Ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς κανένα μέτρο προστασίας
Στη Λέρο φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν τηρούνται ούτε κατ' ελάχιστο, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει το ethnos.gr. Στα βίντεο, τα οποία τραβήχτηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής, φαίνονται μετανάστες και πρόσφυγες και είναι στοιβαγμένοι μέσα σε λίγα τετραγωνικά.
Παράλληλα, οι λιμενικοί έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να έχουν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σώματος, τα απαραίτητα είδη προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές). Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν οι ίδιοι να κολλήσουν τον κορονοϊό αλλά και οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό από τους λιμενικούς. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα νησιά του Αιγαίου
Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι από 1 Μαρτίου 2020 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά δεν οδηγούνται στις οργανωμένες δομές, με σκοπό να μεταφερθούν σε δεύτερο χρόνο στις δομές των Σερρών και της Μαλακάσας. Έτσι, μέχρι προχθές Σάββατο εκτός δομών ήταν: 280 άτομα στη Χίο, 40 στη Σύμη, 270 στην Κω, 110 στο Καστελόριζο, 100 στη Σάμο, 250 στη Λέρο. Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες που, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές λιμενικοί, δεν έχουν περάσει από ιατρικό έλεγχο. Χθες Κυριακή 272 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα, ενώ 500 άτομα είχαν μετακινηθεί πρόσφατα από τη Λέσβο σε χώρους φιλοξενίας στη Μαλακάσα και στις Σέρρες.
Ο Αθανάσιος Τσατσούλης
Ο Αθανάσιος Τσατσούλης
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, Θάνος Τσατσούλης, δηλώνει στο ethnos.gr ότι «οι συνάδελφοί μου στα νησιά έρχονται για πολλές ώρες καθημερινά σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να τους έχει χορηγηθεί το αναγκαίο υγειονομικό υλικό για την προστασία τους από την πανδημία αλλά και για την προστασία των μεταναστών από την πανδημία. Δεν έχουμε ειδικές στολές, μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, απολυμαντικά. Και αυτό παρότι οι λιμενικοί έρχονται σε επαφή με άτομα που ήρθαν από χώρες με πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Καλούμε την ηγεσία να δώσει άμεσα λύση, πριν να είναι αργά. Φαντάζεστε πόσο γρήγορα θα επεκτεινόταν ο ιός σε έναν χώρο όπου στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι;».
ethnos.gr