Η ΕΛ.ΑΣ επιστρέφει στους αναλογικούς ασυρμάτους - Δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθεί το ΤΕΤRΑ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.3.19

Η ΕΛ.ΑΣ επιστρέφει στους αναλογικούς ασυρμάτους - Δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθεί το ΤΕΤRΑ

H ΕΛ.ΑΣ επιστρέφει στους αναλογικούς ασυρμάτους και στα... σήματα καπνού καθώς το κόστος συντήρησης των ψηφιακών συστημάτων είναι μεγάλο!

Η κατάσταση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών (TETRA) δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Αυτό επιβεβαιώνεται από μία κατεπείγουσα εντολή που δόθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεκάδες αστυνομικές υπηρεσίες όπως αναφέρει το europost.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη οδηγία ενημερώνει πάνω από 40 αστυνομικές υπηρεσίες καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι το ψηφιακό σύστημα TETRA πλέον θα χρησιμοποιείται «ως βοηθητικό, συμπληρωματικό σύστημα επικοινωνιών» παράλληλα με το «βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF, αναλογικό)»!

Να υπενθυμίσουμε ότι το σύστημα TETRA αντικατέστησε τους αναλογικούς ασυρμάτους της Ελληνικής Αστυνομίας λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όμως το συγκεκριμένο σύστημα χρειάζεται συχνά αναβαθμίσεις, ώστε να είναι ενημερωμένοι οι κωδικοί του, και να λειτουργεί σωστά. Οι αναβαθμίσεις αυτές όμως είναι πολύ ακριβές, κάτι το οποίο τις καθιστά απαγορευτικές.

Έτσι, οι αστυνομικοί δεν μπορούν σε πολλές περιοχές να επικοινωνήσουν με το Κέντρο, ώστε να πάρουν τις κατάλληλες οδηγίες ή ακόμα και για να ζητήσουν βοήθεια.

Η διαταγή έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα καταγγέλθηκαν, για αστυνομικούς που φώναζαν στα TETRA «δεν λαμβάνουμε», κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και πολλές ακόμη αναφορές για προβλήματα στο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών.

Ταυτόχρονα, όμως, θέτοντας το αναλογικό VHF ως το πρωταρχικό σύστημα επικοινωνίας, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε επικίνδυνα κυκλώματα και κακοποιούς πάσης φύσεως να «κρυφακούν», με ιδιαίτερη ευκολία, τις διαβιβάσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχηγείο της αστυνομίας οδηγήθηκε στην έκδοση της διαταγής ύστερα από μια έκτακτη ενημέρωση που είχε από το τμήμα Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων.

Στο έγγραφο που συνέταξε το εν λόγω τμήμα τονίζεται ότι «μέχρι νεωτέρας» το βασικό σύστημα επικοινωνιών θα είναι το υφιστάμενο και ήδη χρησιμοποιούμενο από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναλογικό σύστημα VHF.

Σε ό,τι αφορά το TETRA eXTRAS σημειώνεται ότι θα λειτουργεί παράλληλα, ως βοηθητικό σύστημα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στο έγγραφο, στη συνέχεια, αναφέρεται:

«Τυχόν διαπιστωθείσες, από τους χρήστες, βλάβες των ανωτέρω συστημάτων επικοινωνιών, αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργία των πομποδεκτών, εκφωνητηρίων και λοιπών σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, θα γνωστοποιούνται άμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών/Α.Ε.Α., κατά τα ισχύοντα, προκειμένου επισκευάσει, συντηρήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία τους και θα κοινοποιούνται παράλληλα τόσο στον Κλάδο Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής όσο και στη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α.». Τονίζεται, ότι η διαταγή υποβλήθηκε στα γραφεία Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες «προς ενημέρωση και κατά περίπτωση ενέργειες».
Με παλαιωμένους ασυρμάτους η επικοινωνία

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό σύστημα SEPURA η επικοινωνία γίνεται με περίπου 4.000 ασυρμάτους του 2003 και επιπλέον 3.000 -που βρίσκονται σε… αποθήκες- του 2007.

Παρά τις εκκλήσεις στις εν λόγω συσκευές δεν έχουν γίνει βασικές αναβαθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε αναδειχθεί ιδιαίτερα κατά την τραγωδία στο Μάτι, καθώς δεκάδες αστυνομικοί προσπαθούσαν, μάταια, να επικοινωνήσουν τις κρίσιμες στιγμές με συναδέλφους τους και το Κέντρο.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διατείνεται ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με αναλυτές, για την ορθή λειτουργία του συστήματος απαιτείται η αγορά 10.000 ασυρμάτων νέας τεχνολογίας, το κόστος των οποίων «αγγίζει» έως και τα 6 εκατ. ευρώ.
pronews.gr