Πράσινο πιστοποιητικό: «Διαβατήριο ελευθερίας» για κοινωνία, οικονομία, τουρισμό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.5.21

Πράσινο πιστοποιητικό: «Διαβατήριο ελευθερίας» για κοινωνία, οικονομία, τουρισμό


 Στις 9:30 το πρωί η παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - Self test και εμβόλια «ασπίδα» στις μεταλλάξεις - Πώς θα αποφύγουμε ένα 4ο κύμα - Στο 68,82% η βρετανική μετάλλαξη

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η αισιοδοξία για πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα της καλοκαιρινής Ελλάδας, παρά την αδιαμφισβήτητη παρουσία του κορωνοϊού και των μεταλλάξεων που καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε «ατόπημα» χαλάρωσης και μη τήρησης των μέτρων.


Την Παρασκευή το πρωί (9:30), στο κτίριο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα παρουσιάσει και επισήμως το πράσινο πιστοποιητικό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον τρόπο που θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα ωφεληθούν από αυτό οι πολίτες, τόσο στο σύνολο της κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού και μετακινήσεων.


Πώς θα λειτουργεί; Θα δημιουργηθεία μία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται το αν και το πότε ο κάθε πολίτης έχει εμβολιαστεί ή έχει πραγματοποιήσει τεστ, ή έχει ασθενήσει από κορωνοϊό. Στη βάση δεδομένων θα φαίνονται όλοι οι τύποι των τεστ. Η τράπεζα των στοιχείων θα είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στον έλεγχο για μετακινήσεις με ασφάλεια, ώστε να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η διασπορά του ιού και να μετριαστεί το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος.


Το επίσημο όνομα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι: «EU digital Covid certificate». Για ένα διάστημα, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που χορηγεί η κυβέρνηση στους πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid.


Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίσημη εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα νωρίτερα, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.


digital



Τα self test και το εμβολιαστικό πρόγραμμα


Με «ασπίδα» τα self test και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» που εξελίσσεται με ταχύτατους πλέον ρυθμούς, Πολιτεία και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βάζουν πλέον «τα δυνατά τους» ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.


Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 30-34 ετών, ενώ από τις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι ο εμβολιασμός όλων των πολιτών από την ηλικία των 18 ετών και άνω μέχρι και τον Ιούλιο.


Επιβαρυμένο το ΕΣΥ στην επικράτεια λόγω των τοπικών εξάρσεων


Παρά τη θετική εν γένει εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, οι τοπικές αναζωπυρώσεις που παρατηρούνται στο σύνολο της επικράτειας το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς, καθώς τα στοιχεία από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας συντελούν στο κλίμα επαγρύπνησης και στενού ελέγχου που επιτάσσεται από τους ειδικούς.


Ενδεικτική της ανησυχίας που διατηρείται κατά τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα, άλλωστε, είναι η υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκoυς σε περιοχές όπως ο Βόλος (24,21) και η Λάρισα (26,73), αλλά και ο σταθερά υψηλός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας (48), Αιτωλοακαρνανίας (40) και Ιωαννίνων (26). Αντίστοιχα, σε επίπεδο νοσοκομείων η συντηρούμενη πίεση γίνεται αντιληπτή από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές και ειδικές κλίνες COVID (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Συγκεκριμένα, στο Αχιλλοπούλειο του Βόλου σήμερα νοσηλεύονται 41 ασθενείς σε απλές και έξι σε ειδικές κλίνες, στη Λάρισα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 57 και 30, ενώ στην Πάτρα που υποδέχεται αρκετούς ασθενείς από την Αιτωλοακαρνανία οι αριθμοί ανέρχονται σε 84 και 64 αντίστοιχα. Από την άλλη, στο Μεσολόγγι 21 ασθενείς βρίσκονται σε απλές κλίνες, στο Αγρίνιο 33 νοσηλεύονται συνολικά 41 ασθενείς (33 και 8 αντίστοιχα), ενώ στα Ιωάννινα νοσηλεύονται άλλοι 38 σε ειδικές κλίνες.


Όσον αφορά στη νησιωτική χώρα, την προσοχή των ειδικών συγκεντρώνουν η Νάξος, η Λέσβος, η Άνδρος και τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη Νάξο εντοπίζονται 38,39 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, στα νησιά της Αττικής 28,13, η αντίστοιχη αναλογία στη Λέσβο είναι 27,77 και στην Άνδρο 21,69. Στο «Βοστάνειο» της Μυτιλήνης, μάλιστα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε απλές κλίνες επτά ασθενείς, ενώ δύο βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ.


Σχεδόν 14% μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι – Παραμένει η πολιορκία στην Αττική


Αξιόλογη είναι, πάντως, η μείωση που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που σήμερα φτάνουν τους 540. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε 626, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 13,8% μέσα σε μόλις ένα επταήμερο και ενισχύοντας, έτσι, τους ρυθμούς γενικότερης αποσυμπίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σήμερα σε 206, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ καταγράφηκαν και 39 θάνατοι από τη λοίμωξη COVID-19.


Σε επίπεδο κρουσμάτων, η εικόνα που αποτυπώνεται από τον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ είναι παρόμοια με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Πιο αναλυτικά, ανακοινώθηκαν 1.905 νέα κρούσματα –μόλις 13 λιγότερα από αυτά της περασμένης Πέμπτης (20 Μαΐου), ως αποτέλεσμα 48.437 διαγνωστικών ελέγχων. Από αυτούς, τα 14.472 αφορούσαν μοριακά και τα 33.965 rapid τεστ, ενώ το τελευταίο 24ωρο δηλώθηκαν και 233.979 αποτελέσματα self test και 8.434 άνθρωποι προσήλθαν για επανέλεγχο.


Τη στενή πολιορκία του στην Αττική συνεχίζει με ανεξάντλητες –όπως αποδεικνύεται-δυνάμεις ο κορωνοϊός, παρά την ήπια υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας σημειώθηκαν 939 νέα κρούσματα (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το «φράγμα» των 1.000), εκ των οποίων τα 304 στο κέντρο της Αθήνας που διατηρεί παραδοσιακά την πρωτοκαθεδρία του υψηλού ιικού φορτίου και τα 156 στη Δυτική Αττική. Στον Πειραιά, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σχετική σταθερότητα στη διασπορά του ιού εντοπίστηκαν 128 νέες λοιμώξεις και 122 στην ανατολική Αττική, ενώ βόρειος και νότιος τομέας περιορίστηκαν στις 103 και 105 αντίστοιχα.


Στο 68,82% η βρετανική μετάλλαξη, συντηρεί τη διασπορά στην επικράτεια


Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης σε ποσοστά που αυτή την εβδομάδα ξεπερνούν το 80% σε Κρήτη (89,73%), Βόρειο Αιγαίο (83,95%), Δυτική Ελλάδα (83,66%) και Πελοπόννησο (83,52%) δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται πιο μεταδοτικό.


Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης που διεξήγαγε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 632 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 14 Απριλίου - 16 Μαΐου, αναδείχθηκαν συνολικά 454 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούσαν στο σύνολό τους τη βρετανική μετάλλαξη και 154 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 13.289 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, στα οποία το πιο συχνό στέλεχος είναι το βρετανικό, με ποσοστό 68,82%. Δεύτερο σε συχνότητα είναι το στέλεχος B.1.1.318 με ποσοστό 9,16% και τρίτο αυτό της νοτίου Αφρικής με ποσοστό 0,59%.


Στα χαμηλότερα επίπεδα -όσον αφορά στην παρουσία του βρετανικού στελέχους- βρίσκονται αυτή την εβδομάδα η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με 46,62% και 49,65% αντίστοιχα. Η Θεσσαλονίκη, μάλιστα, σημειώνει σήμερα 204 νέα κρούσματα και η έρευνα από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2. Επίσης, η Κοζάνη είναι η δεύτερη μόλις πόλη των δύο αυτών Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) που σημειώνει σήμερα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (26).

Πηγή