Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.5.21

Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο


 Θα συμμετάσχουν 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 η επανδρωμένα αεροσκάφη! - Ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου - Γαλλίας

Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» των τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.


Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο, Γιαλτσίν Παγιάλ, η άσκηση πραγματοποιείται με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των δυνάμεων του ναυτικού. Θα συμμετάσχουν 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 η επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκων αξιωματούχων θα συμμετάσχει προσωπικό που ανέρχεται σε 25 χιλιάδες.


Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ακόμη ομάδες αμφίβιων καταδρομέων SAT ve SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη προειδοποίησης και μεταγωγικά, σωστικές ομάδες και ελικόπτερα διάσωσης, δυνάμεις και ελικόπτερα των ειδικών δυνάμεων, κορβέτες του λιμενικού για έρευνα και διάσωση καθώς και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.


Ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου - Γαλλίας 


Ολοκληρώθηκε σήμερα, η κοινή άσκηση έρευνας - διάσωσης Κύπρου - Γαλλίας, με την ονομασία "CYFRA 02/21".


Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην άσκηση, η οποία έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης έρευνας-διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συμμετείχαν ελικόπτερα διάσωσης του Γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», το Παράκτιο Περιπολικό "ΓΕΩΡΓΙΟΥ" της ΓΕΕΦ/ΔΝ, ελικόπτερα ΑW139 της 460 Μοίρας Ε-Δ του ΓΕΕΦ/ΔΑ, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.


Σκοπός της άσκησης, ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η εκπαίδευση των πληρωμάτων των μέσων έρευνας-διάσωσης στις επιχειρησιακές διαδικασίες, για την αντιμετώπιση περιστατικών διάσωσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών μετά από εγκατάλειψη.


Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί τη 2η συνεργασία εντός του 2021 και συνολικά την 40η συνεκπαίδευση σε θέματα έρευνας και διάσωσης με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πηγή