Εκτακτη μεταφορά δυνάμεων του Λιμενικού σε Χίο, Μυτιλήνη – κοινές περιπολίες με το ΠΝ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.9.19

Εκτακτη μεταφορά δυνάμεων του Λιμενικού σε Χίο, Μυτιλήνη – κοινές περιπολίες με το ΠΝ

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όσο και στον Εβρο. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε Χίο και Μυτιλήνη για την ενίσχυση  του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων. 

Σε πρώτη φάση οι λιμενικές αρχές στα δύο νησιά ενισχύονται με περίπου 100 στελέχη, ενώ άμεσα αποστέλλονται από άλλα νησιά τουλάχιστον πέντε σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Αμεσα επίσης, ξεκινούν κοινές περιπολίες σκαφών του Λιμενικού και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στο νέο ενισχυμένο σύστημα επιτήρησης κεντρικό ρόλο θα έχουν τα παρατηρητήρια του Στρατού (και του ΠΝ). Ενισχύουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυανς Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Αlpha. «Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά  στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό. Από τον Στρατό βεβαίως, διότι είναι παρατηρητήρια του Στρατού. 

Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί», εξήγησε ο υπουργός. «Από τον Έβρο δεν περνούν χιλιάδες, περνάνε πολύ λιγότεροι», σημείωσε, «και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά», αλλά «θα κάνουμε ότ,ι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό», δεσμεύθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Σε πρώτη φάση, όπως έκανε γνωστό, θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης, «σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων». «Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. «Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών», παρατήρησε, ενώ εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «σφράγισμα του Εβρου», διευκρίνισε ότι μιλά για «περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού». «Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Μέτρα για τη Σύμη 

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο νησί της Σύμης όπου έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από 300 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι κοιμούνται στο δρόμο, χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη. 

Ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παπακαλοδούκας κατήγγειλε ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες είναι πεταμένοι στον δρόμο και δεν ενδιαφέρεται κανείς, με το τοπικό αστυνομικό τμήμα να έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot. Κατόπιν επικοινωνίας του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον κ. Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογήθηκε η αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 αιτούντες άσυλο, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Ετσι εντός της ημέρας ή το αργότερα το πρωί της Τρίτης, θα μεταφερθούν 100 άτομα από το νησί στα ηπειρωτικά, άλλα 100 την Τετάρτη  και 100 ακόμα την Παρασκευή. 

Τι λέει η Κομισιόν Ετοιμη για παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές δηλώνει εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ’ ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. Επεσήμανε πάντως, ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», διαβεβαίωσε, ενώς όπως έκανε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ. 

Πηγή: Protagon.gr