Π.Ν.: Eμπλοκή ελληνικού υποβρυχίου με τουρκικό περιπολικό έξω από το Τσεσμέ (φωτό, βίντεο) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.3.19

Π.Ν.: Eμπλοκή ελληνικού υποβρυχίου με τουρκικό περιπολικό έξω από το Τσεσμέ (φωτό, βίντεο)



Eμπλοκή του υποβρυχίου "Ποσειδών" και της κανονιοφόρου P61 "Πολεμιστής" του ΠΝ που έπλεαν στα Στενά μεταξύ της νήσου Χίου και Τσεσμέ όταν το περιπολικό του τουρκικού Ναυτικού TCG Tekirtag (P1207) έσπευσε για να απωθήσει το υποβρύχιο το οποίο είχε αναδυθεί για να αποστείλει μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα.

Όλα αυτά έγιναν στα όρια των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν υπήρξε παραβίαση των χωρικών υδάτων.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το υποβρύχιο του Π.Ν. Ποσειδών από το βόρειο τμήμα των Οινουσσών ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες και η κανονιοφόρος Πολεμιστής από το νότιο μέρος προσεγγίζουν το στενό Έγκρι Λίμαν μεταξύ των Οινουσσών και της χερσονήσου Καραμπουρούν.

Σύμφωνα με το κανάλι Aegean Hawk στο στενό της Χίου διακρίνεται ένα ελληνικό υποβρύχιο κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ, του οποίου όμως τα διακριτικά δεν φαίνονται καθαρά στην εικόνα όταν περνάει κοντά από την τουρκική ακταιωρό.

Αμέσως σπεύδει και πλοίο του Λιμενικού για να αντιμετωπίσει το τουρκικό περιπολικό και να φροντίσει να μην εισέλθουν οι Τούρκοι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως και έγινε.

Είναι μια ακόμα από τις πολλές προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο αλλά αυτή την φορά υπήρξε άμεση και δυναμική αντίδραση από την ελληνική πλευρά η οποία είναι αποφασισμένη να περάσει στην αντεπίθεση και να παρουσιάσει μια πιο δυναμική εικόνα.

Το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το τέταρτο πλοίο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα και ταυτόχρονα το δεύτερο στην κατηγορία των Υποβρυχίων. Πρόγονός του υπήρξε το Υποβρύχιο Υ-16.

Το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S-116) είναι το πρώτο της κλάσης 209 (1200) που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 21 Μαρτίου 1978 και εντάχθηκε επισήμως στο Π.Ν στις 21 Μαρτίου 1979 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Σ.ΚΑΡΕΤΖΟΠΟΥΛΟ Π.Ν.

Την 17 Μαϊου 1979 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των Υποβρυχίων. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμίκου Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

Υποβρύχια κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S-117) και το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ (S-119)

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια των Γερμανών αφού στην περιοχή περιπολούσε το γερμανικό πλοίο εφοδιασμού A1413 FGS Bonn στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής SNMG2​

pronews.gr