Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η ετοιμότητα του Στόλου: Δεσμεύουν με subnotam όλο το Αιγαίο οι Τούρκοι για τα υποβρύχια τους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.2.21

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η ετοιμότητα του Στόλου: Δεσμεύουν με subnotam όλο το Αιγαίο οι Τούρκοι για τα υποβρύχια τους


 Το ΓΕΕΘΑ όπως και το ΓΕΝ παρακολουθούν με ψυχραιμία κάθε Τουρκική κίνηση, με την ίδια τακτική η οποία πάγια ακολουθείται σε κάθε μεγάλη Τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επιφυλακή και η Πολεμική Αεροπορία.


Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κορυφωθεί η Τουρκική αεροναυτική άσκηση "γαλάζια πατρίδα" με την ανάπτυξη των Μονάδων του Τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη οι γείτονες έχουν φροντίσει με τα γνωστά επικοινωνιακά τους "πυροτεχνήματα" να διαφημίσουν την άσκηση κάνοντας λόγο για συμμετοχή 82 πλοίων.


Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της άσκησης, η οποία πιθανότατα επισπεύστηκε ώστε να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις δήθεν έρευνες του Cesme στην "καρδιά" του Αιγαίου, το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε ναυτικές οδηγίες-subnotam-για τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες κατά τη διάρκεια της άσκησης θα κινούνται και θα εκπαιδεύονται τα Τουρκικά υποβρύχια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γείτονες ουσιαστικά έχουν δεσμεύσει μεγάλες περιοχές σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο αλλά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου.


Πρόκειται για τη γνωστή τακτική των επιτελών της Άγκυρας να εκδίδουν subnotam και να δεσμεύουν όχι συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα κινηθούν τα υποβρύχιά τους για τα σενάρια της άσκησης. Αλλά ουσιαστικά ολόκληρο σχεδόν το Αρχιπέλαγος σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι τα υποβρύχιά τους βρίσκονται παντού αλλά και για να περιορίσουν τις κινήσεις των Ελληνικών "σιωπηλών κυνηγών". Τακτική την οποία γνωρίζουν άριστα στο Αρχηγείο Στόλου και στη Διοίκηση Υποβρυχίων αφού άλλωστε το Αιγαίο αποτελεί γνώριμο χώρο για τα Ελληνικά πληρώματα σε αντίθεση με τα Τουρκικά όπως αποδείχθηκε και στην κρίση του καλοκαιριού.




Τα Ελληνικά υποβρύχια έχοντας χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης στο Αιγαίο γνωρίζουν κάθε γωνιά του και κάθε "κρυψώνα", όπου θα παραμείνουν αθέατα για πολλές ημέρες και από κει θα παρακολουθούν κάθε κίνηση του Τουρκικού Στόλου. Με δυνατότητα σε αντίθεση με τους γείτονες να χρησιμοποιήσουν τα χωρικά ύδατα των εκατοντάδων Ελληνικών νησιών. Αλλά και την υπεροχή που δίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό τα υποβρύχια "214" κλάσης "Παπανικολής", τα οποία χάρη στο σύστημα αναερόβιας πρόωσης(AIP) παραμένουν για πολλές εβδομάδες στο βυθό παρακολουθώντας αθέατα κάθε κίνηση πλοίου ή υποβρυχίου και στοχοποιώντας τα με εξαιρετική ευκολία.


Ήδη οι γείτονες άρχισαν εδώ και ημέρες το γνωστό -μάταιο όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη "σαφάρι" για τον εντοπισμό τους με συνεχείς πτήσεις μέσα στο FIR Αθηνών κυρίως γύρω από τα Δωδεκάνησα αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 αλλά και ATR-72 τα οποία έχουν πρόσφατα αποκτήσει και ήδη χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό των Ελληνικών υποβρυχίων.


Ταυτόχρονα, όπως τακτικά συνηθίζεται στις μεγάλες ναυτικές ασκήσει,ς πριν αναπτυχθεί ο στόλος βγαίνουν από τους ναυστάθμους τα υποβρύχια και αναπτύσσονται σε προκαθορισμένες περιοχές. Και αυτό φαίνεται ότι έγινε τα τελευταία 24ωρα με τα υποβρύχια των γειτόνων.


Το ΓΕΕΘΑ όπως και το ΓΕΝ ήδη παρακολουθούν με ψυχραιμία κάθε Τουρκική κίνηση χωρίς περιττές ενέργειες, με την ίδια τακτική η οποία πάγια ακολουθείται σε κάθε μεγάλη Τουρκική άσκηση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεχής επιτήρηση με όσες Μονάδες επιφανείας απαιτούνται όπως και με άλλα μέσα. Άλλωστε η εικόνα που φτάνει από τα Ελληνικά νησιά είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για τις περιοχές στις οποίες κινούνται τα Τουρκικά πλοία.


Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή βρίσκεται και η Πολεμική Αεροπορία όπως έδειξε εμφατικά τα τελευταία 24ωρα όταν οι γείτονες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μπαράζ παραβιάσεων αλλά και σε υπερπτήσεις έπειτα από αρκετές εβδομάδες πάνω από Ελληνικά νησιά. Το γεγονός ότι σταθερά εδώ και πολλούς μήνες τα "γεράκια" της HAF πέρα από ποιοτικά υπερέχουν και ποσοτικά σε κάθε προκλητική ενέργεια των γειτόνων καταδεικνύει το ξεκάθαρο Ελληνικό πλεονέκτημα στον αέρα.Όπως χθες όταν 8 Τουρκικά μαχητικά βρήκαν απέναντί τους 12 Ελληνικά F-16.

του Κώστα Σαρικά  https://newpost.gr