Γνωριμία με το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, του Κ.Λ. Πειραιά (V.T.S. Πειραιά ) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.12.19

Γνωριμία με το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, του Κ.Λ. Πειραιά (V.T.S. Πειραιά )



Ένα ηλιόλουστο σαββατιάτικο πρωινό του Δεκέμβρη, η παρέα του ellinikiaktoploia.net αποφασίζει να υλοποιήσει την επιθυμία αρκετών αναγνωστών και επισκέπτεται μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος.



Ανεβαίνουμε στον 11ο όροφο, του πύργου, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 45 μέτρα πάνω από την επιφάνεια τη θάλασσας, για να σας παρουσιάσουμε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ή αλλιώς το V.T.S.(Vessel Traffic Services) Πειραιά. 2μιση περίπου χρόνια, μετά την μεταστέγαση της υπηρεσίας στο νέο αυτό χώρο, επισκεπτόμαστε  ένα από τα σημαντικότερα Κέντρα Θαλάσσιας Κυκλοφορίας στην Ελλάδα, που λειτουργεί από το 2002 και μαζί με τα υπόλοιπά 6 V.T.S. (Πάτρα, Αντίρριο, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Λαύριο, Ραφήνα), αποτελούν το τo Εθνικό Σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS).



Στο V.T.S. Πειραιά, μας υποδέχονται, ο Διοικητής Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νικόλαος Βουνιόζος και ο Υποδιοικητής Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Μιχάλης Κόκκινος, 2 έμπειροι αξιωματικοί, που υπηρετούν πολλά χρόνια στην συγκεκριμένη υπηρεσία, προσφέροντας καθημερινά τις γνώσεις και την εμπειρία τους, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μετά από μία σύντομη ξενάγηση και γνωριμία με τον υπέροχο αυτό χώρο, συνομιλούμε με τους 2 αξιωματικούς και ενημερωνόμαστε σχετικά με την λειτουργία του Κ.Λ.Λ./V.T.S.



Το Κέντρο Ελέγχου Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πειραιά αποτελεί την εξέλιξη του σηματοφορικού σταθμού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και στελεχώνεται από Επόπτες και Χειριστές Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, οι οποίοι έχουν λάβει εξειδίκευση και πιστοποίηση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του IALA.



Σκοπός του PIRAEUS TRAFFIC είναι να επικοινωνεί-αλληλεπιδρά άμεσα με τα πλοία, μέσω VHF και να αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή αρμοδιότητας του. Κύριο μέλημα της υπηρεσίας είναι η ασφαλής διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των πλοίων και του περιβάλλονος.


Οι αρμοδιότητες του VTS Πειραιά είναι η ρύθμιση προτεραιότητας εισόδου-εξόδου στον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά καθώς και η διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας επιβατηγών πλοίων,ταχυπλόων, κρουαζιεροπλοίων και εφοδιαστικών πλοίων.



Επίσης το VTS Πειραιά παρέχει Υπηρεσία Πληροφόρησης (Information Service), Υπηρεσία Ναυτιλιακής Βοήθειας (Navigation Assistance Service) και Υπηρεσία Οργάνωσης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (Traffic Organization Service). Αναλυτικά
  • η Υπηρεσία Πληροφόρησης (Information Service), περιλαμβάνει πληροφορίες θαλάσσιας κυκλοφορίας, θέσεις-προθέσεις-προορισμούς πλοίων, διαδικασίες και όρια περιοχής
  • η Υπηρεσία Ναυτιλιακής Βοήθειας (Navigation Assistance Service) περιλαμβάνει πληροφορίες σε περίπτωση που ζητηθεί ή κριθεί αναγκαίο, για αποφυγή σύγκρουσης ή άλλης επικίνδυνης κατάστασης και
  • η Υπηρεσία Οργάνωσης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (Traffic Organization Service) περιλαμβάνει πληροφορίες που παρέχουν ασφάλεια και διευκόλυνση στα εμπλεκόμενα πλοία, συνεχής υποτύπωση-διαχείριση-πρόβλεψη ναυτιλιακής κίνησης όπου κρίνεται απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας καταναγκάζει σε συγκεκριμένες κινήσεις τα πλοία, δίνοντας προτεραιότητα βάση καταμερισμού χώρου, χρόνου και απόστασης.


Με κύριο γνώμονα την εφαρμογή του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων στην θάλασσα (ΔΚΑΣ) και με την χρήση τυποποιημένων επικοινωνιών Standard Maritime Communication Phrases του ΙΜΟ, το V.T.S. Πειραιά επιδιώκει την τήρηση της ασφάλειας στην θαλάσσια κυκλοφορία, προβλέποντας και αποτρέποντας καταστάσεις ρίσκου, όπως σύγκρουση, προσάραξη, ρύπανση, κτλ. Μέσω κατάλληλων επικοινωνιών με τους εμπλεκόμενους, βοηθάει τα πλοία να τηρούνται σε καθαρά ύδατα ναυσιπλοίας.



Συναφώς με τον καθορισμό περιοχών ασφαλούς πλεύσης και αγκυροβολίας, σημείων αναφοράς, ορίων ταχύτητας και την εφαρμογή Διεθνών, Εθνικών και Τοπικών κανονισμών , το V.T.S. Πειραιά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την υποτύπωση πλοίων, την προειδοποίηση κινδύνων, την παροχή θαλάσσιων οδών όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών με υπηρεσίες Ξηράς.


Το V.T.S. Πειραιά χαρακτηρίζεται ως συνδυασμός παράκτιου V.T.S. και V.T.S. λιμένα και η περιοχή ευθύνης του καλύπτει τμήματα του Σαρωνικού Κόλπου. Αναλυτικότερα αυτή περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή που περικλείεται :
  • Προς Βορρά, από την νοητή ευθεία που συνδέει της νησίδες ΚΥΡΑ και ΛΕΡΟ, παρά την είσοδο το κόλπου Ελευσίνας προς Βορρά.
  • Από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά, τον όρμο Κερατσινίου-στενού Περάματος, τον όρμο Κερατσινίου, τη νήσο Ψυττάλεια, τη νήσο Αταλάντη και το αγκυροβόλιο Πειραιά


Αυτό είναι το V.T.S. Πειραιά. Το άγρυπνο μάτι του πρώτου λιμανιού της χώρας μας που καθημερινά φροντίζει τόσο για την ασφάλεια των πλοίων και των ανθρώπινων ζωών που επιβαίνουν σε αυτά όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον.



Αρχικελευστής Λ.Σ. κ. Νικόλαος Κατσάνης-Διοικητής V.T.S. Piraeus, Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νικόλαος Βουνιόζος-Αρχικελευστής Λ.Σ. κ. Σπυρίδων Γκριμαβιώτης-Υποδιοικητής V.T.S. Piraeus, Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Μιχαήλ Κόκκινος[/caption]
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και το Κ.Λ/Χ Πειραιά/Κέντρο Ελέγχου  Κυκλοφορίας Πλοίων (VTS) για την φιλοξενία.

Ευχαριστούμε πολύ το ellinikiaktoploia.net/
Fonils.gr