Μάσκα παντού από σήμερα Παραμονή Χριστουγέννων- Όλα τα νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ, λεωφορεία και μετρό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.12.21

Μάσκα παντού από σήμερα Παραμονή Χριστουγέννων- Όλα τα νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ, λεωφορεία και μετρό


 Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τις 6 το πρωί, παραμονή Χριστουγέννων (24/12), τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό. Πλέον φοράμε μάσκα παντού, αλλιώς πέφτουν πρόστιμα. Τι ισχύει σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα νέα μέτρα με μάσκα παντού και αλλαγές σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύουν από σήμερα παραμονή Χριστουγέννων 24/12.


Τα κάλαντα έρχονται με τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν τουλάχιστονέως και τις 2 Ιανουαρίου, ενώ ένα νέο τοπίο θα δθαμορωθεί από 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.


Οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει - μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.


Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.


Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού

Γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί· από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους και να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτραπριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.


Μάσκα παντού: Το πρόστιμο

Το διοικητικό πρόστιμο για τις μάσκες δεν είχε πάψει ποτέ να ισχύει, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν πως η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.


Πλέον, με την αλλαγή των μέτρων, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.


Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων, καθώς και τους λοιπούς κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.


Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε μάλιστα για σαρωτικούς ελέγχους στο διάστημα των εορτών. «Οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο συνολικά θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει σε όλο το έτος. Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή