Με ποδήλατα έκαναν ελέγχους τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας. Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.9.19

Με ποδήλατα έκαναν ελέγχους τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας. Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα

Με ποδήλατα έκαναν την εμφάνισή τους στελέχη του Λιμεναρχείου Πρέβεζας σε εφαρμογή μιας πραγματικά πρωτότυπης ιδέας που υλοποιήθηκε, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που πάρθηκε από τη Λιμενάρχη Πρέβεζας, Πλωτάρχη Σταματία Μαργέλη και η οποία έχει να κάνει με τη χρήση ποδηλάτων των στελεχών του Λιμεναρχείου κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στην χερσαία ζώνη και ειδικότερα στην παραλιακή.




Βέβαια, είναι φυσικό πως τα ποδήλατα θα βγαίνουν όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Ωστόσο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο παραδειγματισμού εναρμονισμένο με τον χαρακτήρα της πόλης.
Όπως είπε η κ. Μαργέλη στο PamePreveza.gr, η σκέψη για τα υπηρεσιακά ποδήλατα είχε προκύψει κατά την προηγούμενη θητεία της ως Λιμενάρχης, αλλά για κάποιους λόγους τότε δεν υλοποιήθηκε.




Απαντώντας σε ερώτηση για το πως προέκυψε η πρωτοβουλία αυτή η Λιμενάρχης Πρέβεζας δήλωσε στο PamePreveza.gr:
«Ως κάτοικος κι εγώ αυτής της πόλης  αλλά και ως μητέρα ανήλικων παιδιών θέλω να απολαμβάνω τον  περίπατο  μου στον παραλιακό πεζόδρομο, το ομορφότερο κομμάτι της Πρέβεζας, μαζί με τα παιδιά μου χωρίς να σκέφτομαι εάν κάποια στιγμή περάσει κάποιο αυτοκίνητο, μηχανή ή έστω και περιπολικό όχημα.  
Ως υπηρεσιακός παράγοντας και αφουγκραζόμενη τον παλμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας θεώρησα σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα σε εναλλακτικές μορφές δράσης που θα  διευκολύνουν κατά πολύ τη λειτουργία της Υπηρεσίας, περιορίζοντας τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησης και ενισχύοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα προς μίμηση για μείωση χρήσης των οχημάτων γενικότερα, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».  




Η περιπολία με τα ποδήλατα, η οποία έχει εφαρμοστεί ήδη σε ένα γενικότερο πλαίσιο από την ΕΛ.ΑΣ. σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σίγουρα προσβλέπει στην καλύτερη αστυνόμευση και την παρουσία των αρχών σε σημεία ιδιαίτερα δύσκολα προσβάσιμα από οχήματα.
Και αυτά μπορεί να είναι στενοί δρόμοι, πλακόστρωτα, πεζόδρομοι κ.λπ..
Η Πρέβεζα σίγουρα είναι μια πόλη που, ιδιαίτερα στο ιστορικό της κέντρο, κυριαρχούν αυτά τα στοιχεία.
Το Λιμεναρχείο κάνει την αρχή και δίνει το παράδειγμα, περνώντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα. Αυτό της κίνησης με το ποδήλατο που τόσο ενδείκνυται στη πόλη μας.




«Οι περιπολίες των βαθμοφόρων είτε πεζή είτε με υπηρεσιακό όχημα καθιστούσαν δυσχερή τον έλεγχο, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μη παραβλέποντας και τον κίνδυνο ατυχήματος που ενέχει η κίνηση οχημάτων ανάμεσα σε πεζούς, ακόμα και αν αυτά είναι υπηρεσιακά» υπογραμμίζει η Λιμενάρχης Πρέβεζας.
Σημειώνει επίσης πως εδώ και μία εβδομάδα που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία τα ποδήλατα, «η Υπηρεσία έχει γίνει αποδέκτης πολύ θετικών σχολίων και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» τονίζοντας πως «Τα ποδήλατα εντάσσονται στο πλαίσιο της ήπιας προληπτικής αστυνόμευσης και της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας προς τους πολίτες».
Βασικές αρμοδιότητες των ποδηλατών Λιμενικών είναι:
-Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στο παραλιακό μέτωπο
-Η μέριμνα εφαρμογής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας
-Η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών κατά τους θερινούς μήνες, παρέχοντας οδηγίες   και πληροφορίες ευρύτερου ενδιαφέροντος
-Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση σε ήπια περιστατικά αστυνομικής φύσεως
- Τον έλεγχο για την εφαρμογή αγορανομικών διατάξεων στους χώρους ευθύνης του Λιμεναρχείου
PAMEPREVEZA .GR  / Επιμέλεια Φωτό Γιώργος Ευσταθίου