Φολέγανδρος: Θλίψη της Ύπατης Αρμοστείας για το ναυάγιο με τους νεκρούς μετανάστες – Η ενημέρωση του Λιμενικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.12.21

Φολέγανδρος: Θλίψη της Ύπατης Αρμοστείας για το ναυάγιο με τους νεκρούς μετανάστες – Η ενημέρωση του Λιμενικού


 Τη θλίψη της για το πρόσφατο ναυάγιο κοντά στη Φολέγανδρο με τουλάχιστον 3 νεκρούς μετανάστες εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι μετανάστες αγνοούνται, με φόβους να εκφράζονται πως είναι όλοι νεκροί.


Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι «αν και η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζεται, υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα βρεθούν άλλοι επιζώντες» και κάνει λόγο ίσως «για το χειρότερο ναυάγιο που έχει γίνει φέτος στο Αιγαίο».


«Το ναυάγιο αυτό είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση για το ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιχειρούν ριψοκίνδυνα ταξίδια αναζητώντας ασφάλεια», σημειώνει ο Αντριάνο Σιλβέστρι, βοηθός αντιπρόσωπος για θέματα προστασίας του οργανισμού στην Ελλάδα.


«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης νόμιμων και ασφαλών εναλλακτικών οδών που θα απέτρεπαν τους ανθρώπους από το να καταφεύγουν σε διακινητές», προσθέτει.


Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.


Η ενημέρωση του Λιμενικού για την εξέλιξη των ερευνών

«Συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις βραδινές ώρες της 21/12/2021, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος στο οποίο αρχικά εκδηλώθηκε μηχανική βλάβη και στην συνέχεια εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα την βύθισή του.


Στις έρευνες μετέχουν ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, οκτώ (08) παραπλέοντα πλοία και τρία (03) ιδιωτικά σκάφη.


Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής περισυνέλλεξε χθες δώδεκα άτομα, έντεκα άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε μικρή φουσκωτή λέμβο και μεταφέρθηκαν στην Σαντορίνη, ενώ, βραδινές ώρες χθες, το παραπλέον Δ/Ξ “MAERSK PEARY” σημαίας ΗΠΑ εντόπισε και περισυνέλλεξε σώο έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε από ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Σαντορίνη. Επίσης, περισυλλέγησαν από περιπολικά σκάφη συνολικά τρεις σοροί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αρχικά κάποιοι εκ των επιβαινόντων στο σκάφους που βυθίσθηκε επέβαιναν περίπου τριάντα άτομα, ενώ σύμφωνα με δήλωση διασωθέντα επέβαιναν περίπου πενήντα άτομα. Να σημειωθεί ότι μόνο δύο από τους δώδεκα διασωθέντες φορούσαν σωσίβιο, ενώ το σκάφος που βυθίστηκε φέρεται να μην διέθετε σωστικό ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας».

Πηγή