Τον εισαγγελέα ενημέρωσε η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τις αυξημένες αφίξεις - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.9.19

Τον εισαγγελέα ενημέρωσε η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τις αυξημένες αφίξεις

Μη διαχειρίσιμη πλέον η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας – Στον εισαγγελέα ο υπεύθυνος του ΚΥΤ και το λιμενικό

Με 438 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σήμερα , η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη από τις δομές και υπηρεσίες που αδύνατον να ανταποκριθούν αφού δε γίνονται καθόλου μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα (401 άνθρωποι έφτασαν από τα ξημερώματα στη Λέσβο και άλλοι 37 είχαν φτάσει στη Λήμνο και μετακινήθηκαν σήμερα στη Λέσβο). Με τους νεοεισερχόμενους το ΚΥΤ έχει πλέον να διαχειριστεί περί τους 12.000 ανθρώπους και καθώς δεν έχει πια άλλο χώρο να για να τακτοποιηθούν , προσπαθούν να βρουν χώρο στα ιδιόκτητα χωράφια μέσα στον ελαιώνα , επεκτείνοντας συνεχώς τον καταυλισμό. Για την κατάσταση στον εισαγγελέα θα ενημερώσει σήμερα όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΥΤ και πρόεδρος των εργαζομένων Βασίλης Ντάβας, σημειώνοντας ότι και το προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τις δυνάμεις του.

Τον εισαγγελέα όμως ενημέρωσε σήμερα και η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης , καθώς από τις αυξημένες αφίξεις,  αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει τον κανονισμό, που ορίζει ότι πρέπει να συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες και να παραδίδονται στο ΚΥΤ για καταγραφή και μετά να αφήνονται ελεύθεροι. Αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ΚΥΤ σε μεγάλο αριθμό νεοφερμένων, το λιμενικό θα έπρεπε να κρατήσει μέσα στο δρόμο τους ανθρώπους αυτούς μέχρι να μεταφερθούν στο ΚΥΤ. Ωστόσο , επειδή επ΄ ουδενί δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη δομή πρώτης υποδοχής στη Σκάλα Σκαμιάς , μέχρι να καταφέρει το ΚΥΤ να τους δεχτεί. Η δομή της Σκάλας Σκαμιάς μπορεί να προσφέρει πρώτη υποδοχή σε 150 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί πάνω από 350.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά τους που τους επιτρέπεται να φύγουν από το νησί αλλά μετακινήσεις δε γίνονται.

Σε επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ Αιγαίου με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου,  μας ενημέρωσε ότι έχει κατ επανάληψη ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα αυτό με ον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη . Παράλληλα σήμερα ο κύριος Αθανασίου θα δεχτεί στο γραφείο του τους κατοίκους της Μόριας που διαμαρτύρονται για την επιδεινούμενη συνεχώς κατάσταση.

voreioaigaio.ert.gr