Γιατί στέλνουν οι Τούρκοι UAV τα μεσάνυχτα στο Αιγαίο; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.1.23

Γιατί στέλνουν οι Τούρκοι UAV τα μεσάνυχτα στο Αιγαίο;


 Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κατά ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας στο Αιγαίο, με σκοπό να τις καταλάβει γρήγορα ,προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην πάμε σε γενικευμένη σύρραξη

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην εμμονή των Τούρκων να κάνουν υπερπτήσεις με  UAV τους  στην νησίδα Κανδελεούσα   που βρίσκεται νοτίως Κώ και δυτικά Νισύρου και εκείνης της Κινάρου η οποία  βρίσκεται ανατολικά Αμοργού και δυτικά Λέρου, τις οποίες "επισκέπτονται" ημέρα και νύχτα.

Στο τουρκικό ενδιαφέρον των υπερπτήσεων με UAV ,με εμφανώς  λιγότερη συχνότητα, ανήκουν στα Τριανήσια, δηλαδή το Μεσονήσι ή Μέζο, η Πλακίδα ή Πλακιά και τα Στεφάνια με έκταση 0,416, 0,514 και 0,144 τ.χλμ. αντίστοιχα.

Αυτά βρίσκονται νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας, νοτιοδυτικά της Κω - Νισύρου και βορειοδυτικά της Καρπάθου.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η Τουρκία εστιάζει πτήσεις UAV της σε ένα "νοητό ορθογώνιο" που εκτείνεται από την χερσόνησο της Κνίδου (Ντάτσα)-Νισύρου-Κανδελεούσας  Τριανήσια- Σύρνα-Μικρός και Μεγάλος αδελφός- Ανατολικά Αστυπάλαιας- Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα- Λειψοί- Αρκιοί-Αγαθονήσι -Didym στα μικρασιατικά παράλια.

Κως-Ψέριμος-Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-ΙΜΙΑ-Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, αποτελούν τα κοντινότερα νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια σε αυτό το ορθογώνιο που προαναφέραμε, με Κάλυμνο -Λέρο και Πάτμο να περικλείονται σε αυτό.

Εκείνο ωστόσο που προβληματίζει είναι γιατί πολλές φορές  οι Τούρκοι στέλνουν   νυχτερινές ώρες , πριν ή μετά τα μεσάνυχτα UAV τους στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις σε ακατοίκητες ή με ελάχιστο πληθυσμό νησίδες μας ;

Οι λόγοι των νυχτερινών υπερπτήσεων UAV σε νησίδες μας στο Αιγαίο
Οι λόγοι της πραγματοποίησης πτήσεων τουρκικών UAV στο Αιγαίο νυχτερινές ώρες είναι οι ακόλουθες:

1. Είναι προφανές ότι η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της χώρας μας και ειδικότερα της πολεμικής αεροπορίας και της αεράμυνάς μας όλο το 24ωρο, ενώ από την άλλη προβαίνει σε ηλεκτρονική και οπτική αποτύπωση του Αιγαίου και των αμυντικών δυνάμεών μας στα  νησιά-νησίδες  μας.

Κοινώς τεστάρει τις αντιδράσεις και την εγρήγορσή μας και το βράδυ.

2. Συντηρεί την ένταση με την χώρα μας και τη νύχτα , σε μια προσπάθεια πρόκλησης εκνευρισμού και κόπωσης  του προσωπικού και  καταπόνησης του υλικού των Ενόπλων  Δυνάμεών μας. 

3. Επιχειρεί να δημιουργήσει μια "κατάσταση ρουτίνας" θα λέγαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, δηλαδή λόγου χάρη να καταγράφουμε το περιστατικό της πτήσης του UAV το βράδυ και να αντιδρούμε ανάλογα κάθε φορά, ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα έχει ως συνέπεια την χαλάρωσή μας βαθμιαία.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να πετύχει να μας αιφνιδιάσει σε τόπο και χρόνο, υλοποιώντας την ρήση του Ερντογάν, "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά", υπονοώντας στρατιωτική ενέργεια κατάληψης νησίδων -βραχονησίδων ακόμη και νησιού μας στο Αιγαίο.

4. Αποτελεί μέρος σχεδίου παραπλάνησης από τους Τούρκους, προκειμένου να εστιάσουμε την προσοχή μας στην συγκεκριμένη περιοχή, έτσι ώστε να ενεργήσουν παράλληλα αιφνιδιάζοντας μας σε άλλο σημείο-νησίδα μας στο Αιγαίο.

5. Δοκιμάζει επιχειρησιακά σχέδια, χρόνους ετοιμότητας και πρσέγγισης της νησίδας στόχου των  Ειδικών τμημάτων του αποσπασματικά και εν τω συνόλω, που θα εκδηλωθούν είτε στην ίδια περιοχή, είτε σε άλλη παρεμφερή περιοχή  στο Αιγαίο.

Για παράδειγμα, λίγο πρίν το τουρκικό  UAV πετάξει με κατεύθυνση την  νησίδα Κανδελεούσα,  οι Τούρκοι έχουν θέσει σε συναγερμό και κίνηση ομάδες  Bordo Bereli και SAT , προκειμένου  από τα μικρασιατικά  παράλια να κινηθούν με Ελικόπτερα και άλλα εναέρια μέσα  και  υποθαλάσσια  εντός  τουρκικών ΧΥ προς την υποθετική  νησίδα στόχο η άλλη νησίδα μας στο Αιγαίο, μετρώντας χρόνους και αντιδράσεις.

Επισημαίνουμε ότι  θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό, οι Τούρκοι προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτές οι παραπάνω δοκιμές των σχεδίων τους από ομάδες  Bordo Bereli και SAT στο Αιγαίο  από εμάς, να πραγματοποιούν ασκήσεις και δοκιμές είτε νοτίως Καστελορίζου προς Ατάλεια  όπου έχουν αρκετές δικές τους νησίδες, είτε σε λίμνες κοντά στα μικρασιατικά παράλια, πχ λίμνη Bafa στην επαρχία Μούγλα, σε σχετικά μικρή απόσταση  από  με την νησίδα Φαρμακονήσι που βρίσκεται στο νοητό ορθογώνιο που περιγράψαμε νωρίτερα 

Η  διάταξη  Ειδικών Δυνάμεων και Ελικοπτέρων των τουρκικών δυνάμεων έναντι Δωδεκανήσων
Επισημαίνουμε την ύπαρξη Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) και  Συντάγματος  Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Guluk,  ο οποίος που παρεπιπτώντοςείναι ο κόλπος απέναντι από Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο.

Το  "νοητό ορθογώνιο" που προαναφέραμε βρίσκεται απέναντι  στην  ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir  η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).

Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το Σύμπλεγμα νήσων Καστελορίζου (Μεγίστη-Ρω-Στρογγύλη) ,θα πρέπει να θεωρείται πάντα ως κύριος ή συμπληρωματικός  Αντικειμενικός σκοπός  για τους Τούρκους.

Εκτίμησή μας  είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη  στρατιωτική σύρραξη.