Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα 2023 - Οι αργίες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.1.23

Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα 2023 - Οι αργίες


 Ένα από τα πιο αγαπημένα τριήμερα ολόκληρης της χρονιάς είναι η Καθαρά Δευτέρα 2023, που πυροδοτεί και στην αντίστροφη μέτρηση μέχρι το Πάσχα 2023.


Η Καθαρά Δευτέρα 2023 πέφτει φέτος στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ η Τσικνοπέμπτη -που προηγείται και δεν είναι αργία- πέφτει στις 16 Φεβρουαρίου.


Δύο μήνες μετά την Τσικνοπέμπτη, στις 16 Απριλίου πέφτει η Κυριακή του Πάσχα 2023.


Όσον αφορά τις Απόκριες, το Τριώδιο 2023 «ανοίγει» την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου που φέτος είναι στις 5 Φεβρουαρίου.


Ποιες μέρες είναι αργίες Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα 2023

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957). Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.


Το ίδιο ισχύει και για τη Μεγάλη Παρασκευή που φέτος πέφτει στις 14 Απριλίου. Είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα και απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 13:00. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις όμως, η Μ. Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν όμως έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή τη Μ. Παρασκευή.


Ο επίσημες αργίες του 2023

Καθορίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι ακόλουθες:


Η 1η Ιανουαρίου

Η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου)

Η 25η Μαρτίου

Η Δευτέρα του Πάσχα

Η 1η Μαΐου

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)

Η 28η Οκτωβρίου

Τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου)

Η 26η Δεκεμβρίου

Πηγή