Πολιτική Προστασία και Στρατό κινητοποιεί η κυβέρνηση για συνδρομή στον ΔΕΔΔΗΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.2.21

Πολιτική Προστασία και Στρατό κινητοποιεί η κυβέρνηση για συνδρομή στον ΔΕΔΔΗΕ


 Ενεργοποιείται και ο στρατός, πλέον, για να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».


Με δεδομένη την προφανή δυσκολία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας και της πτώσης εκατοντάδων δένδρων, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό.


Ας σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί στην Αττική 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης και έχουν προκαλέσει 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση. Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 30 γειτονιές της Αττικής βρίσκονται στο σκοτάδι - σε ορισμένες περιοχές μάλιστα εδώ και πολλές ώρες - εξαιτίας δεκάδων βλαβών στη μέση τάση που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.


Με την κατάσταση να γίνεται πιεστική όσο περνά η ώρα και πλησιάζει η νύχτα, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.



Έτσι, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 17.30 στην Πολιτική Προστασία, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ζητήθηκε η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και διέθεσε δέκα συνεργεία του Στρατού, ενώ στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη προστίθενται πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Ήταν μάλιστα τόσο άμεση η κινητοποίηση που τα συνεργεία της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από Πάτρα και Λαμία έφτασαν ήδη στην Αθήνα.

Με πέντε επιπλέον συνεργεία συνδράμει και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ σε συνέχεια αιτήματος της Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής ρίχνουν στη μάχη μηχανήματα έργου για την άμεση υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.


Οπως έχει γίνει γνωστό, στο σκοτάδι βρίσκονται από το πρωί πολλές περιοχές της Αττικής εξαιτίας των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».


Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ.


Κατά την επέλαση της κακοκαιρίας καταγράφηκαν και διακοπές στην ύδρευση, εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, ενώ έκλεισε λόγω παγετού και χιονόστρωσης ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου. Στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να συνδράμει και ο στρατός.


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το βράδυ και πιθανώς μέχρι αύριο το πρωί.


Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε πριν από λίγο από την Τροχαία, η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 7:00 το πρωί της Τετάρτης.


Την ίδια ώρα, ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας είναι τρεις νεκροί: Ενας 80χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο χωριό Τρούπι της Βόρειας Εύβοιας, ένας 56χρονος έχασε τη ζωή του πιθανότατα από το κρύο έξω από το μαντρί του στο οροπέδιο Λασιθίου και, σύμφωνα με την «Ευβοϊκή Γνώμη», έχασε τη ζωή του και ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων, ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Πηγή:  https://www.iefimerida.gr