Λιμενικό : Ζητείται προσωπικό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.9.19

Λιμενικό : Ζητείται προσωπικό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Με περίπου 100 λιμενικούς θα ενισχυθούν άμεσα οι λιμενικές αρχές σε Λέσβο και Χίο ενώ και πέντε πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που βρίσκονται σε άλλα νησιά θα μεταφερθούν άμεσα στα δυο συγκεκριμένα νησιά σε συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης του Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για το προσφυγικό. Παράλληλα θα υπάρξουν κοινές περιπολίες σκαφών του ΛΣ και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού ενώ στο σύστημα της επιτήρησης θα χρησιμοποιούνται και παρατηρητήρια του Στρατού.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των λιμενικών στα νησιά που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις καθημερινές αφίξεις δεκάδων μεταναστών ζητούν διαρκώς ενίσχυση σε προσωπικό καθώς όπως καταγγέλλουν υπάρχουν και περιπτώσεις σκαφών με «μονό» πλήρωμα που εργάζεται πάρα πολλές ώρες νύχτα και μέρα και συχνά υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανοίγει ξανά τη σχετική συζήτηση στον Πειραιά και όχι μόνο και μάλιστα έχουν αρχίσει ξανά να ακούγονται «φωνές» για επιστροφή στην παλαιότερη οργανική δύναμη που έφτανε τα 10.250 άτομα για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η επαναφορά στην παλαιά οργανική δύναμη αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Σε επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη η ΠΟΕΠΛΣ είχε επισημάνει ότι «η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης το 2013 για κάθετη μείωση κατά 20% της οργανικής μείωσης του Σώματος σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με τη «μεταρρύθμιση» του Λιμενικού Καλλικράτη, αποδιοργάνωσε τη δομή και λειτουργία του Σώματος μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις του συνόλου των Λιμενικών Αρχών, των υπηρεσιών, των μέσων και των ειδικών μονάδων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».
Και ζητά «την άμεση επαναφορά των οργανικών θέσεων στα επίπεδα, που ορίζει ο ν. 4150/2013 καθώς και τον από μηδενικής βάσεως επανακαθορισμό της κατανομής προσωπικού Π.Δ 81/2012. Η επαναφορά της οργανικής δύναμης στις 10.250 θέσεις θα επιφέρει και τον εξορθολογισμό στη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων της Ναυτιλίας, ενώ σε συνδυασμό με την ενίσχυση σε μέσα, εξοπλισμό και υποδομές θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ισχυρής, δυνατής και αποτελεσματικής ακτοφυλακής, ικανής να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της, όπως αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση, την εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού φαινομένου, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, την άσκηση των αρμοδιοτήτων στον αιγιαλό και την παραλία, την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, την πρόληψη και καταστολή τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών και την πάταξη οικονομικών εγκλημάτων.»
Σημειώνεται πως είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατάταξη 155 δοκίμων λιμενοφυλάκων (ανδρών – γυναικών) στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή.
tovima.gr