Τσιόδρας: Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτω των 50, οι καρδιοπαθείς και οι έγκυες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.3.20

Τσιόδρας: Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτω των 50, οι καρδιοπαθείς και οι έγκυες

Μόνο μία στις 250 είναι οι πιθανότητες να εξελιχθεί αρνητικά ο κορονοϊός σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία παγκοσμίως, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού.

Κίνδυνος για όσους έχουν καρδιολογικά προβλήματα
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, αλλά όχι για τις εγκύους.

"Ακόμη και η γρίπη εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό συμβάν σε κάποιο πάσχοντα και αυτή την καρδιοτοξικότητα επιχειρούν οι γιατροί να την καταπολεμήσουν με την κολχικίνη, η οποία θα χορηγείται στους ασθενείς στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου πρωτοκόλλου" ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι ο χαμηλός πυρετός για πολλές ημέρες δεν είναι ανησυχητικός. "Ανησυχητικό είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, να μην μπορώ να αναπνεύσω", πρόσθεσε.

Τσιόδρας: Οι έγκυες δεν φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό
Ως προς τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ο κ. Τσιόδρας είπε ότι "δεν φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό".

Επέστησε πάντως την προσοχή στα φάρμακα αναφέροντας ότι πρέπει τα φάρμακα που είναι τοξικά να δίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Τέλος, για τα παιδιά αναφέρθηκε σε μελέτες για την έκθεση του παιδιού σε Κίνα και ΗΠΑ, που δείχνουν ότι δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά και "σίγουρα δεν πεθαίνουν", όπως είπε.

Πότε μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού;
Αναφορικά με τους ασθενείς από κορονοϊό που νοσηλεύονται, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο μοριακούς ελέγχους και μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες.

"Μετά από τη 10η ημέρα μικραίνει η πιθανότητα να μεταδώσεις τον ιό. Οι 10 ημέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για έξοδο από το νοσοκομείο", είπε και επέστησε την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς ο ιός μπορεί να κολλήσει "μέχρι 17 μέρες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού και 25 από αυτές του γαστρεντερικού".

32 νεκροί 95 νέα κρούσματα
Κατά την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φθάσει στους 32. Από αυτούς οι 25 είναι άνδρες και οι εφτά γυναίκες με μέση ηλικία 73 έτη.

Παράλληλα ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, συνολικά 1061, εκ των οποίων 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμενοι με μέση ηλικία 66 ετών, 12 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 47 από τους 69 είναι άνω των 65 ετών ή έχουν κάποιοι υποκείμενο νόσημα. 5 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ βγήκαν από αυτές. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 133.663 διαγνωστικά τεστ.