Μια ομάδα με επικεφαλής τον δρ Σικιάν Τσεν αποφάσισε να διερευνήσει κατά πόσον συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα -που ανιχνεύονται μέσω των επιπέδων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, μεταβολιτών που παράγονται μετά τη ζύμωση του μικροβιόκοσμου- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
«Αναλύσαμε και συσχετίσαμε την κατανομή των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια τριών συγκεκριμένων τύπων περίπλοκης εγκυμοσύνης: του διαβήτη της κύησης, της προεκλαμψίας και της ενδοηπατικής χολόστασης», δήλωσε ο δρ Ρονγκρόνγκ Χουάν, κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Cellular and Infection Microbiology».
Συσχετίσεις με επιπλοκές
Στη μελέτη συμμετείχαν 112 γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: εκείνες που είχαν υγιή κύηση και εκείνες που είχαν διαγνωστεί με προεκλαμψία, διαβήτη της κύησης ή ενδοηπατική χολόσταση. Στη μελέτη δε συμμετείχαν γυναίκες που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με διαβήτη ή συναφείς ιατρικές καταστάσεις, είχαν εμφανίσει γαστρεντερικά συμπτώματα ή έπαιρναν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους. Ο Τσεν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό και το δείγμα αίματος των συμμετεχόντων για να μετρήσουν τα επίπεδα διαφόρων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου: οξικό, προπιονικό, βουτυρικό, ισοβουτυρικό, ισοβαλερικό και εξανοϊκό οξύ.
Διαπίστωσαν ότι και οι τρεις ομάδες γυναικών που εμφάνισαν τις συγκεκριμένες επιπλοκές, είχαν αυξημένα επίπεδα ισοβουτυρικού οξέος. Οι γυναίκες με διαβήτη της κύησης και προεκλαμψία είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα ισοβαλικού, οξικού και προπιονικού οξέος – τα δύο τελευταία ενδεχομένως λόγω δυσλιπιδαιμίας, της ανισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα.
Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ενδοηπατική χολόσταση είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα όλων των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, εκτός από ισοβουτυρικό οξύ. Η ομάδα πρότεινε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου γενικά μπορεί να οφείλονται σε χαμηλότερη αφθονία της χλωρίδας στο μικροβίωμα του εντέρου, ενώ το εξανοϊκό οξύ μπορεί να συνδέεται με σχετική φλεγμονή.
Μελλοντική πρόληψη
Ο διαβήτης της κύησης, η προεκλαμψία και η ενδοηπατική χολόσταση ευθύνονται για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι βιοδείκτες που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτές τις καταστάσεις έγκαιρα θα έσωζαν ζωές.
Αν και η έρευνα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και να δοκιμαστεί σε κλινικό πλαίσιο, οι συγγραφείς προσβλέπουν σε μελλοντικές εργασίες που θα εξετάσουν το μικροβίωμα των κοπράνων για να προσδιορίσουν πόσο στενή είναι η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος και των επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, καθώς και σε μελέτες που θα ενσωματώνουν δεδομένα σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μικροβίωμα.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress