προβήκαμε μετά από συντονισμένη επιχείρηση στη σύλληψη μελών παράνομου κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών, που δρούσε στην περιοχή μας. Είναι από τις φορές που πραγματικά νιώθω περήφανη που είμαι λιμενικός και που έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τόσο άξιους συναδέλφους. Είχαν περιέλθει στην Υπηρεσία πληροφορίες για ύπαρξη κυκλώματος που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών προς την Ιταλία. Χωρίς να το σκεφτώ πολύ, πήρα το ρίσκο και αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος για να εξαρθρώσουμε το κύκλωμα ήταν να εισχωρήσουμε σε αυτό. Έτσι, με τις κατάλληλες κινήσεις , στελέχη της Υπηρεσίας κατόρθωσαν και εισχώρησαν στο κύκλωμα, ναυλώσαμε ιστιοφόρο σκάφος και με κυβερνήτες δύο συναδέλφους, μεταφέραμε 22 παράτυπους μετανάστες αντί για τις ακτές της Ιταλίας, στο λιμάνι της Πρέβεζας. Συνολικά συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί διακινητές.
Οι περιοχές του Αμβρακικού Κόλπου και του Ιονίου Πελάγους υποκρύπτουν πολλές προκλήσεις. Διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη αλιεία και διακίνηση αλλοδαπών και βεβαίως το μεταναστευτικό…
Η αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Πρέβεζας εκτείνεται στους νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας . Στον τομέα της αλιείας, λόγω του Αμβρακικού κόλπου και του αλιευτικού πλούτου του, ανέκαθεν η Πρέβεζα παρουσίαζε αυξημένη αλιευτική δραστηριότητα. Λαμβανομένων, υπόψη, των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας διενεργεί εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους έχοντας ως σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και ιδίως του αλιεύματος της γαρίδας, δίνοντας έμφαση τόσο εντός του Αμβρακικού Κόλπου αλλά και στις ακτές του Ιονίου.
Στον τομέα της παράτυπης μετανάστευσης, η Υπηρεσία μας εκτελεί περιπολίες για αποτροπές εξόδου από τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Χώρας με προορισμό την Ιταλία. Όσον αφορά τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και λαθρεμπορίου, διενεργούνται καθημερινά περιπολίες στο πλαίσιο της αποτροπής της εγκληματικότητας.
Υπήρξε στιγμή που φοβηθήκατε πραγματικά;
Δε φοβάμαι ποτέ και τίποτα. Αγαπώ το ρίσκο και προσπαθώ να αντιμετωπίζω όλες τις καταστάσεις, ακόμα και τις πιο δύσκολες, με λογική και ψυχραιμία. Ο φόβος είναι αδυναμία και η αδυναμία δεν σε οδηγεί στην επιτυχία.
Την περίοδο της πανδημίας τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά περιόδους ήταν αυστηρά για τους πολίτες. Και για τη μετακίνησή τους αλλά και για όσους ψαρεύουν ερασιτεχνικά. Θεωρείται ότι οι κάτοικοι της Πρέβεζας συμμορφώθηκαν στην πλειονότητά τους με την εφαρμογή των μέτρων;
Θα έλεγα ότι κύλησε ομαλά η περίοδος της καραντίνας. Οι ερασιτέχνες αλιείς στην πλειονότητά τους πειθάρχησαν και συμμορφώθηκαν στην τήρηση των μέτρων, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γενικότερα, ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος και αγχωμένος με την κατάσταση που επικρατεί και δεν μπορεί να αγνοήσει και το πρόστιμο των 300 ευρώ που είναι αρκετά “τσουχτερό”.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε αυτές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τα ένστολα επαγγέλματα…
Θα τους έλεγα ότι το Λιμενικό Σώμα είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν, αν το κριτήριό τους είναι η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και η ανάγκη τους να νιώθουν πλήρεις μέσα από το επάγγελμά τους.
Ποια εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στη ζωή μίας γυναίκας
λιμενικού;
Δε νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή μιας γυναίκας λιμενικού και αν υπάρχουν κάποιες, είναι για να ξεπερνιούνται. Δε διαχωρίζω τις γυναίκες από τους άντρες συναδέλφους. Οι γυναίκες πλέον στο Λ. Σ. είμαστε πολλές , ισάξιες με τους άνδρες και κάποιες φορές πιο ικανές από αυτούς, έτοιμες για δράση ανά πάσα στιγμή.
Κυρία Μαργέλη ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Πλωτάρχης του Λιμεναρχείου Πρέβεζας;
Ως Προϊσταμένη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας θέλω να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης που έδειξε στο πρόσωπό μου η Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και με επέλεξε δύο φορές για αυτή τη θέση και με στηρίζει στο έργο μου καθημερινά. Στόχος μου, είναι να προάγω την Υπηρεσία με γνώμονα πάντα την προάσπιση των συμφερόντων και την ασφάλεια των πολιτών στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Ως Αξιωματικός Λ.Σ. εύχομαι να πραγματοποιηθούν οι προσωπικές μου φιλοδοξίες και να έχω την τύχη να έχω πάντα δίπλα μου συναδέλφους, σε όποια βαθμίδα της ιεραρχίας και αν βρίσκομαι, που θα κερδίζω το σεβασμό και την εκτίμησή τους.
Ελπίζουμε όλοι αυτό το καλοκαίρι να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Πως προετοιμάζεται το Λιμεναρχείο Πρέβεζας για να υποδεχθεί τους τουρίστες και τους επισκέπτες…
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αλλαγών που αυτή έχει επιφέρει στη ζωή μας ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά. Ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να επανακτήσουμε μέρος της κανονικότητάς μας και να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση. Τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας θα εξακολουθήσουν να είναι στις επάλξεις, πανέτοιμα να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους τουρίστες και τα σκάφη τους αλλά και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη λιμένα με συνεχείς ελέγχους αλλά και περιπολίες στο πλαίσιο της αστυνόμευσης.
*** Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο 58 της εβδομαδιαίας εφημερίδας ” 7 ΜΕΡΕΣ ”
https://www.7meres.gr/38236-2/