Οι νεκροί του Αιγαίου: Τρομάζουν οι αποστολές θανάτου για Ιταλία – Το δρομολόγιο και οι τιμές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.12.21

Οι νεκροί του Αιγαίου: Τρομάζουν οι αποστολές θανάτου για Ιταλία – Το δρομολόγιο και οι τιμές


 Ιταλία: Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές Αρχές η αλλαγή των μεταναστευτικών οδών, καθώς οι διακινητές επιλέγουν πιο επικίνδυνες διαδρομές που αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες ναυαγίων.

Μέσα σε μικρό διάστημα έλαβαν χώρα τρεις απανωτές τραγωδίες σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα και Πάρο. Παρά το χειμώνα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα κυκλώματα στοιβάζουν όσους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν σε σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα και δεν μπορούν να βαστάξουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιβαινόντων.

Οι διακινητές θέλοντας να αποφύγουν τις περιπολίες του ελληνικού Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στα ελληνικά μεθοριακά νησιά και τα τουρκικά παράλια, επιλέγουν όλο και πιο συχνά την οργάνωση επικίνδυνων ταξιδιών, με προορισμό είτε τις ακτές της Πελοποννήσου είτε τις ακτές της Ιταλίας.

Οι αποστολές αυτές, δηλαδή τα ταξίδια με προορισμό την Ιταλία, εμφανίζουν ραγδαία άνοδο σε χρονική πυκνότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στη γειτονική χώρα διασχίζοντας υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο. Συνήθως οι διακινητές χρησιμοποιούν ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη.

Πριν από τα τρία πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα και Πάρο, το Λιμενικό είχε διαχειριστεί συμβάντα σε Μύλο και Κύθυρα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εντοπισμού πλοίου νότια της Κρήτης στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος σημειώνουν ότι οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν συχνά λιμάνια απόπλου στην Αλικαρνασσό, τον Τσεσμέ και το λιμάνι του Αλί Αγά.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ένα σύνηθες δρομολόγιο είναι τα σκάφη να κινούνται δυτικά της Ικαρίας, ανατολικά της Νάξου, νότια της Φολεγάνδρου, βόρεια της Κρήτης, νότια των Κυθήρων και στη συνέχεια να κατευθύνονται προς τις ακτές της Ιταλίας.

Η διαδρομή αυτή χαρακτηρίζεται ως αποστολή υψηλού ρίσκου, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς, χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες του χρόνου. Οι διακινητές ζητούν περισσότερα από 2.000 ευρώ από τον κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που θέλει να επιβιβαστεί σε ένα ιστιοφόρο. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν διαθέτουν σωσίβια για όλους τους επιβαίνοντες, ενώ στα σκάφη επιβιβάζονται ακόμα και μωρά.


Πηγή