Αυτά είναι σήμερα τα μέτρα για τον Covid - Το νέο ωράριο στην εστίαση και η καραντίνα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.12.21

Αυτά είναι σήμερα τα μέτρα για τον Covid - Το νέο ωράριο στην εστίαση και η καραντίνα


 Όλα τα νέα μέτρα covid που ισχύουν από σήμερα. Τέλος η μουσική. Το ωράριο στην εστίαση. Μειώνεται η καραντίνα στις 5 μέρες. Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.

Από τις 6:00 το πρωί σήμερα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα για το ωράριο στην εστίαση, το lockdown στα γήπεδα, το «μαύρο» ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς χωρίς μουσική, τα σούπερ μάρκετ, την τηλεργασία. Την ίδια στιγμή η κατάσταση με τον κορονοϊό και με τη μετάλλαξη Ομικρον έχει ξεφύγει και είναι εκτός ελέγχου.


Έτσι, μετά από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και έπειτα από την συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε τα νέα μέτρα που θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους, να τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, δηλαδή από σήμερα Πέμπτη (30/12). Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιανουαρίου και θα επανεξεταστούν το επόμενο διάστημα.


Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η μουσική στη διασκέδαση και στην εστίαση, με το ωράριο να είναι μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Εξαίρεση θα αποτελέσει το ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), όταν και τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν ως τις 02.00. Ωστόσο, ούτε και το συγκεκριμένο βράδυ θα υπάρξει μουσική. Μάλιστα, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.


Αναλυτικά τι ισχύει από σήμερα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τις 6:00 το πρωί σήμερα Πέμπτη (30/12) ισχύουν τα εξής:


Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.


Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Στην αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα μαγαζιά θα δουλέψουν ως τις 02.00, ενώ απαγορεύεται η μουσική για όσο θα ισχύουν τα νέα μέτρα.


Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.


Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.


Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.


Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.


Τι ισχύει για την καραντίνα

Στις πέντε ημέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες.


Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με αρνητικό τεστ, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.


Μετά το πέρας των 5 ημερών, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να προχωρούν σε απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον 5 μέρες ακόμη παντού.


Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.


Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.


Ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.


Στο τέλος των 5 ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.


«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Ομικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».


Αντιπαραβάλλοντας τον τρόπο αναχαίτισης της Ομικρον μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος περιέγραψε ότι «στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων και 3ης δόσης, ίσως η επίπτωση στο σύστημα υγείας να είναι μικρότερη, ειδικά αν η Ομικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο». «Αλλά, δυστυχώς εάν στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που θα νοσήσουν, ίσως έχουμε και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε μικρό διάστημα. Και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε» παρατήρησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μόσιαλος, καταλήγοντας πως «για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κύμα προέχουν 3 πράγματα: αύξηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει ακόμη και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Πηγή