Την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) ζητεί η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου, καθώς και επείγουσα διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργάνων.
Οπως εξηγεί η Ενωση σε σχετική επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Κυριάκος Χρηστέας και ο γεν. γραμματέας του συνδικαλιστικού φορέα Βασίλης Καπακλής, οποιοδήποτε εγχείρημα υπαγωγής στελεχών και μέσων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον ΕΝΦΕΣ απαιτεί τη διατήρηση της επιχειρησιακής ακεραιότητας του Σώματος. Επειδή όμως δεν φαίνεται να διασφαλίζεται αυτό από τη συγκεκριμένη τροπολογία με την τωρινή μορφή της, η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου δηλώνει κάθετα αρνητική σε αυτή.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η επιστολή της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου εκφράζει καταρχάς τη δυσαρέσκεια των στελεχών του Σώματος για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, αφού θεωρεί ότι “πριν από την κατάθεση μιας τόσο σημαντικής τροπολογίας που εμπλέκεται άμεσα και το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. θα έπρεπε να έχουμε κληθεί να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τουλάχιστον σε επίπεδο ομοσπονδίας, καθώς και τυχόν ενστάσεις μας έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, κάτι που δεν έγινε ποτέ”. Επισημαίνει δε ότι είναι δεδομένο πως “το θέμα του προσφυγικού μάς απασχολεί και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια και αποσπασματικά μέτρα δεν είναι αυτά που θα βοηθήσουν. Χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και κυρίως αυτών που έχουν τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία στο να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις”.
ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Και παρόλο που θεωρούν ότι “όλοι έχουν τις καλύτερες των προθέσεων ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού”, με τη συγκεκριμένη τροπολογία “το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ο διαμελισμός ενός Σώματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία του, που δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού αλλά και πληθώρα άλλων, τα οποία επίσης απαιτούν άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση”. Επισημαίνουν ακόμη ότι ισχύει το εξής παράδοξο “στη χωρίς λογική διάταξη της τροπολογίας η οποία προβλέπει ότι αφού έχουν διατεθεί – αποσπαστεί στον νέο αυτό φορέα τα όποια πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα με το προσωπικό τους, σε περίπτωση άλλων συμβάντων που δεν αφορούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό, θα πρέπει να αιτείται ο αρχηγός του Λιμενικού στον ΕΝΦΕΣ για τη διάθεση του σκάφους, που το Λιμενικό έχει διαθέσει”.
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Επίσης, η επιστολή αφού επισημαίνει ότι δύσκολα μπορεί όποιος δεν γνωρίζει “να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες και το εύρος του φάσματος των καθηκόντων και των αποστολών που πρέπει να επιτελέσει αυτό το Σώμα”, καλεί όλους “να προχωρήσουν σε προσωρινή απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας έτσι ώστε να ακολουθήσει άμεση και επείγουσα διαβούλευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων, όπου ειρήσθω εν παρόδω, οι του Λιμενικού δεν προσκλήθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε διαβούλευση τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε”.
ΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ
Ακλόνητη πεποίθηση της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου είναι πως “απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας, οιουδήποτε «εγχειρήματος» με την υπαγωγή του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στον νέο φορέα, είναι η διατήρηση της επιχειρησιακής ακεραιότητας του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ”, ειδάλλως πιστεύουν πως “θα ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις οι οποίες δεν αρμόζουν στο Λιμενικό Σώμα αλλά πρωτίστως δεν αξίζουν στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που με φιλότιμο και αυταπάρνηση δίνει τον καλύτερο εαυτό του κάθε μέρα και φέρνει εις πέρας ότι του έχει ανατεθεί έως και σήμερα με μεγάλη επιτυχία”. Γι’ αυτό και “δεν θα είμαστε απλά επιφυλακτικοί αλλά κάθετα αρνητικοί στην συγκεκριμένη τροπολογία με την μορφή που αυτή κατατέθηκε και αφορά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή”.