Υπό τις εντολές του Στρατού θα λειτουργεί το επιχειρησιακό κομμάτι του Λιμενικού – Aντιδρά η Ενωση Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδας .
Ανάστατοι είναι οι λιμενικοί μετά από νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο οποίος προβλέπει τη μεταφορά του επιχειρησιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Οι λιμενικοί βλέπουν πίσω από τον νόμο διχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος, καθώς το επιχειρησιακό κομμάτι θα μεταφερθεί στον Στρατό και θα λειτουργεί υπό τις εντολές του.
Ο πρόεδρος των λιμενικών στην Κεντρική Ελλάδα Κώστας Κυράνης λέει ότι ο νόμος αφορά στα οχήματα, τα σκάφη, αλλά και τον κόσμο που υπηρετεί στα νησιά.
«Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να τραβήξει κόσμο από τις δικές μας περιοχές προς το Ανατολικό Αιγαίο και μία τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική», τονίζει.
Η Ενωση Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδος είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
«Στην ουσία θα απογυμνώσει ακόμη περισσότερο τις περιοχές μας», τονίζει ο κ. Κυράνης, ο οποίος ενημερώνει ότι «ως Σωματείο έχουμε έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και ζητούμε να ανοίξουν και να αναβαθμιστούν κάποιες υπηρεσίες, όπως αυτές του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου και της Αμαλιάπολης. Στην επικείμενη αύξηση των οργανικών θέσεων που ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης να αυξηθεί η οργανική σύνθεση των λιμενικών αρχών στις περιοχές και πρωτίστως στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου».
Ο κ. Κυράνης επισημαίνει ότι το 30% - 40% του επιχειρησιακού δυναμικού θα τελεί υπό τις διαταγές του υπουργού Εθνικής Αμύνης και όχι του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.
«Θα αποφασίζει άλλος φορέας (ΕΝΦΕΣ) πώς θα δουλεύουν και οι λιμενικοί θα μεταφερθούν σε Μυτιλήνη, Σάμο, Κω χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», τονίζει.
Οι λιμενικοί περιμένουν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες, καθώς αυτή τη στιγμή η διαδικασία τρέχει και αναμένεται να ανακοινωθεί το νομικό της κομμάτι, ενώ έχουν ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία τους, τόσο στον υπουργό Ναυτιλίας όσο και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.
«Προσανατολιζόμαστε σε οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης , αναμένοντας την τελική μορφή του σχεδίου» προσθέτει ο ίδιος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ Συνέντευξη σε ΄΄ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ΄΄