Μέλη ΜΚΟ έκρυβαν πρόσφυγες σε σπηλιές νησιών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.2.21

Μέλη ΜΚΟ έκρυβαν πρόσφυγες σε σπηλιές νησιών


 Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κρύβουν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες πρόσφυγες σε παραθαλάσσιες σπηλιές και δάση των νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να μην εντοπιστούν από το ελληνικό λιμενικό και έτσι να διευκολύνουν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα μας.

Με παράλληλο κίνδυνο να υπάρξει, λόγω της μη καταγραφής τους και της λήψης υγειονομικών μέτρων, εξάπλωση της πανδημίας. Επιπλέον, είχαν δημιουργήσει ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για να μεταδίδουν σε ζωντανό χρόνο την άφιξη λέμβων στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ώστε να «πιέσουν» το Λιμενικό να μην εμποδίσει την είσοδό τους στη χώρα μας.

Καταγράφονται οι μεθοδεύσεις

Αυτά είναι τα συμπεράσματα δεύτερης μυστικής επιχείρησης – με τον κωδικό «Αλκμήνη 2» – της ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή της ΕΥΠ εναντίον ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια σύνορά μας και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», με την παρουσίαση και σχετικών ντοκουμέντων.

Με τις ελληνικές αρχές να έχουν «στρατολογήσει» αλλοδαπούς μετανάστες αλλά και διακινητές στην Τουρκία ώστε να καταγράφονται οι μεθοδεύσεις των ΜΚΟ που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μεταναστών επιβαρύνοντας την κατάσταση του Προσφυγικού στη χώρα μας.
Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνονται στους υπευθύνους των ΜΚΟ είναι και εκείνη της «κατασκοπείας» σε βάρος της χώρας.

Η τωρινή έρευνα, που κορυφώθηκε με επιχείρηση στις 3 Φεβρουαρίου 2021, αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης μεγάλης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. – πάλι με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών –, που είχε αναδειχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε πάλι παρουσιάσει η εφημερίδα μας.

Η εφαρμογή «AlarmPhone»

Από την τότε έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι 35 μέλη τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες».

Πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, ενώ οι δύο από τις, υπό έρευνα, ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο, στην ίδια μάλιστα διεύθυνση. Από διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυπτε τότε ότι οι τέσσερις ΜΚΟ είχαν ενεργοποιήσει την εφαρμογή «AlarmPhone».

Εναν τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης που απευθύνεται σε μετανάστες που διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή από τα παράλια της Τουρκίας έως τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και οι οποίοι το καλούν όταν είναι εν πλω.

Στη συνέχεια, τα μέλη των ΜΚΟ προχωρούσαν σε επικοινωνία με το Λιμενικό και ζητούσαν να υπάρξει άμεση περισυλλογή των αλλοδαπών.
Σε αντίθετη περίπτωση προχωρούσαν σε δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις αναρτούσαν φωτογραφίες και ηλεκτρονικούς χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η ακριβής θέση σκαφών του Λιμενικού ή και πολεμικών πλοίων, που έπλεαν τότε στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. 

«Ενόχλησε» η θωράκιση

Η νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., για την οποία υπήρχε και ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, εντόπισε περαιτέρω μεθοδεύσεις και άλλων ΜΚΟ ώστε να «σπάσει» το φράγμα που έχει δημιουργήσει το Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορά μας για να μη γίνονται μαζικές αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο και σε άλλα νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της εφημερίδας μας από τον Οκτώβριο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 453 άτομα, όταν άλλες χρονιές αυτοί οι αριθμοί ήταν 100 φορές μεγαλύτεροι και ένας τέτοιος αριθμός αλλοδαπών εισέρχονταν στη χώρα μας σε μία μόνο ημέρα!

Ομως εντυπωσιακός είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα (το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021) ο αριθμός των αποτροπών άφιξης αλλοδαπών που αφορούσε 33 περιπτώσεις και περίπου 1.085 άτομα που τελικώς επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν συνολικά 14 περιπτώσεις αποφυγής εισόδου παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας (αφορούσαν την άφιξη 395 ατόμων), ενώ τον Οκτώβριο υπήρξαν επτά αποτροπές και τον Ιανουάριο έξι. Σε μια προσπάθεια του Λιμενικού αυτή η «θωράκιση» των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων να οδηγήσει σε αποθάρρυνση των κυκλωμάτων διακίνησης των αλλοδαπών.

Τα μέλη τους αναρτούσαν φωτογραφίες και ηλεκτρονικούς χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η ακριβής θέση σκαφών του Λιμενικού ή και πολεμικών πλοίων που έπλεαν τότε στο Ανατολικό Αιγαίο

Ομως στη διάρκεια της «Αλκμήνης 2» προέκυψε η δράση νέων ΜΚΟ, με άξονα έναν 49χρονο Νορβηγό και αρκετούς συνεργούς (σ.σ. τα σχετικά δεδομένα στη διάθεση της εφημερίδας).

Τα στοιχεία για τις νέες μεθοδεύσεις προέκυψαν από πρόσφατες διαρκείς παρακολουθήσεις, από συλλογή πληροφοριών αλλά και από τη «στρατολόγηση» αλλοδαπών – ένας εξ αυτών παρείσφρησε και σε κυκλώματα διακινητών – που εισήλθαν στις 3 Φεβρουαρίου σε λέμβο που «καθοδηγούνταν» από τα προαναφερόμενα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονταν στη Λέσβο.

Οπως αναφέρεται στα έγγραφα των ελληνικών αρχών, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Σμύρνης στη θαλάσσια περιοχή του Αϊβαλιού με προορισμό τα ελληνικά παράλια. Με τους «πράκτορες» των ελληνικών υπηρεσιών που βρίσκονταν μέσα στη λέμβο να καταγράφουν τι συνέβαινε στη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν οι ελληνικές υπηρεσίες «τα μέλη των ΜΚΟ είχαν δώσει διεθνή τηλεφωνικό αριθμό που λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και ζητούσαν από τους μετανάστες, μέσω των εφαρμογών Signal και Telegram, να μεταδίδουν «ζωντανά» την άφιξη των λέμβων κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, επιδιώκοντας πίεση στα στελέχη του Λιμενικού που θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν την είσοδό τους στη χώρα μας». ΝΑΥΠΛΙΟ - ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

Πιέσεις στο Λιμενικό σε… ζωντανή μετάδοση

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αναφερθεί ότι εκπρόσωποι ΜΚΟ επικοινωνούσαν με λιμενικούς και τους ανέφεραν ότι «οι κινήσεις τους είναι σε… ζωντανή-παγκόσμια μετάδοση και να μην εμποδίσουν την άφιξη των επιβατών της λέμβου».

Συνέχιζαν μάλιστα να δίνουν πληροφορίες για την κίνηση σκαφών του Λιμενικού κι άλλων, παρότι υπήρχε και η προγενέστερη έρευνα του φθινοπώρου.

Ακόμη τα μέλη των ΜΚΟ, όπως σημειώνεται στα έγγραφα των αρχών, «καθοδηγούσαν με τη χρήση Smartphones τους μετανάστες σε φυσικά καταλύματα, όπως σπηλιές ή χώρους σε δασικές περιοχές όπου υπήρχε υποδοχή από αυτούς».

Ετσι ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια επιστροφής τους στη γειτονική χώρα και να εμφανισθούν μετά από ένα – δύο 24ωρα στις αστυνομικές αρχές ή στα ΚΥΤ ώστε να καταγραφούν σε δεύτερη φάση.

Βασίλης Λαμπρόπουλος