Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των τροφίμων – Παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση – Νέο σοκ με τα επιτόκια από την ΕΚΤ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.1.23

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των τροφίμων – Παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση – Νέο σοκ με τα επιτόκια από την ΕΚΤ


 Με την ακρίβεια στα τρόφιμα να καλπάζει, οι καταναλωτές ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά με το κομμάτι, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις αγορές τους.


Οι λίστες με τις νέες τιμές χονδρικής σε σειρά προϊόντων, φτάνουν στα σούπερ μάρκετ και περνώντας στα ράφια θα ανεβάσουν τον λογαριασμό του Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές κυρίως: γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και απορρυπαντικά.


Ελπίδες συγκράτησης των τιμών δίνει η μείωση κατά 16% μέσα σε ένα μήνα της τιμής του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, κατά 31% μειώθηκε η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό αναμένεται να φέρει σημαντική μείωση και στις επιδοτήσεις των λογαριασμών, κάτι που όμως δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.


Όπως έγινε πριν τις γιορτές, έτσι και για την Σαρακοστή φαίνεται ότι ετοιμάζεται αντίστοιχο καλάθι προϊόντων. Νωρίτερα πάντως δεν αποκλείεται να δούμε και καλάθι με είδη για τις Απόκριες.


«Σχεδιάζουμε τα νέα καλάθια […] Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, η κρίση είναι μεγάλη αλλά και η κυβέρνηση είναι εδώ για να βοηθήσει όλους όσοι έχουν ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Την ίδια ώρα πρεμιέρα ετοιμάζεται να κάνει σε λίγες μέρες το Market Pass που επιδοτεί μέρος των αγορών του νοικοκυριού. Έτσι, για ζευγάρι με δύο παιδιά και 520 ευρώ μηνιαίες αγορές η μηνιαία ενίσχυση θα είναι 52 ευρώ.


«Ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσοι επιλέξουν να πάρουν την άυλη κάρτα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και στις λαϊκές αγορές, όπου υπάρχει POS», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.


Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, η αμόλυβδη έφτασε 1,91 ευρώ το λίτρο, υπάρχει μικρή αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ η αύξηση κατά 14,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην μείωση της κρατικής επιδότησης.


Την προσεχή Τετάρτη πάντως η Εurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Βαλέρια Δολαψάκη


Αυξάνει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ

Άσχημα είναι τα νέα για τους δανειολήπτες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.


Πηγή